avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Principiul majoritatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Principiul majoritatii

Sunt proprietarul unui apartament in Timisoara. La o sedinta a asociatiei de proprietari, la care eu n-am putut participa, s-a hotarat schimbarea tevilor de incalzire, apa calda, cu tevi de cupru. S-a mai hotart ca aceasta lucrare va costa 1200 de lei de apartament si se va plati intr-o singura transa odata cu achitarea cheltuielilor, peste 2 saptamani. Este legala aceasta procedura, tinand cont ca eu tocmai mi-am achizitionat biletele de concediu pentru inceputul lui septembrie, iar pentru mijlocul lui septembrie sunt programat la o interventie chirirgicala ( ligamente genunchi). O alta problema e ca eu in primavara am zugravit tot apartamentul si mi-e groaza sa ma gandesc ce o sa-mi faca odata cu schimbarea acelor tevi, care mai trec si prin pereti pe anumite portiuni.
Mentionez ca actualele tevi nu-mi provoaca nici o neplacere sau disconfort, fiind perfect functionale.
Legal vorbind, care sunt optiunile mele, presedintele blocului comunicandu-mi ca nu am de ales, in acest caz actionand "principiul majoritatii" si ca toti proprietarii implicati au fost deja de acord.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:43, 1 Septembrie 2010
OK, sa presupunem ca efectiv nu vreau sa fac aceasta investitie. Intreb acum invers, care sunt optiunile Asociatiei de proprietari ca sa ma oblige ?
Va pune suma de plata (cota-parte din cheltuiala cu lucrarea) pe liste.
Platiti, bine, nu platiti, suma devine restanta care se penalizeaza si, in timp, daca prelungiti prea mult restanta, peste 90 zile puteti fi chemat in instanta pentru recuperarea acesteia.
elga50 a scris:

Va pune suma de plata (cota-parte din cheltuiala cu lucrarea) pe liste.
Platiti, bine, nu platiti, suma devine restanta care se penalizeaza si, in timp, daca prelungiti prea mult restanta, peste 90 zile puteti fi chemat in instanta pentru recuperarea acesteia.

Destul de interesanta abordarea aceasta, deoarece eu nu o sa permit efectuarea niciunei lucrari in apartamentul meu, astfel ca "restanta" va fi de fapt o plata a unei lucrari care nu s-a efectuat . Exista asa ceva ?
In alta ordine de idei, in cele 90 de zile se aplica penalizari ? Iar daca dupa 90 de zile sunt chemat in instanta, ce decizie va lua instanta ? Ma va obliga la plata, dar presupun ca imi va acorda si un termen pentru efectuarea platii.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
simovi, utilizator
Iata ce prevede legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Dv, procedati cum credeti! Ati intrebat, eu v-am raspuns!
Eu va multumesc mult pentru raspunsuri. Cat despre citatul D-voastra din lege mi se pare clar ca se refera la "folosirea normala" a cladirii si nu la "imbunatatirea sau modificarea" acesteia. Cum ar fi sa depozitez mobila in fata liftului sau sa pun lacat la uscatorie. Prin actiunea mea nu impiedic proprietarii sa foloseasca cladirea in mod normal. Ei vor folosi cladirea la fel de normal cum au folosit-o 20 de ani pana acum. Deoarece , mentionez ca tevile respective nu prezinta scurgeri, pierderi sau alte neajunsuri si sunt la fel de functionale ca atunci cand s-au montat.

Alte discuții în legătură

Afisarea hotaririi adunarii generale ContSters241026 ContSters241026 Niciodata Comitetul Executiv sau Adunarea Generala a As.De Proprietari a blocului in care locuiesc NU AU AFISAT la loc vizibil HOTARARILE LUATE DE ... (vezi toată discuția)
Legea asociatiei de proprietari ContSters424661 ContSters424661 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc vechi de 10 etaje, doua scari si 88 apartamente, in aprilie anul trecut,printr-o sedinta de bloc cu 15 locatari (mai ... (vezi toată discuția)
Majoritatea decide? arsenik33 arsenik33 Asociatia de proprietari a hotarat sa supuna la vot schimbarea tevilor. Rezultatul a fost ca mai mult de jumatate dintre locatari doresc acest lucru. Toate ... (vezi toată discuția)