Atentie, sunteti implicata intr-un proces penal in calitate de inculpat si dovediti o lipsa de interes care sunt convins ca este si cauza care a dus la aceasta condamnare. Sa ignorati o problema, mai ales una penala, nu este solutia.
Nu ne-ati specificat daca condamnarea este cu executare sau cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori cu suspendarea sub supraveghere a executarii acesteia.
De-asemenea nu ne-ati specificat in ce faza procesuala va aflati (prima instanta. apel, recurs) si nu ne-ati specificat daca hotararea este definitiva sau nu (adica daca ati facut apel si recurs sau nu?). Nu ne-ati specificat daca ati fost judecata si condamnata in lipsa, daca procesul s-a derulat fara ca d-voastra sa va prezentati la vreun termen. M-am gandit ca e posibil sa fie asa pentru ca spuneati ca nu sunteti in Romania.
Presupunand ca ati primit o condamnare definitiva si irevocabila la pedeapsa cu inchisoarea de 11 luni, si nu doriti sa executati aceasta condamnare, aveti mai multe variante. Prima si cea mai "populara" este sa va sustrageti de la executare si sa stati "ascunsa" pana se va prescrie executarea pedepsei, pentru o perioada de 5 ani si 11 luni din momentul in care a ramas definitiva condamnarea, conform art.126 alin.(1) lit.b) C.pen. (vezi si
www.avocatnet.ro/content/for... .
Inainte sa continui ar mai fi un aspect care mi-a atras atentia, d-voastra intrebati: "CE SE INTAMPLA DUPA CE SE DA SENTINTA?". Conform art.311 C.pr.pen. (Felul hotararilor): "Hotararea prin care cauza este solutionata de prima instanta de judecata sau prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza se numeste sentinta[...]". Asta inseamna ca ati primit condamnarea in prima instanta de judecata si ca aceasta inca mai putea fi atacata prin apel iar apoi prin recurs.
In cazul in care v-ati exprimat d-voastra totusi gresit, iar condamnarea este definitiva puteti sa cereti revizuirea iar apoi rejudecarea, ca forma extraordinara de atac. Acest lucru il puteti cere prin intermediul unui avocat care sa va preia cauza si sa se ocupe de toate cele necesare, fara ca d-voastra sa veniti in Romania si sa va expuneti la executarea condamnarii.
Referitor la intrebarea daca puteti iesi pe cautiune, raspunsul e nu. Liberarea provizorie pe cautiune are aproape acelasi regim juridic ca si liberarea provizorie pe control judiciar si se cere doar de inculpatii impotriva carora s-a luat masura arestarii preventive, nu este un instrument de care beneficiaza cei condamnati definitiv la o pedeapsa cu executare.
"buna ziua!va multumesc frumos pt raspuns!dar mai am o intrebare: daca sunt bolnava cu inima ce se intampla?"
Foarte interesant subiect ati propus aici, cel al amanarii sau intreruperii executarii pedepsei pe caz de boala. Cum functioneaza intreruperea pedepsei si care sunt principiile pe care se bazeaza?
Intreruperea executarii pedepsei nu poate fi dispusa decat pentru cazurile care sunt strict prevazute de lege si exista un text, art.455 C.pr.pen care prevede care sunt cazurile de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei. Sunt cazuri strict prevazute de lege.
Printre aceste cazuri figureaza si boala de care sufera condamnatul, care trebuie sa-l puna in imposibilitatea de a executa pedeapsa, imposibilitate care trebuie stabilita de o expertiza medico-legala, in care trebuie mentionata boala, iar boala trebuie sa fie de natura sa-l impiedice pe condamnat sa execute pedeapsa. Insa nu este suficient ca boala sa il puna pe condamnat in imposibilitatea de a executa pedeapsa si ea sa fie consemnata printr-o dispozitie medico-legala, ci este necesar sa nu existe probe din care sa rezulte ca lasarea in libertate a condamnatului ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica. Este un criteriu similar cu cel prevazut si in materia arestarii preventive. Ceea ce inseamna ca in principiu, boala, nu constituie un impediment nici la luarea masurii arestarii preventive, nici la mentinerea acesteia si nici la executarea pedepsei, a unei pedepse privative de libertate.
Ce inseamna "imposibilitatea de a executa pedeapsa?"-inseamna ca boala sa nu poate fi tratata in reteaua sanitara a penitenciarelor. Adica sa fie necesara punerea in libertate pentru acel condamnat sa poata fi tratat. Este o exigenta care decurge dintr-un principiu cu valoare constitutionala si europeana in acelasi timp, si anume al interdictiei tratamentelor inumane, degradante si abuzive. Este consacrat in art.3 din Conventia europeana a drepturilor omului.
Aceasta cauza de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei trebuie stabilita printr-o expertiza medico-legala, ceea ce implica, pe langa responsabilitatea instantei penale, a magistratilor si responsabilitatea expertilor in medicina legala.
Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau e sa angajati un avocat specializat in drept penala care sa se ocupe de dosarul d-voastra.
Succes!