avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua!
Anul trecut a murit tatal meu,dupa el a ramas un apartament,unde locuieste mama.
Dupa lege apartamentul a fost impartit intre mine,sora mea si mama.Eu 3/8 si sora mea am primit 3/8 din masa succesorala.Mama a primit 2/8 din masa succesorala.
Intrebarea mea ar fi:
Daca mama mea moare ,dar inca in viata modifica certificatul de mostenitor,si partea lui ii da la un necunoscut(sau rude),atunci ce se va intimpla cu noi?
Eu si sora mea nu mai primim nimic dupa moartea mamei?
Toata masa succesorala poate sa primeasca "necunoscutul"?
Putem sa facem ceva,ca noi,familia,copii sa primim aceasta parte?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc,
Peter
Cel mai recent răspuns: sca baloisibaloi , Avocat 16:41, 30 Iunie 2010
Atat timp cat mama este in viata copii n-au nici un drept asupra apartamentului;
Va poate face ctr de vanzare -cumparare pt partea ei ca sa fiti siguri ca nu vinde altcuiva; Asta daca vrea , daca nu dupa decesul acesteia in calitate de mostenitori va revine fiecaruia 1/2 din cota de 2/8 a mamei;
Daca instraineaza imobilul fara sa stiti atunci nu mai are ce sa va revina dumneavoastra si surorii
Fiecare este intreptatit ca pe timpul vietii sa faca ce doreste cu averea sa.
Astfel, va veti primi doar parte d-voastra din mostenirea lasata de tatal d-voastra.
fiecare cetatea poate dispune liber de bunurile sale fara nici un fel de imixtiune din partea altor persoane, chiar rude fiind. un incovienient in ceea ce priveste instrainarea bunurilor ar fi punerea sub interdictie, dar...
De partea sa de 2/8 din apartament poate dispune in orice mod - vanzare-cumparare, donatie, testament...
Daca incheie un contract de vanzare-cumparare nu aveti ce face.....trebuie sa va resemnati...
In cazul in care intocmeste un testament,poate face acest lucru, insa trebuie sa va respecte rezerva succesorala care reprezinta 1/2 din bunurile sale.
Va fi foarte greu ca mama d-voastră să-şi vândă partea deoarece într-un apartament nu se pot face delimitările pentru ieşirea din indiviziune. În cel mai fericit caz ar putea să vă vândă d-voastră partea pe care o deţine în niciun caz unui stzrăin care cred că nu va face acest lucru.
După moartea mamei primiţi averea acesteia în calitate de moştenitori.
Puteţi să o rugaţi pe mamă să vă vândă partea cu păstrarea uzufructului pe timpul vieţii ca să fie sigură că nu o veţi alunga din casă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament si mostenire Incerc sa fiu cat mai succinta. Mama detine un apartment, a facut testament unui nepot de al ei (varul meu) acum cativa nai. Acum ii pare rau si vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Succesiune. catalin_az02 catalin_az02 Bunaziua, scriu in speranta de a primi un eventual raspuns obiectiv, cu multumiri anticipate. deci problma este urmatoarea. in perioada cand eram minor, in ... (vezi toată discuția)
Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)