Am si eu o nelamurire. Nu lucrez momentan nicaieri, si am ramas insarcinata. ce pot face pt. a beneficia de indemnizatia pt. cresterea copilului? se poate plati la casa de asigurari retroactiv pentru a primi indemnizatia?
multumesc
1. Ca sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani trebuie sa aveti 12 luni inaintea nasterii copilului venituri impozabile, deci nu va ajuta daca va asigurati la Casa de sanatate.
Daca tatal copilului lucreaza si intruneste acest stagiu de cotizare, poate beneficia de acest concediu. Dupa nasterea copilului trebuie sa faca la locul de munca cerere de suspendare a contractului, iar cand va dori sa se intoarca, face cerere de incetare a suspendarii.
2. Ca sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile din care cel putin 42 de zile dupa nastere), puteti sa faceti contract de asigurari cu Casa de sanatate. De acest concediu poate beneficia numai mama copilului.
Atentie! Trebuie sa faceti contract si pentru Fondul de concedii si indemnizatii (adica sa platiti 0.85% in plus) nu numai pentru asigurare de sanatate.
Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.