avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ucidere din culpa - se anuleaza permisul?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ucidere din culpa - se anuleaza permisul?

Salut,in urma cu doi ani am avut un accident de circulatie cu moartea victimei,accidentul s-a produs in urmatoarea situatie,eu fiind sofer pe o autoutilitara de transport marfa am oprit la magazin sa distribui produsele,la plecare trebuia sa fac o manevra de mers inapoi de circa 2 m pt a pleca deoarece aveam o masina in fata,colegul a fost in spatele masini sa asigurat ca nu este nimeni si mi facut semn ca pot sa fac manevra, in acelasi timp un pieton a tranversat soseau prin loc nepermis chear in spatele masini,eu nu l-am vazut si l-am lovit in timp ce faceam manevra cu spatele. dupa cateva zile a decedat. ma incadrat la ucidere din culpa,culpa comuna,pe mine ca am facut manevra de mers inapoi la o distanta mai mica de 25m de trecerea de pitoni iar pe victima ca atraversat prin loc nepermis. trecerea de pietoni se afla la 10m de locul accidentului. Dupa terminarea apelului pe mine ma incadrat:in baza art.178alin.2cod penal cu aplicare art.74 lit. a si c Cod penal si art 76 alin.1 lit.d Cod penal, la 1 [unu] an inchisoare pentru savarsirea infractiuni de ucidere din culpa. in baza art.81-82 Cod penaldispune suspendarea conditionata a exercitarii pedepsei aplicata inculpatului pe o perioada de trei ani termen de incercare. in baza art359 alin.1 Cod penal atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod penal referitoare la revocarea beneficiului suspendari conditionate a executari pedepsei. in baza art.71 Cod penal pe durata executari se interzice inculpatului drepturile prevazute la art.64 lit.a teza 2 asi b Cod penal,ca pedeapsa accesorie. in baza art.71 alin 5 Cod penal,pe durata suspendari conditionate a executari pedepsei se suspenda si executarea pedepsei accesorii. Plus doune morale si materiale sa platesc. As dori sa imi explicati si mie mai amanuntit ce inseamna aceste art. si cel mai important ce se intampla cu permisul?
La art. 178 Cod penal e prevazuta infractiunea de ucidere din culpa. Alin.(2) prevede:"uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani".
Art. 74 Cod penal prevede circumstantele atenuante ( adica motive sa va dea o pedeapsa mai mica decat cea prevazuta mai sus - sub minimul de 2 ani - ceea ce s-a intamplat, ca v-a dat doar 1 an).
Lit. a)
"conduita buna a infractorului inainte de savarsirea infractiunii;
Lit. c) "atitudinea infractorului dupa savarsirea infractiunii, rezultand din prezentarea sa in fata autoritatii, comportarea sincera in cursul procesului, inlesnirea descoperirii ori arestarii participantilor".
Art. 76 Efectele circumstantelor atenuante:
Lit. d) cand minimul special al pedepsei inchisorii este de un an sau mai mare, pedeapsa se coboara sub acest minim, pana la minimul general". - aici minimul special este de 2 ani, la dvs. s-a redus la 1 an
Art. 81 - 82 Suspendarea conditionata a pedepsei ( conditii de aplicare si termen de incercare).
Nu va mai redau toate art. dar mentionez ca este prevazut ca "susp. condit. a pedepsei nu atrage suspendarea masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare" - adica trebuie sa platiti daunele.
Art. 83 "Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pt noua infractiune" - adica, daca in termenul de incercare savarsiti alta infractiune, executati in inchisoare 1 an + pedeapsa pt cea de-a doua infractiune.
Art.64 Interzicerea unor drepturi. - acestea sunt pedepse accesorii ( pe langa cea principala)
Lit. a) dreptul de a a lege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;
Lit. b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. - aceste doua pedepse se suspenda si ele, deci aveti drepturile respective.
Pt ca art. 71 alin.(5) prevede ca "pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii".

Acum, cu privire la problema care va intereseaza, va redau un text din OUG 195/2002,
ART. 101
(1)"Permisul de conducere se anuleaza de catre seful inspectoratului judetean de politie, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau al directiei politiei specializate din Inspectoratul General al Politiei Romane pe a carei raza de competenta a fost comisa fapta, in cazul in care titularul acestuia a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva:
a) pentru infractiunile care au avut ca urmare moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane ori de distrugere a unuia sau mai multor vehicule, savarsite ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie";
ART. 103
(1)"Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 101 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, daca:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei in regim de privare de libertate sau a trecut un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
b) a intervenit amnistia sau reabilitarea;
c) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule a expirat sau a fost revocata.
(2) Pentru a fi admis la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere candidatul trebuie sa faca dovada:
a) ca este apt din punct de vedere medical si psihologic;
b) ca a absolvit un curs de legislatie rutiera si conduita preventiva organizat de o unitate autorizata, in conditiile legii.

Concluzia: in termen de 1 an de la data ramanerii def.a hot. de condamnare cu suspendare puteti da examen sa va luati carnetul.
Va multumesc mult ca mi-ati raspuns la intrebarii. As mai dori sa va intreb ce inseamna in termen de 1 an pot sa dau examen pt a lua permisul,adica imediat dupa anularea permisului sau dupa ce trece 1 an.
In legatura cu textul din OUG 195/2002 art.101 pentru anularea permisului se refera la infractiuni,insa fapta mea a fost de a face o nevra de mers inapoi si se incadreaza la amenda contraventionala art.108 alin.1 lit.b pct3
As dori sa imi da-ti mai multe amanunte.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa cu aplicarea art. 81 cod penal - termen obtinere nou permis idaady idaady Solutie: În baza art. 178 alin. 1, 2 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul ...................................., la ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis ionel89 ionel89 Buna ziua .. dupa o condamnare finalizata in data de 27.01.2012, unde culpa a fost comuna, iar finalizarea spune: \\"\\"fără antecedente penale, pentru ... (vezi toată discuția)
Condamnat definitiv - termenul de redobandire permis auto ionel89 ionel89 dupa cat timp pot redobandi inapoi permisul auto dupa o decizie ca aceasta. fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din ... (vezi toată discuția)