avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copii din casatorie anterioara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copii din casatorie anterioara

Buna dimineata!

1.
Va cer si eu doua sfaturi, multumindu-va anticipat pentru raspuns. Tatal meu are 2 copii dintr-o casatorie anterioara si 1 copil nerecunoscut. De maica-mea a divortat acum cativa ani. Eu ii port numele, sunt recunoscut etc.

Bunica din partea mamei si-a vandut apartamentul din C. si mi-a dat mie banii pentru a-mi cumpara un apartament in Bucuresti. Acum locuiesti cu parintii mei, care in ciuda divortului, locuiesc impreuna. (Motivul real al divortului a fost de fapt, din cate realizez eu acum, numai nebunia tatalui: de a ramane el cu toate proprietatile pe numele lui. Maica-mii nu-i revine nimic si nu a facut partaj...)

Intrebarea este: este posibil ca daca voi cumpara apartamentul pe numele meu, dupa moartea tatalui copiii aceia sa aiba pretentii si la acest apartament? Ma gandesc ca, logic, in tribunal se pot arata actele de vanzare ale apartamentului bunicii... Insa nu ar fi mai bine sa iau apartamentul pe numele mamei mele, singurul copil al bunicii mele? Tatal meu innebunete cand aude ideea asta, si asta ma pune pe ganduri cel mai mult. El insista sa-l iau pe numele meu.

2.
Si ca sa nu mai scriu in alt topic, avand in vedere ca este acelasi caz: acum 3 ani, dupa ce ei au divortat, au fost de acord sa-mi doneze un apartament. Este atacabila donatia? Aveam 18 ani si notarul respectiv a zis ca este cea mai buna solutia, ca e neatacabila... Acum aud alte variante. In contractul de donatie scrie ca apartamentul este dobandit in timpul casatoriei si ca doneaza "liberi de sarcini". De asemenea mama are drept de uzufruct viager.

Cateva amanunte, poate au importanta: cand a divortat de prima sotie taica-miu le-a lasat ei si celor 2 copii (recunoscuti) 1 apartament si 1 casa destul de mare ("vila" in anii 80) undeva la tara - ambele realizate in timpul casatoriei. Cel putin asa zice el.

Va multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2007
alexescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexescu , utilizator 15:51, 2 Iulie 2007
Va rog sa reluati povestea intr-o succesiune logica pentru ca nu se intelege nimic. Respectiv:
Tatal dvs. s-a casatorit o data si are 3 copii din care unul nerecunoscut.
S-a mai casatorit o data si va are si pe dvs. recunoscut.
A divortat de cea de-a doua sotie de drept dar in fapt locuieste cu ea. Nu a facut partaj dar in urma divortului a ramas cu toate bunurile pe numele lui . Cum e posibil?
Deci , incercati va rog sa reluati ideea.

De principiu, probabil ca tatal dvs. este o persoana orgolioasa si considera ca i-a dat fiecaruia ce merita. Faptul ca si-a incheiat socotelile cu prima sotie si copiii comuni cu ea ar trebui sa rezulte si din acte nu numai faptic.
In ceea ce priveste donatia dvs. ea poate fi atacata dar numai in anumite conditii . Si inteleg ca tatal dvs. dispune de mai multe bunuri deci teoretic nu aveti de ce sa va faceti griji.
Referitor la apartamentul de acum , daca bunica dvs. nu mai are alti mostenitori decat mama dvs . va puteti face actele linistit in nume propriu . Daca ar mai avea si alti mostenitori si apartamentul ar fi singurul bun din avere , atunci s-ar putea ca acestia sa revendice o cota , pentru ca exista si mostenitori rezervatari . In principiu , ea poate sa dispuna cum vrea de banii ei asa ca nu ar fi nici o problema daca vi i-a dat dvs. Cel mai bine faceti actul pe numele dvs.

Nu rezulta daca mama dvs . mai are si alti mostenitori.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2007
hellenburgous, utilizator

Va rog sa reluati povestea intr-o succesiune logica pentru ca nu se intelege nimic. Respectiv:
Tatal dvs. s-a casatorit o data si are 3 copii din care unul nerecunoscut.
S-a mai casatorit o data si va are si pe dvs. recunoscut.
A divortat de cea de-a doua sotie de drept dar in fapt locuieste cu ea. Nu a facut partaj dar in urma divortului a ramas cu toate bunurile pe numele lui . Cum e posibil?
Deci , incercati va rog sa reluati ideea.

Intr-adevar, poate nu este chiar coerent, caci este greu de exprimat ceea ce traiesc ai mei si cu mine. Poate nu m-am exprimat corect, deci reiau: nu a fost facut partaj, insa in urma divortului toate bunurile (o casa mare la tara; o mostenire - casa batraneasca; un loc de veci; masina etc.) au ramas pe numele tatalui - caci din start erau pe numele lui. Maica-mea aparea doar 50% proprietar la apartamentul pe care cei 2 mi l-au donat. Deci acum ea nu mai apare nicaieri.

De principiu, probabil ca tatal dvs. este o persoana orgolioasa si considera ca i-a dat fiecaruia ce merita. Faptul ca si-a incheiat socotelile cu prima sotie si copiii comuni cu ea ar trebui sa rezulte si din acte nu numai faptic.
In ceea ce priveste donatia dvs. ea poate fi atacata dar numai in anumite conditii . Si inteleg catatal dvs. dispune de mai multe bunuri deci teoretic nu aveti de ce sa va faceti griji.

Nu stiu si nu am cum sa-l oblig sa-mi spuna care este situatia de drept si de fapt cu familia anterioara: stiu numai ca nu mai are nici o legatura cu apartamentul si casa aceea si ca "le-a lasat" tot, dupa cum spune el.
Intr-adevar, tatal dispune de mai multe proprietati (cele insirate mai sus). Eu tot ce vroiam sa stiu este daca pot scapa apartamentul donat in vreun fel de "scandalul" mostenirii. Am dubii foarte mari ca , copii din fam. anterioara nu vor ravni si la aceasta asa-zisa avere.

Referitor la apartamentul de acum , daca bunica dvs. nu mai are alti mostenitori decat mama dvs . va puteti face actele linistit in nume propriu . Daca ar mai avea si alti mostenitori si apartamentul ar fi singurul bun din avere , atunci s-ar putea ca acestia sa revendice o cota , pentru ca exista si mostenitori rezervatari . In principiu , ea poate sa dispuna cum vrea de banii ei asa ca nu ar fi nici o problema daca vi i-a dat dvs. Cel mai bine faceti actul pe numele dvs.

Nu rezulta daca mama dvs . mai are si alti mostenitori.

Bunica nu are alti mostenitori decat pe mama. Iar mama, la randul ei, nu ma are decat pe mine. Bunica-mea mi-a dat banii in mana pur si simplu dupa ce a vandut. Presupun ca actele de vanzare ale apartamentului bunica-mii + contul din banca pe numele meu (cu banii primiti de la bunica) + actele de cumparare ale apartamentului din Bucuresti in aceasta ordine logica expun clar situatia. Mie imi era teama ca daca acest apartament apare pe numele meu, implicit vor spune ca e cumparat de taica-miu... si pana vor arata eu care a fost situatia, ma voi fi perindat deja de nu stiu cate ori prin tribunale. Plus ca stiu din experienta ca justitia in Romania de astazi chiar poate fi cumparata, cand sunt mize mari in joc.

Multumesc mult pentru raspuns.

Buna dimineata!

1.
Va cer si eu doua sfaturi, multumindu-va anticipat pentru raspuns. Tatal meu are 2 copii dintr-o casatorie anterioara si 1 copil nerecunoscut. De maica-mea a divortat acum cativa ani. Eu ii port numele, sunt recunoscut etc.

Bunica din partea mamei si-a vandut apartamentul din C. si mi-a dat mie banii pentru a-mi cumpara un apartament in Bucuresti. Acum locuiesti cu parintii mei, care in ciuda divortului, locuiesc impreuna. (Motivul real al divortului a fost de fapt, din cate realizez eu acum, numai nebunia tatalui: de a ramane el cu toate proprietatile pe numele lui. Maica-mii nu-i revine nimic si nu a facut partaj...)

Intrebarea este: este posibil ca daca voi cumpara apartamentul pe numele meu, dupa moartea tatalui copiii aceia sa aiba pretentii si la acest apartament? Ma gandesc ca, logic, in tribunal se pot arata actele de vanzare ale apartamentului bunicii... Insa nu ar fi mai bine sa iau apartamentul pe numele mamei mele, singurul copil al bunicii mele? Tatal meu innebunete cand aude ideea asta, si asta ma pune pe ganduri cel mai mult. El insista sa-l iau pe numele meu.

2.
Si ca sa nu mai scriu in alt topic, avand in vedere ca este acelasi caz: acum 3 ani, dupa ce ei au divortat, au fost de acord sa-mi doneze un apartament. Este atacabila donatia? Aveam 18 ani si notarul respectiv a zis ca este cea mai buna solutia, ca e neatacabila... Acum aud alte variante. In contractul de donatie scrie ca apartamentul este dobandit in timpul casatoriei si ca doneaza "liberi de sarcini". De asemenea mama are drept de uzufruct viager.

Cateva amanunte, poate au importanta: cand a divortat de prima sotie taica-miu le-a lasat ei si celor 2 copii (recunoscuti) 1 apartament si 1 casa destul de mare ("vila" in anii 80) undeva la tara - ambele realizate in timpul casatoriei. Cel putin asa zice el.

Va multumesc foarte mult!

1. Apartamentul sa il treceti pe numele dumneavoastra
2. Actul de donatie se poate ataca , dar in cazul dumneavoastra nu cred ca aveti de ce sa va temeti.
Puteti sa treceti in actul de vanzare cumparare provenienta banilor.Nu va interzice nimeni.Nu au cum ceilalti copii sa revendice ceva din apartamentul cumparat cu banii de la bunica decat daca fac dovada ca tatal v-a dat banii sau ca tatal i-a dat bani bunicii pentru acel apartament,ceea ce cred ca nu e cazul.Mai aveti intrebari ? Ca pe acestea le-am lamurit. Chiar asa complicata cum suna situatia de fapt e simpla. Mai mult decat atat la succesiune veti participa toti copiii in cote egale .Daca ei ar avea pretentii si dvs. puteti avea la ce au ei.

Multumesc pentru raspunsurile prompte. Intr-adevar, este simplu. Mai dificil de trait. :)

Voi indica in act provenienta banilor. De ani de zile tatal nu este inregistrat cu venituri (doar o pensie de 5 milioane), deci nu se poate dovedi aceasta eventuala miscare a banilor.

Doream sa va mai intreb: impartirea eventuala se va face in mod egal la 3 sau (1/4+1/4)+1/2, tinand cont de numarul casatoriile sau de numarul copiilor?

Cat despre pretentii din partea mea la ce le-a fost lasat lor, nici nu m-am gandit. Acum mi-ati deschis ochii: va fi o cale de atac si din partea mea, in caz si numai in caz de atac din partea lor, nu?

Va multumesc inca o data.

Puteti sa treceti in actul de vanzare cumparare provenienta banilor.Nu va interzice nimeni.Nu au cum ceilalti copii sa revendice ceva din apartamentul cumparat cu banii de la bunica decat daca fac dovada ca tatal v-a dat banii sau ca tatal i-a dat bani bunicii pentru acel apartament,ceea ce cred ca nu e cazul.Mai aveti intrebari ? Ca pe acestea le-am lamurit. Chiar asa complicata cum suna situatia de fapt e simpla. Mai mult decat atat la succesiune veti participa toti copiii in cote egale .Daca ei ar avea pretentii si dvs. puteti avea la ce au ei.

Alte discuții în legătură

Dezabatere succesiune in instanta soniac soniac Sunt in pragul unui process pentru dezbaterea mostenirii lasate de tatal meu si as avea nevoie de cateva sfaturi sau informatii. Urmeaza sa contactez un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune / gargamella gargamella Parintii mei nu au fost casatoriti , au trait impreuna 43 de ani, in concubinaj - impreuna au 5 copii - tatal meu mai are un copil dintr-o alta relatie( acum ... (vezi toată discuția)
Speta despre imobilele detinute de soti victorjitareanu victorjitareanu Casatoriti : el va avea un apartament de la maica-sa, care ii va veni prin partaj, dupa succesiunea in urma decesului tatalui ( un apt de vreo 130.000 ... (vezi toată discuția)