avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... calitate procesuala pasiva
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

calitate procesuala pasiva

O firma , cu personalitate juridica , care prin comportamentul manifestat a contribuit la producerea pagubei , poate fi chemata in garantie , sau printr-o interpretare (subiectiva) se poate sustiune , ca nu are calitate procesuala pasiva ?
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 13:39, 30 Iunie 2010
Depinde de raportul juridic dintre "parat si chematul in garantie"...ramane la aprecierea instantei daca acea "chemata in garantie" are calitate procesuala pasiva sau nu...insa din ceea ce sustineti, pare a exista o raspundere civila delictuala, de exemplu.
Fiti ceva mai explicit. Care este exact raportul intre acea firma si persoana dvs. / fapta produsa?

Simbotin Remus
Avocat & Mediator
art. 60 alin. 1 Cod pr. civ. arata ca:

Partea poate să cheme în garanţie o altă persoană împotriva căreia ar putea să se îndrepte, în cazul când ar cădea în pretenţiuni cu o cerere în garanţie sau în despăgubire.

Cu alte cuvinte, chemarea in garantie este mijlocul procesual prin care la cererea paratului se introduce in judecata o alta persoana pentru ca paratul sa se protejeze pentru cazul in care pretentiile reclamantului ar fi admise.
Este esential sa ne amintim ca orice obligatie se naste dintr-un raport juridic si ca daca nu exista raport juridic nu exista obligatie si, de asemenea, ca natura raportului dicteaza ce mijloc procedural vom folosi.
In cadrul chemarii in garantie este evident ca trebuie sa existe un raport juridic intre parat si cel chemat in garantie (acesta este temeiul chemarii in garantie) si de asemenea este evident ca intre reclamant si cel chemat in garantie nu exista nici un raport juridic.
In situatia aratata de d-voastra, handsu, daca soc. X a contribuit la producerea prejudiciului va fi chemata in judecata ca parata in temeiul prev. art. 998-999 respectiv art. 1000 alin. 3 Cod civ..
Asadar, in ipoteza data, daca o chemati in garantie cererea urmeaza sa fie respinsa pentru ca doar paratul poate chema in garantie; daca insa o chemati in judecata ca parata urmeaza sa se stabilieasca prin probatiune daca si in ce masura soc. X a determinat producerea unui prejudiciu.
Chemarea in garantie presupune un raport juridic distinct de raportul juridic obligational pe care dvs il lasati sa se intrevada "care prin comportamentul manifestat a contribuit la producerea pagubei"
Daca respectiva societate, prin comportamentul organelor sale de conducere, a savarsit o fapta ilicita prin care s-a cauzat un prejudiciu, se pune problema repararii acestui prejudiciu pe calea unei actiuni directe, nu pe calea unei chemari in garantie.
Av. Mihai vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare în garanþie HeniuV HeniuV În cazul în care pârâtul cheamă în garanţie un Minister, pentru ca, reclamantul să poată intra în posesia documentului pretins, iar această cerere ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva in persoana reclamantului? Bahar Bahar Sint proprietara unui imobil din Bucuresti. In 2006 imobilul meu a fost vindut in mod fraudulos, in baza unei procuri speciale aparent emise de mine, unei ... (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)