avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... REITERAREA UNUI CAPAT DE CERERE LA JUDECATA CARUIA AI ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

REITERAREA UNUI CAPAT DE CERERE LA JUDECATA CARUIA AI RENUNTAT LA FOND - SE POATE IN RECURS?

Mai intai, bun gasit tuturor dupa cateva luni in care eu am lipsit, fara sa vreau (sanatatea care nu e, bat-o vina) de pe forum.Sunt fericita ca sunt din nou oarecum "functionala". Evident, revenirea este cu o intrebare pentru dragii mei colegi. Asadar: Reclamantul are doua capete de cerere, cel de-al doilea fiind obligarea paratului la daune morale pentru prejudiciul creat.La fond, pentru ca nu-si permite sa plateasca exorbitanta taxa de timbru, renunta la judecata acestui capat de cerere. Pierde, declara recurs. Daca va avea noroc sa i se rejudece fondul, ori de catre instanta de recurs, ori sa se trimita spre rejudecare la aceeasi instanta de fond, poate sa reitereze capatul de cerere privind daunele morale, la a carui judecata a renuntat in primul ciclu procesual la fond?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:39, 29 Iunie 2010
Nu,nu se poate renuntarea la judecata,conf.art.246 c.pr.civ. are caracter definitiv si este un act de vointa al partii
Păi da, este un act de vointa al partii si nu unul de procedura impus.Incheierea prin care instanta doar "constata" renuntarea este fara drept de apel, da, dar poate fi atacata cu recurs, odata cu fondul, insa nu despre asta este vorba.Fiind o renuntare "la judecata" in acea faza a procesului si nu la insusi dreptul pretins, asta nu inseamna ca o poti reitera, in conditiile in care va avea loc o noua judecare a fondului?
Atata timp cat persoana nu a renuntat la dreptul de a chema in judecata respectiva persoana,ci numai la judecata in acea actiune,exista posibilitatea rezolvarii acelui capat de cerere printr-o actiune separata,in alt proces,dar in cadrul acelui proces la care va referiti nu se mai poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie in apel eugen82 eugen82 La fond am avut doua capete de cerere, primul respins ca neintemeiat, al doilea respins pe exceptie, fara a se intra in fond. Am declarat apel cu privire la ... (vezi toată discuția)
Actiune cu doua capete de cerere principale solutionate printr-o singura hotarare dar atacabile diferit . instanta a calificat o singura cale de atac pentru toata hotararea. ce se va intampla? fnik fnik Se formuleaza o singura actiune cu 2 capete principale de cerere. Prin hotarare, instanta de fond se pronunta cu privire la fiecare capat de cerere, cu ... (vezi toată discuția)
Solutia instantei de apel art. 480 alin. 3, anulare si trimitere la prima instanta aidu aidu În cazul în care se constată că, în mod greşit, prima instanţă a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului... instanţa de apel va ... (vezi toată discuția)