Sunt PFA IT (norma venit). Am un unic client din UE. Lucrez de acasa, mai merg acolo pentru o saptamana de cateva ori pe an (dar nu primesc diurna). Poate fi catalogata ca activitate dependenta doar pentru ca e singurul meu client?
Ma gandesc ca lucrez de acasa, laptopul e cumparat de mine, eu imi platesc internetul.
SOLIDAR din expresia: "contributiile sunt datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit" se traduce prin aceea ca:
- statul va cere executarea silita a debitorului solvabil pentru intreaga suma (debitorul solvabil putand fi oricare dintre cei doi angajat/angajator) , urmand ca ulterior cel care a platit intreaga suma sa faca actiune separata pentru a recupera de la celalalt debitor suma platita in contul acestuia;
EXEMPLU:
- suma stabilita prin actul de control 1000 lei (20 % partea angajatului si 80 % partea angajatorului);
- executarea se incepe impotriva amandoura dar solvabil va fi numai angajatorul care va plati intraga suma 1000 lei;
- ulterior angajatorul sa va indrepta impotriva angajatului pentru recuperarea celor 20% (200 lei) platiti in contul lui.
2. Referitor la natura activitatii PFA, IT, NORMA de VENIT, beneficiar NON - UE
Din analiza OUG 58/2010,HG 791/2010 dar si a Codului fiscal in totalitatea lui (CF + Norme) aceasta activitate nu poate fi considerata ca si activitate dependenta. Nu are sens in cadrul relatiei dintre un PFA romanesc si un paltitor de venit extern (UE sau NON - UE). Daca, prin absurd s-ar face o astfel de reincadrare, din punctul de vedere al legislatiei UE sau extracomunitare ar fi destul de complicat !
NOTA:
Aceasta opinie nu exclude insa si situatiile EXTREME descrise de dvs. in "exercitiul de imaginatie".
3. Referitor la "exercitiul de imaginatie":
Asa cum spuneti si dvs. acest mod de interpretare a problemei este o aberatie.
Legea (OUG 58/2010) s-a nascut din dorinta statului de a repune in termeni economici relatii care d.p.v. juridic erau ok dar economic ascundeau o relatie de dependenta (vezi cazul soferilor platiti pe drepturi de autor si alte exemple asemanatoare)
IN LOC DE CONCLUZIE:
Pentru ca traim vremuri tulburi din punct de vedere fiscal (Ordonante - OUG 58/2010 - care sunt contrazise de Norme - HG 791/2010) , pentru mai multa siguranta, vom cere un punct de vedere al ANAF in aceasta problema !