avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces-verbal incomplet
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces-verbal incomplet

Buna ziua!
Intr-un PV de contraventie (circulatie) agentul scrie:
1) - faptele sunt prevazute de art.101/3/a din OUG195/2002 ( art.care prevede amenda+retinerea permisului).
2) - stabileste amenda pe care o inscrie in PV.
3) - retine permisul.
In PV nu se spune nimic despre retinerea permisului. In DOVADA de drept de circulatie 15 zile nu se spune pentru cat timp s-a retinut permisul. Dupa parerea mea de profan in ale dreptului, inclin sa cred ca in PV ar fi trebuit inscrisa si mentiunea ca s-a retinut permisul. Altfel cred ca permisul a fost retinut abuziv, chiar daca art.101/3/a prevede retinerea. Cred ca in PV trebuie consemnate obligatoriu faptele, incadrarea lor si sanctiunile stabilite. Dvs. ce parere aveti? Ar trebui atacat acest PV ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
taticu100, utilizator
Motivul si textul de lege pentru care vi s-a retinut permisul(fapta,contraventia) sunt stipulate in procesul verbal ?
Celalalte rubrici ale procesului verba sunt completate sau exista alte completari incorecte in acestea ?
politistul ar fi trebuit sa bifeze acolo unde scrie retinerea permisului...insa,acesta nu este un motiv de nulitate...motiv de nulitate ar fi daca nu a descris corect fapta sau daca a gresit incadrarea...
D-le consilier juridic, nu a bifat pentru ca nu avea unde, Pv verbal fiind de alta forma decat cea prevazuta expres de lege. (anexa 1A din reg. de aplicare a OUG 195/2002). Art. 180 din OUG 195/2002:
(1) In cazul in care constata incalcari ale normelor rutiere, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut in anexa nr.1A. Deci PV nu este de forma ceruta de lege,pentru contraventiile la circulatie. Modelul din anexa 1A are rubrici atat pentru sanctiunea principala(amenda) cat si pentru cea complementara( pcte penalizare sau suspendare permis). Avand in vedere caracterul imperativ al dispozitiilor cu privire la modelul PV, inclin sa cred ca avem de a face cu nulitatea PV intocmit.
D-le mediator, politistul a completat un PV, altul decat cel prevazut de lege. Forma PV trebuie sa fie cea prevazuta in anexa 1A din Reg. de aplicare a OUG195/2002.
Art.180 (OUG195/2002) dispune: (1) In cazul in care constata incalcari ale normelor rutiere, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut in anexa nr.1A, model care are si rubrici pentru; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, in termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale. Art.109 (OUG195/2002) spune:
(4) Forma si continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei se stabilesc prin regulament. Art. 96(OUG195/2002 :
(1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.
(2) Sanctiunile contraventionale complementare sunt urmatoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula un proces verbal de contraventie? ContSters168963 ContSters168963 Buna seara. Am si eu 2 intrebari : astazi mi-a fost suspendat permisul pentru 30 zile pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului . Politistul mi-a ... (vezi toată discuția)
Contestare pv politia rutiera cristicarnisca cristicarnisca Buna seara Este primul meu subiect pe care il deschid (pana acum am fost doar cititor)dar nevoia ma face sa apelez la D-voastra. De curand am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Incadrare gresita a faptei, nulitate proces verbal de contraventie cyan cyan Incadrarea gresita a faptei savarsite poate conduce la nulitatea procesului verbal de contraventie? In rubrica \"fapta savarsita este prevazuta de art ... (vezi toată discuția)