buna ziua....am lucrat ca bucatar legal in perioada..12.10.2009-13.04.2010..cand in urma unor discutii..aprinse cu patroana legate de plata salarului...acesta primindu-l in transe de 50..100 ron(eu stand pe chirie cu minor in intretinere)..am cedat psihic m-am imbracat si am plecat acasa...iar a doua zi mi-am prezentat demisia scrisa.Drept urmare patroana m-a penalizat10%din banii ce ii mai aveam de luat si cand i-am cerut banii de concediu... nu am dreptul ca nu am decat 6 luni....spuneti-mi va rog la 750ron brut...598net cate zile de concediu aveam dreptul si cati bani trebuia sa primesc.....de asemeni acesti bani sunt impozabili?
Aveti dreptul la jumatate din nr.de zile de CO pe care le aveti trecute in CM.ca ati lucrat 6 luni.Puteti face si o plangere la ITM deoarece sunt niste pasi care trebuie urmati pana se ajunge la penalizare nu va poate penaliza asa cand doreste,ii puteti cita din Codul muncii
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
acum m-am iutat pe cartea de munca si mi-a fost incheiata conform art.55litera b....am inteles din discutiile de pe forum ca ar insemna..un acord al partilor....in cazul acesta de ce mi-a retinut 10% din salar?
Nu are legatura litera cu care v-a facut incetarea CM cu banii pe care ii aveati de primit.Pe fosta dvs.sefa trebuie sa o intrebati de ce v-a facut retinerea ca numai ea stie.
Cercetare disciplinara
palcuo
Ce se poate intampla daca nu ma prezint la convocarea societatii in vederea cercetarii disciplinare datorita absenteleor nemotivate? Daca am absente nemotivate ... (vezi toată discuția)