Rezilierea este o sanctiunea care opereaza in caz de neexecutare culpabila a unei obligatii contractuale.
Partea de buna credinta se poate adresa instantei de judecata, in vederea constatarii si pronuntarii acestei cauze de ineficacitate a actelor juridice, avand in vedere si pactele comisorii inserate in continutul acestuia ( care limiteaza sau chiar inlatura rolul instantelor de judecata ).
Consecinta este repunerea partilor in situatia anterioara, conform principiului restitutio in integrum ( fructele civile, chiriile spre exemplu , raman culese). Rezilierea produse efecte numai pentru viitor (ex nunc), e incidenta in contractele cu executare succesiva, ipso ictu. Rezolutiunea isi intinde efectele si pentru trecut, operand retroactiv si vizeaza contractele cu executare uno ictu, dintr-o data.
Desfiintarea unui act tine de conditiile de fond sau de forma ,nesocotite.Nulitatea absoluta poate fi totala , sau partiala (lipsa consimtamantului e una dintre cauze ). Nulitatea relativa poate fi acoperita prin confirmare , si invocata numai de catre partea care a suferit o vatamare in urma incheierii in mod ilicit a actului juridic.
Ambele sanctiuni sunt constatate si pronuntate de catre instanta de judecata.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa contractul nu contine clauze de reziliere...atunci ce e de facut, insa precum spunea domnisoara Ioana Stoica contine obligatii care nu s-au respectat se poate rezilia si in fata unui notar fara a apela la o instanta de judecata?