avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale nerespectare statut societate comerciala ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

nerespectare statut societate comerciala inchis-deschisa

Detin actiuni la SC CONTINENTAL HOTELS , societate fosta de stat, privatizata pin asa zisa metoda MEBO, prin preluarea pachetului de la FPS si FPP in anul 1995.
Societatea avea prevazut in statut pana la Hotararea AGA din 11 iunie, ca este o societate deschisa , ale carei actiuni se tranzactioneaza pe o piata libera, fapt care nu s-a pus in aplicare, intrucat cel care a ajuns prin repetate majorari de capital ,( adica fostul consilier pe probleme de privatizare, care acum spune in BUSINESS MAGAZIN ca n-a avut cui vinde hotelurile si le-a cumparat singur, uitand de cei cateva mii de personae, angajati, fosti angajati sau cetateni romani ,de care s-a folosit la achizitionarea pachetului) achizitionand actiuni emise cu un pret de 10 ori mai mic decat cel impus de FPS si FPP in anul 1995, nu a dorit aceasta listare, motivele sunt destul de clare. Pe noi cei aprox 8600 persoane, actionari marunti, care detinem se pare dupa ultimele comunicate 8% si care nu decidem nimic ne-a amagit ca le va lista la BVB, actiunile au fost transformate in actiuni dematerializate la REGISCO, acum au hotarat sa le readuca la societate. Atata timp cat nu au fost listate nu s-a cunoscut un pret real al actiunii, pretul a fost cel impus de cel care a hotarat, si nu poate fi niciodata mai mult de 33 lei daca el hotaraste majorarea de capital de fiecare data la valoarea nominala, fara nici un fel de prima de emisiune. Ori noi cei care am vrut sa vindem a trbuit sa acceptam un pret mai mic decat cel al valorii nominale. N-am fost informati in nici un fel, sediul este la Bucuresti, sucursala din Cluj n-a mai functionat,
Intrebarea este urmatoarea :
Ce-am putea noi face, care institutie a statului poate verifica si urmari modul de respectare a drepturilor actionarilor mici postprivatizare, si a modului de respectare a propriului statut,
Care ar fi sanctiunile nerespectarii de catre actionarul majoritar al respectarii propriului statut adoptat, sau impus de catre legislatia existenta, referitoare la privatizare
Cui sa ne adresam pentru ca CNVM-ul institutia care ar fi trebuit sa urmareasca ca toate societatile privatizate care au actionari ,( adica "fraieri" cu miile sa poata sa-si vanda actiunile la un pret corect , oricum si pe bursa pretul se poate manipula, dar oricum situatia ar putea fi urmarita si ca actionar marunt, cum se spune sa poti lua o decizie.) ne-a dat raspuns ca societatea este organizata si finctioneza conform Legii nr.31 si daca dorsc listarea o fac , daca nu nu.
Ori decizia de a investi la momentul respectiv in anul 1994 a fost luata analizand societatea, am subscris ca angajati ai societatii, urmarind o investitie pe termen lung, mai ales ca am semnat si contractul de privatizare semnat de conducerea societatii pentru preluarea intregului pachet de actiuni, si la pretul impus. N-a avut dreptul sa le vindem pana la chitarea integrala, noua spunandu-ni-se ca sunt gajate la cpntractul de achizitie. In 2002 am terminat de achitat , logic era ca la acel moment sa se listeze la BVB sisa se respecte statutul societatii.
Societatea n-a dat dividende,pretul impus in 1994 a fost in jur de 20$, adica de 38920 lei, si de atunci pana acum s-a majorat capitalul de 3 ori, la valoarea nominala,adica la 33.000 lei , fara nici un fel de prima, ajungand astfel ca un actionar nou, sau pe drepturile altuia sa plateasca de 20 ori mai putin. .
Mi s-a raspuns la intrebarea mea :de ce informatiile n-au fost facute cunoscute tuturor actionarilor , ca suntem nesemnificativi, e lesne de inteles, suntem cateva mii , care nu ne cunoastem nici macar ca nume , suntem raspanditi in toata tara, n-avem cum sa comunicam si ce putem noi face.
Eu scriu aceasta intrebare in numele unor actionari care detin cateva mii de actiuni din cele aprox.1,6 mil, adica cei aprox 8600.
Ingineriile financiare ale unei persoane sau ale familiei nu ne privesc, vrem doar un pret corect.
multumim si poate ne ajutati cu o informatie.
Cel mai recent răspuns: lukacs , utilizator 12:27, 21 Iunie 2007
hotararile adoptate nelegale sau cele adoptate si neexecutate se pot ataca in instanta de cei care nu au fost anuntati despre AGA sau de cei care au votat impotriva....
ideea e ca n-am participat la AGA, si nici n-am imputernicit pe nimeni. Noi suntem in cluj, unde a functionat o sucursala a societatii care nu mai functioneaza de vreo 3 ani, timp in care am asteptat sa listeze la BVB actiunile societatii. Abia acum am aflat ca laa AGA din 11 iunie s-a hotarat anularea articolului din statut care prevedea ca societatea este deschisa, AGA la care n-am participat.Pana acum se accepta reprezentare fara procura notariala, iar de aceasta data nu s-a acceptat decat o procura speciala obtinuta de la sediul societatii din Bucuresti.In cazul in care nu suntem de acord cu ce s-a hotarat, chiar daca n-am particpat nu putem actiona in nici un fel.Ideea era ca nu s-a respectat hotararea chiar a celor care au decis, pana acum. Societatea in actul constitutiv era deschisa , actionarul majoritar a declarat in presa acum , dupa 5 ani de presiuni, ca n-a fost multumit cu valoarea societatii,stabilita de consortiu angajat. Trebuia sa lase sa decida piata deschis , care este pretul prin tranzactionare.Societati similare au un pret de tranzactionare de 12-13 ori val nominala, iar la Continental nu se cumpara actiunile vechi pentru ca se emit altele noi.
in aceste conditii inteleg ca nu ati fost convocati prin scrisoare recomandata si cu ordinea de zi anexata?? si asa aveti sanse ...nu s-a respectat procedura convocarii.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni pas - vanzare sca baloisibaloi sca baloisibaloi Detin un procent substantial de actiuni in asociatia pas care sunt achitate. Actionarul majoritar din societatea mama listata la bursa doreste achizitionarea ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social dianastefan83# dianastefan83# Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: Daca la un SRL cu doi asociati unul dintre ei ( minoritar 11%) a imprumutat societatea ... (vezi toată discuția)
Actiuni firma vicar vicar Buna seara, incerc sa fiu cit mai succinta: in anul 2003 s-a infiintat o societate comerciala,care in timp a vindut actiuni FPP si FPS catre salariati. La ... (vezi toată discuția)