Buna seara,
am si eu nevoie de un sfat.Am sa incerc sa spun pe scurt despre ce este vorba: acum sase ani o femeie a fost condamnata pentru delapidare si a primit sentinta : 2 ani cu inchisoare.
Inainte de incheierea procesului, doamna pleaca in strainatate. Revine in tara dupa 6 ani de la pronuntarea sentintei pentru reinoirea cartii de identitate expirata.
In momentul introducerii numelui in baza de date, a fost arestata si trimisa direct la penitenciar. Alte detalii: este insarcinata si deasemenea, avocata dansei nu a intentat recurs la sentinta.
Intrebarea mea: care sunt sansele de a scapa ( daca sunt) si daca are vreo relevanta ( o poate ajuta) faptul ca este insarcinata.
Va multumesc anticipat.
In mod normal, in cazul femeilor insarcinate sau care au in ingrijire un copil mai mic de un an, masura arestarii trebuie aminata pina la incetarea cauzei care a determinat aminarea. Daca va fi asa sau nu, nu putem sti, au exista si cazuri in care femei insarcinate au fost totus iincarcerate.
Este doar vina doamnei ca nu a urmarit finalizarea procesului penal. Daca se prezenta la termene, poate primea o pedeapsa cu suspendarea.
In acest moment trebuie vazut de urgenta daca se incadreaza in dispozitiile art. 365 C.p.p (apelul peste termen) si daca da, sa declare apel! In cazul in care o astfel de cale de atac este admisibila se mai poate face ceva in ceea ce priveste pedeapsa.
In alta ordine de idei, trebuie sa solicite instantei, in temeiul art 455 C.p.p intreruperea executarii pedepsei.
Daca isi angajeaza un avocat care, printre altele, stie sa declare o cale de atac;) si sa motiveze o cerere de intrerupere, are sanse mari sa iasa macar pentru o vreme!
1.Vedeti daca va mai incadrati pt contestatie in anulare(386Cpp).
2.Amanarea executarii pedepsei inchisorii -Art. 453Cpp. - Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri:**)
a) cand se constata pe baza unei expertize medico-legale ca cel condamnat sufera de o boala care il pune in imposibilitate de a executa pedeapsa. In acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand condamnatul se va gasi in situatia de a putea executa pedeapsa; b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. In aceste cazuri, executarea pedepsei se amana pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea;
c) cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar avea consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreaza. In acest caz, executarea poate fi amanata cel mult 3 luni si numai o singura data.
Conform art.453 lit.b c.pr.pen se poate amana executarea pedepsei pentru motiv de sarcina si apoi pentru ingrijirea minorului mai mic de 1 an.
Atrag atentia pe aceasta cale ca sunt penitenciare care au maternitati si unde detinutele pot naste.Este cazul Penitenciarului Spital Jilava,aceasta desi legea prevede amanarea executarii executarii pedepsei.
Deci daca detinuta a fost deja arestata,cum de altfel,aratati,ea poate naste in reteaua sanitara a A.N.P.
Eu cred ca trebuie angajat un avocat pentru a vedea daca exista motive pentru introducerea unei contestatii in anulare