avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere

Cum se poate rezilia/anula un act sub semnatura privata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lilicrin , utilizator 18:01, 29 Iunie 2010
depinde de caz si de clauzele de reziliere trecute in contract.
Rezilierea este o sanctiunea care opereaza in caz de neexecutare culpabila a unei obligatii contractuale.
Partea de buna credinta se poate adresa instantei de judecata, in vederea constatarii si pronuntarii acestei cauze de ineficacitate a actelor juridice, avand in vedere si pactele comisorii inserate in continutul acestuia ( care limiteaza sau chiar inlatura rolul instantelor de judecata ).
Consecinta este repunerea partilor in situatia anterioara, conform principiului restitutio in integrum ( fructele civile, chiriile spre exemplu , raman culese).
Rezilierea produse efecte numai pentru viitor (ex nunc), e incidenta in contractele cu executare succesiva, ipso ictu.
Rezolutiunea isi intinde efectele si pentru trecut, operand retroactiv si vizeaza contractele cu executare uno ictu, dintr-o data.

Desfiintarea unui act tine de conditiile de fond sau de forma ,nesocotite.Nulitatea absoluta poate fi totala , sau partiala (lipsa consimtamantului e una dintre cauze ).
Nulitatea relativa poate fi acoperita prin confirmare , si invocata numai de catre partea care a suferit o vatamare in urma incheierii in mod ilicit a actului juridic.

Ambele sanctiuni sunt constatate si pronuntate de catre instanta de judecata.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa contractul nu contine clauze de reziliere...atunci ce e de facut, insa precum spunea domnisoara Ioana Stoica contine obligatii care nu s-au respectat se poate rezilia si in fata unui notar fara a apela la o instanta de judecata?
despre ce fel de act vorbim, ce contract ati incheiat?
un antecontract de vanzare-cumparare

Alte discuții în legătură

Reziliere antecontract de v-c imobil bogb bogb Buna ziua, Anul trecut am incheiat un contract de v-c imobil nou in calitate de promitent cumparator pt care am dat un avans de 25%. Principalele obligatii ... (vezi toată discuția)
Contract pentru imobil in faza de proiect acremene acremene Buna am nevoie de un sfat... In Decembrie 2007 am platit un avans de 40000 Euro pentru un apartament care trebuia predat pe data de 1 August 2008, urmand sa ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)