avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune neefectuata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune neefectuata

Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 8 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. Suntem 2 surori si nu am facut succesiunea. Bineinteles ca au inceput discutii din partea concubinului: mama poate sa vanda apartamentul fara voi, poate sa faca ce vrea, a inceput sa repare prin casa, renoveze, etc.
Intrebarile mele:
1. poate mama sa ne scoata de la succesiune? am citit undeva ca, daca nu accept (fac act la notar) succesiunea in termen de 6 luni de la moartea tatalui, "dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de succesiune". Adica mama ma poate scoate de la succesiune daca nu am acel act? Imi cer scuze dar gasesc informatii contradictorii...
2. Apartamentul este in Piatra-Neamt. Eu locuiesc in Bucuresti. Unde pot sa intreb daca s-a deschis sau nu succesiune (am inteles ca la Camera Notarilor Publici dar nu stiu unde, in Buc sau Piatra Neamt) sau, mai bine, unde pot sa intreb care este starea juridica a apartamentului?
3. Daca mama ii face testament concubinului noi mai avem drept de mostenire asupra partii ei? Am citit ca exista si mosteniri care nu sunt testamentare. Aici este cazul?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: seph0ra , utilizator 18:11, 21 August 2010
1. mama poate sa va "scoata" de la succesiune doar daca savarseste un fals, altfel nu are cum. Teoretic termenul de optiune succesorala este de 6 luni, dar exista si acte de acceptare tacita ( de ex. daca acum 8 ani locuiati in imobil etc.). Practic, nici notarul nici instanta nu tine cont de acest termen daca e vorba de descendenti. Din acest punct de vedere nu cred ca trebuie sa va faceti griji.
2. puteti merge la orice notar din Piatra Neamt ( sau intrebati unul din Buc. daca doreste sa va ajute-contra cost) sa verifice daca s-a inregistrat decesul (deschiderea succesiunii) in registrul de succesiuni; de asemenea puteti solicita un extras de carte funciara, sa vedeti cine e trecut proprietar - de principiu mama nu putea sa va "sara" de la dezbaterea succesiunii si nu putea sa intabuleze doar pe numele ei.
3. daca ii face testament pt partea ei, solicitati instantei reductiunea liberalitatilor excesive si culegeti rezerva succesorala. Mai greu va fi daca ii vinde sau ii doneaza ( ca nu e mostenitor si nu e obligat la raport). Dar aceste acte din urma nu le poate face decat dupa dezbaterea succesiunii.

Dintr-un punct de vedere e bine sa dezbateti, ca stiti fiecare concret ce cota aveti, dar din alt punct nu, pt ca ii dati idei mamei ca poate dispune de cota ei cum doreste...in sfarsit, in timpul vietii dispunem cum vrem de bunurile noastre, si daca ea doreste sa isi gratifice concubinul, treaba ei.
Da, daca ati facut acte de acceptare tacita nu va poate inlaura de la mostenire.
Puteti cauta un avocat care se pricepe la astfel de cazuri si sa deschideti proces.
Daca exista neintelegeri intre mostenitori nu e indicat sa mergeti la notar.Riscati sa va pierdeti banii...
mama dvs nu poate vinde fara dvs si sora.puteti face cerere la camera notarilor unde puteti afla daca s-a dezbatut succesiunea. mama dvs poate testament concubinului dansei doar pe partea dumneaiei din casa.
adutescu a scris:

1. ... dar exista si acte de acceptare tacita ( de ex. daca acum 8 ani locuiati in imobil etc.).

Nu locuiam acolo. Aveam buletinul pe Focsani (unde m-am casatorit). Dar daca deschide succesiunea si nu ne cheama? (da anunt in ziar si nu ne zice sau zice ca nu ne stie adresa, etc.) Pot face act de acceptare acum? Ma ajuta la ceva?

Concluzia este: sa las lucrurile asa. Bunicul meu (tatal mamei), dupa ce a murit bunica, a fost pacalit sa puna apartamentul gaj pentru un credit. Persoana care l-a pacalit nu a platit creditul iar banca a venit si i-a pus pe mostenitori sa faca succesiunea (intre timp a murit si bunicu) dupa care si-a luat banii si ce a ramas s-a impartit intre mostenitori. Imi este frica sa nu se intample asa si in cazul mamei...Mai ales ca acest concubin are o "experinta in asemenea treburi": de prima sotie a divortat, a doua s-a sinucis (cica nu era de acord familia cu relatia lor) si acum 6 ani a venit in casa parintilor mei cu scandal ca sa ii lasam in pace...ma rog...dureros..Asa ca nu vreau ca mama sa ramana pe drumuri.

Multumesc din suflet!
Multumesc tuturor!

O zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Succesiune neefectuata seph0ra seph0ra Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 7 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. ... (vezi toată discuția)
Mostenire az14 az14 Buna seara am o mare rugaminte sa ma lamuriti daca se poate Parintii mei in perioada casatoriei lor au achizitionat un apartament, dar mama mea a ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubin (testament) Ramona rbd Ramona rbd Buna ziua. Dacă doi concubini își fac testament unul in favoarea celuilalt și unul moare mama lui are dreptul la moștenire ? (vezi toată discuția)