Sunt PFA IT (norma venit). Am un unic client din UE. Lucrez de acasa, mai merg acolo pentru o saptamana de cateva ori pe an (dar nu primesc diurna). Poate fi catalogata ca activitate dependenta doar pentru ca e singurul meu client?
Ma gandesc ca lucrez de acasa, laptopul e cumparat de mine, eu imi platesc internetul.
Au mai fost doamne din astea binevoitoare, care au dat sfaturi in trecut cum ca nici sanatatea nu trebuia platita de pfa. Si s-au trezit oamenii acasa cu decizii de plata retroactive.
Oricum cu punctul f) din lista de criterii, nimic nu e sigur.
asta asa e, nu te poti baza pe gura lor; cel mai bine ar fi daca ar chema oamenii acum, ar vedea cum / ce fac si le da un certificat constatator cum ca sunt dependenti / independenti; cel putin stii cum pleci la inceput de drum
si eu sunt in aceasi situatie ca a ta, pfa norma venit client UE, numai ca eu sunt la inceput.
am 3 zile de cand am PFA.
poti sa-mi spui si mie cum facturezi si ce evidenta tii?..daca esti platitor de TVA sau nu?
sunt afon total in treaba asta si orice sfat mi-ar fi de folos.
merci.
Gabriel Biris este unul dintre cei mai importanti specialisti in fiscalitate din Romania. Din punctul meu de vedere este chiar foarte bun in domeniu ! Punctul de vedere al reconsiderarii veniturilor independente ca si dependente chiar si inainte de data de 01 iulie 2010 nu tine de a aplica OUG 58/2010 retroactiv !
Este vorba de a aplica prevederile codului fiscal de pana la OUG 58/2010, a se vedea in acest sens prevederi din CF anterioare datei de 01 iulie 2010:
- Art.11 din CF;
- Normele HG 44/2004, pct.19 referitor la art.46 din CF etc.
REFERITOR LA INTREBAREA INITIALA:
Lucrand ca si PFA (IT) cu o firma din UE - chiar daca colaborarea este exlclusiva - parerea mea este ca venitul este de natura indpendenta si nu va putea fi reconsiderat.
NOTA la un comentariu de mai sus:
Aceeasi parere o au si alti reprezentanti anaf nu numai doamna despre care s-a facut vorbire mai sus, privind natura independenta a relatiei intre un PFA din Romania si un beneficiar dintr-o tara UE chiar daca colborarea este exclusiva.
Ce inseamna "solidar" in exprimarea "[contributiile sunt] datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit"?
Am un pfa IT, norma de venit, am un contract cu o firma din strainatate (non-UE) si venituri sa le zicem repetitive (lunar, plata la ora, cu specificare unui numar maxim de ore lucrate pe luna). In principiu, din ce inteleg din discutia de mai sus aceasta activitate nu poate fi declarata dependenta.
Sa facem un exercitiu de imaginatie, vorba lui Robert Turcescu si sa presupunem ca cei de la ANAF reconsidera activitatea ca dependenta. Am auzit niste discutii cum ca, deoarece platitorului de venit nu i se poate imputa plata unor contributii el fiind din afara Romaniei (deci se supune altui regim fiscal), aceste contributii vor fi imputate tot beneficiarului de venit. Adica acesta, ar urma sa plateasca si contributiile datorate de "angajator". Mie mi se pare aberant, dar sunt multi care cred chestia asta.