avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copii din casatorie anterioara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copii din casatorie anterioara

Buna dimineata!

1.
Va cer si eu doua sfaturi, multumindu-va anticipat pentru raspuns. Tatal meu are 2 copii dintr-o casatorie anterioara si 1 copil nerecunoscut. De maica-mea a divortat acum cativa ani. Eu ii port numele, sunt recunoscut etc.

Bunica din partea mamei si-a vandut apartamentul din C. si mi-a dat mie banii pentru a-mi cumpara un apartament in Bucuresti. Acum locuiesti cu parintii mei, care in ciuda divortului, locuiesc impreuna. (Motivul real al divortului a fost de fapt, din cate realizez eu acum, numai nebunia tatalui: de a ramane el cu toate proprietatile pe numele lui. Maica-mii nu-i revine nimic si nu a facut partaj...)

Intrebarea este: este posibil ca daca voi cumpara apartamentul pe numele meu, dupa moartea tatalui copiii aceia sa aiba pretentii si la acest apartament? Ma gandesc ca, logic, in tribunal se pot arata actele de vanzare ale apartamentului bunicii... Insa nu ar fi mai bine sa iau apartamentul pe numele mamei mele, singurul copil al bunicii mele? Tatal meu innebunete cand aude ideea asta, si asta ma pune pe ganduri cel mai mult. El insista sa-l iau pe numele meu.



***

2.
Si ca sa nu mai scriu in alt topic, avand in vedere ca este acelasi caz: acum 3 ani, dupa ce ei au divortat, au fost de acord sa-mi doneze un apartament. Este atacabila donatia? Aveam 18 ani si notarul respectiv a zis ca este cea mai buna solutia, ca e neatacabila... Acum aud alte variante. In contractul de donatie scrie ca apartamentul este dobandit in timpul casatoriei si ca doneaza "liberi de sarcini". De asemenea mama are drept de uzufruct viager.

Cateva amanunte, poate au importanta: cand a divortat de prima sotie taica-miu le-a lasat ei si celor 2 copii (recunoscuti) 1 apartament si 1 casa destul de mare ("vila" in anii 80) undeva la tara - ambele realizate in timpul casatoriei. Cel putin asa zice el.

Va multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2007
alexescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexescu , utilizator 15:51, 2 Iulie 2007
Cu placere. Nu stiu cine va mai participa la mostenire , dar in ceea ce priveste copiii , acestia au tratament egal , indiferent daca provin sau nu dintr-o casatorie , cu conditia sa fie recunoscuti. Deci daca sunt 3 copiii cu mame diferite dar cu acelasi tata , ei participa cu totii , in cote egale la mostenirea autorului comun dar ,in ceea ce priveste mamele , ei participa doar la mama autoare , adica , fiecare cu mama lui.In concluzie, drepturi si obligatii identice pentru toti copiii, afara de situatiile speciale, cand poate interveni altceva (de ex. cand unul dintre copii isi asuma obligatia de intretinere, atunci poate lua mai mult ).Stati linistit, cu apartamentul cumparat din banii de la bunica nu veti avea probleme. Nu neglijati sa faceti cadastru si intabulare dupa cumparare , in cazul in care nu exista deja.
E un apartament care se contruieste acum. Voi face automat toate actele.

Multumesc. :) Va doresc numai bine!


Nu neglijati sa faceti cadastru si intabulare dupa cumparare , in cazul in care nu exista deja.


Offtopic:
Este totusi ciudat ce ati spus. Eu stiam ca nu se poate vinde fara cadastru si intabulare. Deci automat inainte de vanzare trebuie sa existe.
Nu e ciudat , mai sunt si persoane care cumpara fara acte in regula doar pentru ca le place imobilul. Se face un antecontract de vanzare-cumparare sau o promisiune , si ulterior pot aparea si bataile de cap.Inca mai exista notari care autentifica actul fara cadastru , cumparatorul cumparand pe riscul sau . Nu toata lumea respecta regulile.

E clar. Aveti dreptate, multumesc pentru atentionare.

Sper sa iasa totul cum trebuie.
:)


Nu e ciudat , mai sunt si persoane care cumpara fara acte in regula doar pentru ca le place imobilul. Se face un antecontract de vanzare-cumparare sau o promisiune , si ulterior pot aparea si bataile de cap.Inca mai exista notari care autentifica actul fara cadastru , cumparatorul cumparand pe riscul sau . Nu toata lumea respecta regulile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezabatere succesiune in instanta soniac soniac Sunt in pragul unui process pentru dezbaterea mostenirii lasate de tatal meu si as avea nevoie de cateva sfaturi sau informatii. Urmeaza sa contactez un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune / gargamella gargamella Parintii mei nu au fost casatoriti , au trait impreuna 43 de ani, in concubinaj - impreuna au 5 copii - tatal meu mai are un copil dintr-o alta relatie( acum ... (vezi toată discuția)
Speta despre imobilele detinute de soti victorjitareanu victorjitareanu Casatoriti : el va avea un apartament de la maica-sa, care ii va veni prin partaj, dupa succesiunea in urma decesului tatalui ( un apt de vreo 130.000 ... (vezi toată discuția)