art. 60 alin. 1 Cod pr. civ. arata ca:
Partea poate să cheme în garanţie o altă persoană împotriva căreia ar putea să se îndrepte, în cazul când ar cădea în pretenţiuni cu o cerere în garanţie sau în despăgubire.
Cu alte cuvinte, chemarea in garantie este mijlocul procesual prin care la cererea paratului se introduce in judecata o alta persoana pentru ca paratul sa se protejeze pentru cazul in care pretentiile reclamantului ar fi admise.
Este esential sa ne amintim ca orice obligatie se naste dintr-un raport juridic si ca daca nu exista raport juridic nu exista obligatie si, de asemenea, ca natura raportului dicteaza ce mijloc procedural vom folosi.
In cadrul chemarii in garantie este evident ca trebuie sa existe un raport juridic intre parat si cel chemat in garantie (acesta este temeiul chemarii in garantie) si de asemenea este evident ca intre reclamant si cel chemat in garantie
nu exista nici un raport juridic.
In situatia aratata de d-voastra, handsu, daca soc. X a contribuit la producerea prejudiciului va fi chemata in judecata ca parata in temeiul prev. art. 998-999 respectiv art. 1000 alin. 3 Cod civ..
Asadar, in ipoteza data, daca o chemati in garantie cererea urmeaza sa fie respinsa pentru ca doar paratul poate chema in garantie; daca insa o chemati in judecata ca parata urmeaza sa se stabilieasca prin probatiune daca si in ce masura soc. X a determinat producerea unui prejudiciu.