avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Am urmatoarea situatie:
1)unui angajat i-a expirat concediul de paternitate si nu doreste sa se intoarca la munca dar ar vrea sa stie daca poate lua somaj si daca noi putem sa-i intocmim actele astfel incat sa poata beneficia de somaj.noi nu dorim reangajarea lui deoarece firma este in insolventa cu reorganizare si as vrea sa intreb daca pot sa-l concediez fara preaviz?
2) unui angajat care se afla in absente nemotivate cum si in ce conditii i se poate desface contractul de munca?
3) unui angajat care nu doreste sa semneze preavizul cum se poate face dovada ca i s-a dat acest preaviz, avand in vedere faptul ca de la posta nu i se inmaneaza intotdeauna personal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:17, 11 August 2010
1. Cred ca nu este vorba deconcediu de paternitate ci de CCC pana la 2 ani.Ii incetati suspendarea CIM si isi reia activitatea in baza aceluiasi CIM. Il concediati in baza art.65 din Codul muncii cu respectarea legii: preaviz si salariu compensator.
2. Il concediati in baza art.61, lit.a) din Codul muncii cu respectarea dispozitiilor art.263-268 din Codul muncii.
3. Il puneti la posta cu confirmare de primire. Daca il semneaza altcineva nu mai este vina dvs.
Va multumesc pt raspuns
mai am o intrebare : in situatia in care ii trimit prin posta instiintarea ca trebuie sa se prezinte la firma pentru a -si justifica absentele nemotivate, inainte de desfacerea contractului de munca (am scris in regulamentul intern ca absentarea de la locul de munca trei zile consecutiv se pedespseste cu desfacerea contractului de munca si a luat la cunostiinta), imi vine plicul inapoi cu mentiunea mutat de la adresa sau plecat in strainatate ce fac, ii desfac sau contractul?
1. In aceasta situatie,Codul muncii spune ca neprezentarea salariatului la convocare duce la sanctionarea sa fara a se mai face cercetarea disciplinara prealabila.
2. Deci il concediati cu art.61, lit.a) din Codul muncii.
Va multumesc!Am pus aceasta intrebare pentru a fi sigura ca nu gresesc, deoarece de la ITM am primit un raspuns eronat si anume ca daca ii desfac contractul fara conciliere voi fi data in judecata de catre acea persoana si ea va avea castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Incetare cim pentru absente nemotivate mariamarineci mariamarineci Buna ziua, O angajata si-a dat demisia incepand cu 29.10.2015. Angajatorul i-a cerut sa stea in perioada de preaviz, dar acesta nu doreste. Cum procedez? Ii ... (vezi toată discuția)
Demisie sanducatanas sanducatanas Un salariat,ospatar,isi depune demisia la 17.10.2011.Conform Legii i se acorda un preaviz de 20 de zile.Salariatul nu se mai prezinta la serviciu din data de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat? se face cu art 61 a ? in cazul in cat\\re nu i s-a descfacut ... (vezi toată discuția)