avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere si salarii compensatorii+abuz in serviciu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere si salarii compensatorii+abuz in serviciu contra intereselor persoanei

Reiau o speta, care este mai complicate decat asa cum a fost formulata, din doua transe de intrebari :

Prima intrebare formulata:

Asupra unui salariat se emit in ordine, urmatoarele decizii (dupa Codul Muncii):
1.O decizie de demitere din functie (sef sectie) pe motive penibile, decizie anulata de instanta de judecata (tribunal), salariatul fiind mutat pe un post "infiintat" special pentru el;
2.O decizie de sanctionare disciplinara, cu 10% pe o luna, decizie desfiintata de instanta;
3.O decizie de incetare a CIM (concediere), prin desfiintarea postului care tocmai a fost infiintat pentru a fi mutat salariatul respectiv. 99%, decizia va fi anulata de instanta.
INTREBARE: Pentru ca, emitentul acestor 3 decizii este una si aceeasi persoana (Director General, dar si important lider politic local, care a decis sa scoata din unitate toate persoanele care nu au acceasi culoare politica cu dumnealui), cele trei decizii pot constitui obiectul unei plangeri penale pentru ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANEI ?

Raspuns primit:

Art. 247CP. - Abuzul în serviciu prin îngradirea unor drepturi
Îngrãdirea, de cãtre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rasã, nationalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenentã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Concedierea pe motive politice poate fi incadrata in aceasta infractiune.

A doua intrebare formulata:

-Fie un salariat care a fost concediat (intr-o procedura de concediere colectiva), motivat de desfiintarea locului de munca (a postului). Conform CCM, acesta a primit X salarii compensatorii (de la firma, nu de la bugetul de stat).
-Salariatul (un bun specialist), demonstraza in instanta ca, procedura de concediere a avut numeroase abateri de la lege, concedierea s-a facut fara criterii, nu s-a procedat la redistribuirea personalului, etc. In sfarsit, instanta anuleaza decizia de concediere a salariatului.
INTREBARE: salariatul poate fi obligat sa returneze salariile compensatorii primite, in conditiile in care, concedierea nu a fost din vina sa, iar instanta constata ca decizia de concediere este ilegala ?

Raspunsuri primite:

1.Daca instanta hotaraste ca decizia de concediere nu a fost legala si temeinica atunci se revine la situatia anterioara concedierii si atunci si angajatul concediat trebuie sa inapoieze salariile compensatorii, deoarece el a dorit ramanerea in activitate, nu se poate sa ramai si in servici si sa primesti si salarii compensatorii.

2.Salariatul poate fi obligat la returnarea respectivelor sume in temeiul obligatiei de restituire a salariatilor.
In contextul dat, salariile compensatorii primite ca urmare a unei concedieri anulate in instanta pot fi considerate sume necuvenite.
Practic, desfiintarea masurii concedierii are ca rezultat anularea tuturor efectelor produse de aceasta masura, inclusiv acordarea salariilor compensatorii.

INTREBAREA NOUA:
De fapt, decizia de concediere face parte dintr-un lant de abuzuri a D.G. asupra salariatului. Chiar s-a exprimat ca, plateste oricat, (nu el, ci unitatea), ca sa curete unitatea de toate persoanele neobediente, sau care nu au aceeasi culoare politica, ca a domniei sale. Unitatea este cu capital majoritar de stat (la privat, poate fi altceva). Salariatul deja a fost concediat, este deja somer, dar, a depus si o contestatie in instanta, concedierea lui fiind abuziva. Concedierea s-a produs !!! Conform CIM, s-au dat salariile compensatorii, ca masura de protectie sociala. Nu se stie cand se va finalize procesul. Oare nu era normal ca, inainte de a se proceda la concediere, angajatorul sa se asigure ca face un lucru legal, astfel incat deciziile sale sa nu poata fi anulate de instanta?
Daca tot ca s-a produs (suita de abuzuri) nu a fost din vina salariatului, de ce ar trebui sa dea inapoi salariile compensatorii ?
In masura in care este posibil, nuantati raspunsul, la cele doua intrebari, legate intre ele.
Cel mai recent răspuns: iureadan , utilizator 07:57, 1 Iulie 2010
Eu nu prea am inteles cine v-a raspuns.Vi s-a indicat la primul raspuns Art.247 CP,,in cazul functionarului public''.Dar d-voastra spuneti ca e vorba de un D.G.de la o societate cu capital majoritar de stat.Se poate vorbi despre abuz in servici si in cazul acesta ?Se poate asimila cumva ,,functionar public" cu directorul general la care va referiti?
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
ContSters152900, utilizator
Nu se poate asimila functionarul public cu Director general la un SRL sau SA
D.G. nu este angajat, are contract de mandat, si este numit de consiliul local. Este sau nu este functionar "public", in acceptiunea legii ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu contra intereselor persoanei iureadan iureadan Asupra unui salariat se emit in ordine, urmatoarele decizii (dupa Codul Muncii): 1.O decizie de demitere din functie (sef sectie) pe motive penibile, decizie ... (vezi toată discuția)
Concediere si salarii compensatorii iureadan iureadan -Fie un salariat care a fost concediat (intr-o procedura de concediere colectiva), motivat de desfiintarea locului de munca (a postului). Conform CCM, acesta a ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru motive care nu tin de persoana angajatului!! danbratulex danbratulex Buna ziua !!! In cazul in care am fost concediat pentru motive care nu tin de persoana mea (asa cum este scris in decizia de concediere) ce masuri pot lua ... (vezi toată discuția)