avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune neefectuata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune neefectuata

Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 8 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. Suntem 2 surori si nu am facut succesiunea. Bineinteles ca au inceput discutii din partea concubinului: mama poate sa vanda apartamentul fara voi, poate sa faca ce vrea, a inceput sa repare prin casa, renoveze, etc.
Intrebarile mele:
1. poate mama sa ne scoata de la succesiune? am citit undeva ca, daca nu accept (fac act la notar) succesiunea in termen de 6 luni de la moartea tatalui, "dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de succesiune". Adica mama ma poate scoate de la succesiune daca nu am acel act? Imi cer scuze dar gasesc informatii contradictorii...
2. Apartamentul este in Piatra-Neamt. Eu locuiesc in Bucuresti. Unde pot sa intreb daca s-a deschis sau nu succesiune (am inteles ca la Camera Notarilor Publici dar nu stiu unde, in Buc sau Piatra Neamt) sau, mai bine, unde pot sa intreb care este starea juridica a apartamentului?
3. Daca mama ii face testament concubinului noi mai avem drept de mostenire asupra partii ei? Am citit ca exista si mosteniri care nu sunt testamentare. Aici este cazul?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: seph0ra , utilizator 18:11, 21 August 2010
Cand mai mergeti prin Piatra Neamt in vizita, treceti pe la un notar si dati declaratie de acceptare. Nu mai e in termen, dar va poate ajuta sa caute notarul daca s-a dezbatut succesiunea.

Din pacate unii oameni au anumite scopuri in viata, printre care se numara si realizarea personala pe spatele altcuiva, asa ca intelegem situatia cu concubinul...
Asa voi face. Deci nu mai are nici o valoare aceasta declaratie. Dar, faza cu anuntul dat in ziar de deschidere a succesiunii o poate face?
Ce nu inteleg (cei drept nici nu stiu tot, ca nu vrea sa zica) concubinul zice ca a pierdut mostenirea parintilor, ca fratii nu l-au chemat la deschiderea succesiunii. Deci se poate?! Acum cateva luni imi zice ca "mama poate sa vanda fara voi".
Cererea de acceptare la notar se face in acele 6 luni...
Notarul o sa-i zica sa deschida procedura succesorala notariala...
Se poate interesa la Camera Notarilor si fara notar...
Buna ziua.

revin cu o intrebare la acest subiect: se poate face la notar sau in alta parte vreo hartie (declaratie) precum ca mama, ne lasa apartamentul dupa moartea ei (fara sa facem succesiunea).

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
seph0ra, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune neefectuata seph0ra seph0ra Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: tatal meu a murit in urma cu 7 ani. Mama si-a gasit pe altcineva care s-a mutat in apartamentul ei si al tatalui. ... (vezi toată discuția)
Mostenire az14 az14 Buna seara am o mare rugaminte sa ma lamuriti daca se poate Parintii mei in perioada casatoriei lor au achizitionat un apartament, dar mama mea a ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubin (testament) Ramona rbd Ramona rbd Buna ziua. Dacă doi concubini își fac testament unul in favoarea celuilalt și unul moare mama lui are dreptul la moștenire ? (vezi toată discuția)