avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit sanatate, venituri din inchirieri.
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit sanatate, venituri din inchirieri.

Buna ziua,
S-a afisat o lista la sediul CNAS din judet si pe site cu detalile personale cu suma, nume si adresa completa.
Suma de plata este pe 4 ani in urma si dubla din cauza penalitatilor de 0,1 pe zi. Pana acum nu am fost instiintat in nici un fel de cat am de plata unde sa platesc si ce beneficii am. Mai mult de atat am domiciliu in strainatate, carnet de sanatate din 2007, carnet auto din 2009 si ceva acte doveditoare de la banca din 2002 cu data nume si adresa, toate din strainatate.
Daca as merge in tribunal cu CNAS ce sanse am de castig sa nu platesc si cat dureaza, sau in cel mai rau caz sa nu platesc penalitatile exacerate ale statului Roman.
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 07:43, 2 Iulie 2010
ART. 257 din Legea sanatatii
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5% (5,5 din 2010), care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

legea prevede plata contributiei pentru veniturile din chirii doar daca persoana in cauza nu se incadreaza la unul din punctele enumerate mai sus.
Buna ziua, legea prevede faptul ca este asigurat cetateanul roman cel are domiciliu in tara la art 211. La art 257 se prevede ca persoana asigurata are obligatia platii.
In consecinta daca dovediti ca in perioada in care s-au adunat contributiile ati avut domiciliu efectiv la care a-ti trait in afara tarii nu aveti nici o obligatie.
Legea sanatatii are ca motivatie protejarea sanatatii populatiei asa cum spune la art 2 alin(1). Prin populatie se intelege o multime de persoane care traiesc intr-un teritoriu dat. (a se vedea in wikipedia).
Populatia este diferita ca multime de persoanele cu aceasi nationalitate.
Dvs. aveti si locuinta in Romania si acest lucru creaza probleme insa locuinta nu inseamna domiciliu. Prin domiciliu se intelege : locul unde locuieste cineva in mod statornic (DEX).
Solutia ar fi sa expune-ti instantei ca nu faceati parte din populatia pe care legea sanatatii o proteja in perioada respectiva avand domiciliu in alta tara.
Aveti sanse mari.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
ContSters75906, utilizator
d-l chirovici are dreptate, dar in acelasi timp cred ca trebuia sa va fi schimbat efectiv domiciliul din romania in strainatate.

poate un domn/ doamna jurist ne poate ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cnas si pt. contract dr. autor din 2009, chiar daca am si cm ? Ioana I. Ioana I. Buna ziua, Inteleg ca din 5 ian. 2009 s-a revizuit legea 95/2006. Ma poate lamuri, va rog, cineva daca cf. modificarilor, trebuie sa platesc o contributie ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)