avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune.

Bunaziua, scriu in speranta de a primi un eventual raspuns obiectiv, cu multumiri anticipate.
deci problma este urmatoarea.
in perioada cand eram minor, in jurul varstei de 5 ani, am fost infiat legal de sora tatalui meu, urmare a decesului mamei mele naturale.
sora tatalui meu mai are o fiica, in consecinta mai am o sora.
in anul 1990 sora tatalui meu a cumparat de la fondul locativ de stat, pentru a/l ajuta pe tatal meu natural, apartamentul acestuia cu o suma modica la acea vreme.
Sora tatalui meu(mama mea adoptiva) mai este proprietara unui apartament in Bucuresti, apartamentul la care am facut referinta in prealabil aflandu/se la TgNeamt.
In acest moment eu ma aflu in italia la munca iar mama mea adoptiva m/a instintat (la convingerea fetei ei naturale) ca daca nu/i dau o suma relativ mare de bani 20000 euro(care in opinia ei ar fi cvaloarea actuala a sumei cu care a cumparat in anii 90 apartamentul) sa/mi faca acte pe casa parinteasca (apartamentul de la Tg Neamt) ea vrea sa/l vanda ca are nevoie de bani.
intrebarea mea este:
ce pot face eu ca sa/mi pot proteja cota ce/mi revine din succesiune cand va fi dupa moartea ei si sa o impiedic sa vanda acest apartament pentru ca nu dispun de suma care mi/o cere ea si cu sora mea. eu am propus sa mergem la un notar sa/mi faca acte pe apartamentul de la tg neamt si fetei ei sa/i faca acte pe apartamentul de la bucuresti, cum cred ca este just.
am inteles ca as putea cere prin tribunal sa se constitue o rezerva succesorala.
in speranta ca voi primi un raspuns va m,ultumesc...
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 10:44, 3 Iulie 2012
Succesiunile se deschid prin moarte. Nu aveti cum sa vorbiti si sa faceti acte pe o succesiune viitoare. Este interzis de lege. Matusa dvs in calitate de proprietara asupra apartamentelor poate sa dispuna de bunurile ei cum doreste in timpul vietii. Dupa morate, la dezbaterea succesiunii,dvs aveti aceleasi drepturi ca si sora dvs, fata ei naturala.
Mama dvs adoptiva poate sa va faca o donatie atat dvs pe apartamentul in cauza cat si ceileilalte fiice pe celalalt apartament, specificand in ambele donatii ca v a gratificat pe amandoua fiicele sale, donatiile nefiind raportabile. mai ramane si varianta testamentului autentic care isi va produce efecte dupa moartea dansei in care sa si imparta averea, fiind mai putin costisitoare insa daca valoarea apartamentelor nu este egala una dintre dvs ati putea cere reductiunea testamentului pentru ce va incalca rezerva succesorala. Donatie este un act cu titlu gratuit, deci mama dvs adoptiva nu va putea sa incaseze niciun ban, insa este scutita de impozit, platind doar onorariul notarului.
Mama dvs are dreptul sa dispuna dupa cum vrea in timpul vietii de bunurile care ii apartin, indiferent daca are sau nu copii. Inclusiv poate face un act de vanzare-cumparare catre dvs.

Rezerva succesorala nu se constituie prin tribunal inaintea decesului persoanei despre a carei mostenire este vorba.

Rezerva succesorala este instituita prin lege in favoarea descendentilor, defunctul neputand incalca aceasta rezerva prin actele de dispozitie din timpul vietii.
multumesc mult p[entru promptitudinea raspunsului......deja sunt in ceata total dar asta e doar vina ignorantei mele legislative!!!!! in ce priveste aceasta "institutie" a rezervei succesorale, concret ce as putea face eu ca sa o obtin??? adica am vre/o posibilitate sa o impiedic pa mama sa vanda acest apartament unei alte persoane fara sa/mi dea in schimb ceea ce mi s/ar cuveni la momentul mortii ei????? Sora mea are ijn momentul de fata multe datorii si ideea e ca mama ar vrea sa vanda apartamentul de la tg neamt sa/i plateasca datoriile si in acest mod eu as ramane fara nimic......suma pe care mi/o cere este mult prea mare fata de posibilitatile mele......
Asa cum vi s a spus aici de doua ori, nu o puteti impiedica pe mama dvs sa dispuna de bunurile dansei. Nu oputeti face nimic, decat aa cum v am sfatuit sa faceti donatii pentru fiecare fiica pt imobil.
multumesc pentru raspuns, i/am propus insa refuza sa faca testament cu mentiunea ca ce e la bucuresti va ramane surorii mele iar ce e la tg neamt va ramane mie dupa moartea ei cand va fi sa fie
e o fire mai.....ciudata!!!! vrea doar sa/i platesc apartamentul si sa/mi faca act de vanzare cumparare....

Alte discuții în legătură

Succesiune neefectuata seph0ra seph0ra Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 8 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am fost adoptată in 1978 mama adoptivă a murit ... Cretu Mirela Cretu Mirela Bună ziua, am fost adoptată in 1978 mama adoptivă a murit in 2002 după care tata sa recăsătorit in 2003.Acum el poate să treacă casa pe numele soției ... (vezi toată discuția)
Mostenire donpedro99 donpedro99 Buna ziua! Anul trecut a murit tatal meu,dupa el a ramas un apartament,unde locuieste mama. Dupa lege apartamentul a fost impartit intre mine,sora mea si ... (vezi toată discuția)