Buna seara,
Mai jos va povestesc istoria mea si va rog sa-mi dati o solutie sa scap cit mai "curat" posibil.
Deci, lucram la o firma si ca sa mai imi rotunjesc veniturile in 2005 am infintat un PFA pe care am avut o activitate foarte putin, in medie ca 3-4 facturi pe an.
In mai 2006 am nascut primul copil , nestiind ca trebuie sa suspend activitatea am continuat.
In perioada mai - iulie 2008 am lucrat din nou la firma la care eram angajata, iar in iulie 2008 am intrat din nou in concediu de maternitate cu al doilea copil.
In decembrie 2008 am aflat ca trebuia sa nu fi avut activitate si imediat de la 1 Ianuarie 2009 am suspendat activitatea, cu speranta ca .....
Mentionez ca sanatatea si impozitele au fost platite la zi.
Acum am primit o scrisoare de la munca si somaj sa ma prezint cu cartea de munca si declaratiile de impozit.
Va rog sa-mi spuneti ce se poate intimpla si ce pot face ca sa scap "basma curata".
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cititi-ne de pe scrisoare cine v-a trimis-o? spuneti ca "de la munca si somaj" nu stiu ce inseamna...
si sigur nu sunt "declaratii de impozit", ci de impunere sau fiscale, va rugam reveniti cu un mesaj cu precizarile exacte.
Se pot depune declaratii rectificative la fisc, deci nu ar fi o problema prea mare, eventual primiti amenda, dar trebuie sa stim exact cine si ce va solicita.
Buna seara,
Scrisoarea este venita de la CNPAS
" Intrucit figurati cu venituri relizate din desfasurarea unor activitati independente va invitam sa va prezentati la sediul CSJ in vederea depunerii declaratiei de asigurare pentru a face dovada ca nu va incadrati intru-na din situatiile de mai sus.
Acte necesare :
Carnet de munca in original
CI copie si original
Certificat constatator eliberat de REG COM
Codul unic de inregistrare
Formulare de declaratie
Dosar cu sina
Deciziii de impune anuala finale 2005 - 2010
CNPAS = Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale
CNAS = Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
CSJ ?!= Curtea Supremă de Justiţie sau CJAS ? (casa judeteana asigurari sanatate)
Chiar la sediul CSJ trebuie sa va prezentati? Pina acum am auzit de PFA care au fost chemati de CNAS pentru plata sanatatii pe ultimii 5 ani (2005-2009) + 2010.
Casa de pensii nu am auzit sa cheme pe nimeni pina acum.
CSJ iar
CNPAS se pare ca face si ea notificari ...
Mergeti la Administratia financiara de care apartineti, trebuie depuse declaratiile de venit global ( eventual si alte declaratii, daca sunteti platitor de TVA, nu ati mentionat).
Puteti sa le depuneti retroactiv, pe ultimii 5 ani, dar bineinteles veti plati amenda, care in prezent se aplica la nr. de zile de intarziere.
Chiar daca nu ati avut nici un venit, trebuie depuse, si pe zero, nu are importanta.
O clipa! Cum s-ar spune!
Scrieti despre concediu de maternitate… nu despre indemnizatie crestere copil pana la varsta de doi ani.
Care ar fi “situatiile de mai sus”?
Sigur ca trebuia sa fi suspendat activitatea, dar nu si daca erati numai in concediu de maternitate… asa cum va “permitea” contractul de munca… Pt concediu de maternitate nu cred ca e obligatorie suspendarea pfa - pur si simplu nu realizati venituri (cel putin, asa mi se pare logic) Dar e altceva daca ati luat bani de la stat ca indemnizatie pt cresterea copilului pana la varsta de doi ani. Ar trebui sa dovediti ca in perioada concediului de maternitate nu ati emis facturi ca pfa...
Ma gandesc ca ar fi o speranta sa “scapati”…
Daca ati beneficiat de indemnizatie pt cresterea copilului pana la varsta de doi ani e mai complicat… Cea mai usoara “pedeapsa” e aceea de a vi se cere sa dati inapoi banii primiti de la stat.
Asigurata sau nu?
lenuta1989
buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns.....
Sunt angajata din luna feb 2011 la o soc de asigurari pe baza unui contract de mandat.In baza acestuia, ... (vezi toată discuția)