avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general IMPUTARE PAGUBA INVENTAR
Discuție deschisă în Contabilitate în general

IMPUTARE PAGUBA INVENTAR

buna ziua , am o problema cu firma unde am lucrat anterior si anume :
1. functia mea era de gestionar la un depozit de piese , aveam in subordine responsabili raft , coletarie si soferi deistributie , magazia de piese nu corespundea din punt de vedere al securitatii , nu era amenajata ca un depozit de piese .
2. avnd in vedere faptul ca era o gestiune comuna ( colectiva ) pentru ca responsabilii mentionati manipulau marfa in depozit , garantia a fost retiunuta doar gestionarului.
3. anul trecut mi sa- imputat garantia in suma de 5.000 ron , dupa care am inceput o noua oprire de garantie , dar intre timp am demisionat din firma .
4. am primit la domiciliu o instiintare prin care mi se imputa diferenta valorii constatate la invetarul sfarsitului de an 2008 .

intrebarea mea este : avnd in vedere ca era o gestiune comuna de ce nu s-a retinut si celorlalti colgi si daca este legal instiintarea primita .


cu multumiri

Cel mai recent răspuns: Mihaiela Dragomir , Avocat 13:29, 1 Iulie 2010
1. Ati procedat foarte rau cand vi s-au retinut cei 5000 ron ,trebuia sa discutati cu un avocat si sa nu fiti de acord cu retinerea.
2. Nu se fac nici un fel de retineri din salariu,garantii etc decat in baza unei Hotarari Judecatoresti ;
3. Fiind o gestiune comuna raspunderea era in solidar cu ceilalti salariati si trebuiau sa va justifice lipsa
4. Din experienta va spun ca stau foarte prost cu contabilitatea f multe firme si nu au cum sa demonstreze prejudiciul in instanta
5. Nu le mai dati nici un ban,fara sa aiba o hotarare jud definitiva si irevocabila
6. Daca suma de 5000 de ron v-a fost imputata cum spuneti si a fost retinuta fara acordul dv trebuie recuperata in instanta
7. Multi angajator fac decizii de imputare abuziv deoarece ele nu mai exista , nu se mai aplica din anul 2003
Pt mai multe detalii puteti sa ma contactati telefonic sau mesaj privat
Codul Muncii , art. 164
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net
Raspunderea patrimoniala

ART. 269
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
-------------
Alin. (1) al art. 269 a fost modificat de art. I din LEGEA nr. 237 din 12 iulie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 497 din 25 iulie 2007.

(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 270 si urmatoarele.
ART. 270
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
ART. 271
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
ART. 272
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.
ART. 273
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
ART. 274
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
ART. 275
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Problema vladp33 vladp33 lucrez intr-un magazin specializat in vanzare telefoane mobile amblasat in galeria nui supermarket. vineri am avut neplacerea sa fiu furat de 300 de lei de ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)