Actiune cu doua capete de cerere principale solutionate printr-o singura hotarare dar atacabile diferit . Instanta a calificat o singura cale de atac pentru toata hotararea. Ce se va intampla?
Se formuleaza o singura actiune cu 2 capete principale de cerere.
Prin hotarare, instanta de fond se pronunta cu privire la fiecare capat de cerere, cu indicarea caii de atac impotriva intregii hotararii (o singura cale de atac si anume recursul).
Insa conform prevederilor C.pr.civ, primul capat de cerere poate fi atacat numai cu recurs , cel de al doilea capat de cerere poate fi atacat cu apel si apoi cu recurs.
Care este prevederea legala in baza careia instanta, solutionand printr-o hotaraire mai multe capete de cerere, stabileste prin dispozitiv calea de atac ca fiind recursul in conditiile in care unele dintre capetele de cerere , in mod independent de celelate, s-ar fi solutionat, conform legii, prin hotarari atacabile cu apel?
Ce se va intampla in fata instantei superioare, daca partea care a uzat de calea de atac, a atacat numai un capat de cerere si anume cel care conform C.pr.civ se poate ataca cu apel, dar a atacat direct cu recurs (deoarece asa a calificat instanta de fond calea de atac pentru intreaga hotarare) ?
D-voastra nu ati aratat "obiectul cauzei". Este posibil sa fie doua obiecte be judecata care la prima vedere ar aparea ca starna unele de altele dar de fapt sunt doua cauze diferite si instanta de fond trebuia sa disjuge cauza. Astfel instanta va judeca una din cereri iar cealalta, formand un alt dosar cu cauza respectiva
Exemplu. In cererea de divort se poate cere printr-o cerere incindintala si partajul bunuri dobandite in timpul casatoriei.. Ce va face instanta va judeca in primul rand divortul si dupa ramanerea irevocabila a hatararii de divort se va continua solutionarea cauzei de partaj.
Deci; 1) hotararea de divort are cele doua cai de atac apelul si recursul si eventual contestatia in anulare. 2) Hotararea in partaj poate avea cale de atac apelul in functie de valoarea masei de partaj, dar in cele mai multe cazuri este recursul, revizuirea si contestatia in anulare;;;Totul este in functie si de obiectul cauzei ce se judeca.
Necunoscand obiectul cauzei ce d-voastra o invocati nu se poate da un raspuns cu relevanta pe care o asteptati.=D>=D>=D>:sorry::sorry:
Actiune cu 2 capete principale:
Capatul 1 de cerere - care nu poate fi atact decat cu recurs.
Capatul 2 de cerere - care poate fi atacat si cu apel si cu recurs.
(capatul 2 de cerere nu este subsidiar capatului 1)
Instanta de fond solutioneaza astfel :
"Adminte actiunea , stabileste ca (ce s-a cerut la capatul de cerere 1) , incuviinteaza ca (ce s-a cerut la capatul 2). Cu drep de recurs in termen de 15 zile".
Nu a avut loc nici un fel de disjungere, capetele de cerere nu au legatura intre ele, puteau fi solutionate si pe cale separata, dar instanta de fond le-a solutionat printr-o singura hotarare.
Partea care a uzat de calea de atac , a atacat numai capatul 2 dar direct cu recurs (deoarece asa a calificat instanta de fond calea de atac) , invocand motive de recurs prevazute de C.pr.civ.
Asa stau lucrurile in realitate, cred ca este mai putin important ce s-a cerut la capatul 1 si la capatul 2.
Plecand de la aceasta situatie se nasc cateva intrebari:
1) Instanta de fond a calificat gresit calea de atac?
2) Instanta de fond trebuia sa califice separat caile de atac pentru fiecare capat de cerere in parte?
3) Ce se va intampla la instanta superioara care va judeca recursul?
4) Se poate invoca exceptia inadmisibilitatii recursului?
Precum si multe alte intrebari.
Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!