avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia cresterea copilului

Am si eu o nelamurire. Nu lucrez momentan nicaieri, si am ramas insarcinata. ce pot face pt. a beneficia de indemnizatia pt. cresterea copilului? se poate plati la casa de asigurari retroactiv pentru a primi indemnizatia?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:39, 26 Ianuarie 2010
1. Ca sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani trebuie sa aveti 12 luni inaintea nasterii copilului venituri impozabile, deci nu va ajuta daca va asigurati la Casa de sanatate.
Daca tatal copilului lucreaza si intruneste acest stagiu de cotizare, poate beneficia de acest concediu. Dupa nasterea copilului trebuie sa faca la locul de munca cerere de suspendare a contractului, iar cand va dori sa se intoarca, face cerere de incetare a suspendarii.

2. Ca sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile din care cel putin 42 de zile dupa nastere), puteti sa faceti contract de asigurari cu Casa de sanatate. De acest concediu poate beneficia numai mama copilului.

Atentie! Trebuie sa faceti contract si pentru Fondul de concedii si indemnizatii (adica sa platiti 0.85% in plus) nu numai pentru asigurare de sanatate.
Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 24ned 24ned Sunt angajat la o societate comerciala si in acelasi timp sunt actionar unic si administrator la o alta SC unde nu am contract de munca. Daca imi suspend ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ioana81 ioana81 daca nu am lucrat ,doar am cotizat la casa de pensii,pt. vechime si sunt coasigurata la sanatate,pot beneficia de concediu prenatal si postnatal? (vezi toată discuția)