avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bunuri inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bunuri inaintea casatoriei

Buna ziua,

problema mea este urmatoarea: eu sunt posesoarea unui apartament din provincie obtinut prin donatie de la parintii mei , in care locuieste mama mea.Daca as vinde acest apartament dupa ce ma casatoresc in ideea achizitionarii unui apartament mai mare in alta localitate si la banii obtinuti pe apartamentul vandut sotul meu si cu mine am mai adauga o suma mica pentru achizitionarea noului apartament si am investi pentru aranjarea noului apartament in cazul unui eventual divort ce acte ar trebui sa posed ca sa demonstrez ca noul apartament este obtinut prin vanzarea apartamentului care mi-a fost donat si sa nu raman in paguba printr-o eventuala impartire a bunurilor 50% - 50% conform codului familiei.
Mentionez ca eu si viitorul sot locuim intr-un apartament care este pe numele sotului meu (obtinut inainte de casatorie) si unde as vrea sa o mut pe mama mea.
Cel mai recent răspuns: mcbota , utilizator 06:21, 29 Ianuarie 2010
As vrea sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii...mama mea este recasatorita si detine un imobil pe numele ei, dobandit inainte de casatorie. Din cate stiu, in caz de divort, bunurile dobandite inainte de casatorie nu se impart..Este adevarat? Sotul ei a contribuit financiar la cumpararea acelui imobil, dar nu exista niciun martor si nicio dovada legala care sa ateste acest lucru..contractul de vanzare-cumparare este pe numele mamei mele, el locuind acolo printr-un contract de inchiriere ( sau ceva de genul ).
Stiti si in ce articol din Drept Civil este mentionat asta?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2008
andana2508, utilizator
andana2508 a scris:
Din cate stiu, in caz de divort, bunurile dobandite inainte de casatorie nu se impart..Este adevarat?

Da, este adevarat.

Sotul ei a contribuit financiar la cumpararea acelui imobil, dar nu exista niciun martor si nicio dovada legala care sa ateste acest lucru..contractul de vanzare-cumparare este pe numele mamei mele, el locuind acolo printr-un contract de inchiriere ( sau ceva de genul ).

Nu fii asa sigura ca nu se poate dovedi contributia. Si cu martori si tot se gaseste ceva.

Stiti si in ce articol din Drept Civil este mentionat asta?

Care asta?
andreealisievici a scris:

Da, este adevarat.

Nu fii asa sigura ca nu se poate dovedi contributia. Si cu martori si tot se gaseste ceva.

Tipul nu e chiar asa "citit", nu stiu daca i-ar merge mintea sa dovedeasca cumva asta, oricum, nu stiu cum ar putea sa o faca astfel incat sa fie valabil in instanta...Nu a fost prezenta nicio terta persoana atunci cand el i-a dat banii respectivi...

Care asta?

Care asta?
:D Articolul care vorbeste despre partaj, ce si cum..
Oricum, in cazul unui divort, ce m-ati putea sfatui sa faca mama ca sa nu imparta imobilul cu el, avand in vedere faptele pe care le-am expus mai sus...Ar fi o solutie sa-l treaca pe numele meu? Eventual printr-un contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere ( stiu ca parca acesta nu poate fi atacat, dar nu sunt sigura daca este asa si in ce situatie.. )
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2008
andana2508, utilizator
Orice contract poate fi atacat, pentru motivele potrivite. Unul din el este cauza falsa, situatie in care intra incheierea unui act juridic numai de ochii lumii, cum spui tu, iar falsitatea cauzei duce la nulitatea absoluta a contractului.
Mama ta ar trebui ori sa isi asume riscul de a se judeca cu el, ori sa se inteleaga cu el. Daca nu, ar putea sa instraineze bunul, inclusiv cu clauza de intretinere, numai sa fie pretul intr-adevar platit. Atunci sunteti mult mai la adapost.
andreealisievici a scris:

Orice contract poate fi atacat, pentru motivele potrivite. Unul din el este cauza falsa, situatie in care intra incheierea unui act juridic numai de ochii lumii, cum spui tu, iar falsitatea cauzei duce la nulitatea absoluta a contractului.
Mama ta ar trebui ori sa isi asume riscul de a se judeca cu el, ori sa se inteleaga cu el. Daca nu, ar putea sa instraineze bunul, inclusiv cu clauza de intretinere, numai sa fie pretul intr-adevar platit. Atunci sunteti mult mai la adapost.
De inteles, nu e cu cine...faza e ca el are impresia ca are drepturi legale asupra imobilului, si are pretentia la valoarea de acum a acestuia care este de 4-5 ori mai mare decat la achizitionare..Deci, o solutie buna ar fi ce am zis eu cu acel contract cu clauza de intretinere..stiu ca cifrele trebuie sa fie reale, si banii depusi intr-un cont pe numele mamei, ca sa fie evidenta faza..
Multumesc pt sfaturi!

Alte discuții în legătură

Sfaturi solutionare partaj MMoniq MMoniq De curand am divortat (copilul a ramas in custodia mea) si urmeaza sa trec printr-un proces de partaj pentru a-mi recupera bunurile cumparate din veniturile ... (vezi toată discuția)
Apatament inainte de casatorie anamarianastase anamarianastase Sunt casatorita de 5 ani si impreuna cu sotul meu ne-am mutat de o jumatate de an in apartamentul lui primit inainte de casatorie. Pana acum am stat in chirie ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare -partaji georgianara georgianara Buna seara ....am o inintrebare .....si va rog sa raspundeti urgent Eu sunt casatorita si bunici sotului cu care stam si in apartament vor sa ne faca vanzare ... (vezi toată discuția)