avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma noua ! Este posibil asa ceva ? Dar cum?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma noua ! Este posibil asa ceva ? Dar cum?

Buna ziua !

As dori sa infintez o firma XYZ (SRL) in care eu as fi unicul angajat si m-as ocupa de urmatoarele:
1) O persoana fizica din Bucuresti care are intentii de cumparare a unei case de vacanta in Busteni, ma va delega printr-un contract de mandat (de comision ?), sa ma deplasez in Busteni si sa execut un numar de fotografii si clipuri video (neprofesioniste) despre acest imobil pe care i le voi transmite prin intermediul site-ului meu catre el (doar atat!).
2) O persoana fizica din Bucuresti, care a expediat prin CFR un utilaj, ma va delega printr-un contract de mandat (de comision ?) in Arad pentru a receptiona (prelua) de la CFR acest utilaj (deja la expedierea din Bucuresti eu sunt trecut ca destinatar pentru Arad), iar dupa receptie sa inchei si sa intocmesc un contract de vanzare-cumparare de mana (este suficient), cu cumparatorul care-l asteapta (persoana fizica) in Arad. Eu avand prin mandat, drept de semnatura si de incasare a banilor (negociati dinainte intre ei), pe care urmeaza sa-i depun in contul bancar al vanzatorului, cat mai degraba posibil.
A) Pentru activitatile mele firma mea va incasa un venit, dar sub ce denumire?
B) Ce obiect de activitate ar trebui sa aiba firma si cu ce cod CAEN ?
C) Trebuie sa fiu fotograf profesionist ?
D) Este nevoie sa inchei si un contract de comision, avand in vedere ca, contractul de mandatare prevede gratuitate ?
E) Daca incasarile de la acesti mandanti se face prin intermediului site-ului meu prin plata prin SMS (eu fiind pe teren tot timpul !). Mandantilor le va aparea pe factura de telefonie: "servicii platite, efectuate de firma XYZ " (desi ei nu necesita neaparat chitante facturi). Este posibil acest lucru?

Va multumesc pentru timpul acordat !
Cel mai recent răspuns: koxinus , utilizator 23:24, 30 Iunie 2010
Mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit.Vezi art. 374 si urmatoarele din Codul comercial.
Cred ca ar trebui sa ai codul CAEN 4619- intermedieri in comert cu produse diverse, ca obiect principal de activitate si 4791-comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet-obiect secundar(cel putin, poti ai mai multe)Pentru ambele sa fii autorizat .
Inchei contracte de mandat comercial

Multumesc pentru raspuns!

Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles, dar eu nu vreau sa vand, sa cumpar (nu vreau sa ma implic direct in acte de comert) eu doresc doar sa prestez anumite servicii pe care ei mi le cer; sa-i reprezint, si acolo unde reprezentarea necesita semnatura, sa dispun de-o procura/mandat pentru a avea calitatea legala de-ai "reprezenta". Nicidecum nu vreau sa ma implic direct in acte de vanzare-cumparare, pentru a nu avea ulterior nici un fel de litigii care s-ar putea ivi poate ulterior intre parti (cump/vanz), de exemplu din cauza calitatii proase sau defectarii utilajului.
Ideea ar fi ca in locul unui client care n-are timp suficient, eu sa ma duc, si parca "el" ar fi acolo la 500Km si si-ar efectua, rezolva problema aparuta, iar pentru aceasta eu sa am un beneficiu -pentru serviciul prestat.

De aceea sunt confuz, deoarece din raspunsul Dvs. in care recomandati codul CAEN 4619 prin acesta se face trimitere catre "Intermedierile care se refera practic la cumpararea unor produse diverse si vanzarea lor, in baza unui contract de comision", Oare si aceste prestarii de servicii descrise de mine, se considera a fi intermediere ??? eu reprezentindu-l doar pe unul dintre parti!
Iar pentru efectuarea altor servicii (fotografiere, plasarea unui anunt in ziarul local, sau plata facturii in locul clientului) care nu necesita drept de semnatura ?
4619 prevede mai multe tipuri de intermedieri si va incadrati in acest cod caen.
Am inteles ce vrei sa faci.
Din activitatea asta de reprezentare tu scoti niste bani. Codul comercial la art. 3 punctul 7, considera fapte de comert "intreprinderile de comisioane, agentii si oficiuri de afaceri". Definitia este destul de cuprinzatoare daca ne gandim ce poate insemna expresia "oficiuri de afaceri", in care poti sa incluzi unele activitati exemplificate de tine.
Pentru a functiona legal trebuie sa te inregistrezi fie ca PFA, fie ca SRL.
Ca PFA trebuie sa ai o anume calificare care sa-ti dea dreptul sa exerciti o anume activitate, La SRL nu se cere asa ceva.
In momentul in care te inregistrezi fie ca PFA fie ca SRL, devii comerciant si esti supus legii comerciale.
Activitatile pe care intentionezi sa le desfasori sunt din sfera prestarilor de servicii.
Da, poate ar trebui sa te uiti la 7420, 7490. Cred ca trebuie sa-ti adaugi mai multe activitati in obiectul de activitate corespunzatoare prestatiilor pe care doresti sa le oferi clientilor.
Bafta!
Inca o data merci !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen serbanj serbanj Buna ziua. Vreau sa caut clienti pentru diferite firme de servicii, dupa care sa ma ocup de relatia cu ei. C3e cod CAEN imi trebuie? Oare 4619 se refera si la ... (vezi toată discuția)
Cod caen - site de tip markeplace traian_an traian_an Bună ziua! Doresc să înfiinţez un SRL-D care să fie suportul legal pentru un site de tip markeplace, în care artiştii îşi pot expune lucrările. ... (vezi toată discuția)
Cod caen 4619 ContSters239798 ContSters239798 Buna seara. Am infiintat o firma noua cu cod caen 4662, am solicitat sa fiu platitor de TVA insa mi se cere spatiu pt depozit (sediul social este la o firma de ... (vezi toată discuția)