lucrez intr-un magazin specializat in vanzare telefoane mobile amblasat in galeria nui supermarket. vineri am avut neplacerea sa fiu furat de 300 de lei de doua cliente. In momemntul observarii furtului am anuntat supermarketului si politia prin 112. In magazinul in care lucrez nu exista camere de supraveghere motiv pentru care si cei de la politie mi-au spus ca nu pot face prea multe, oricum au luat imaginile cu ele de pe galeria supermaketului, iar eu am depus plangere pentru furt.
Unitatea angajatoare mi-a comunicat azi ca eu suport prejudiciul pentru ca eram singur de servici in acel moment. Le-am specificat ca refuz sa platesc si sa faca daca considera ca eu sunt vinovat actele necesare si sa-i retina din salar. Raspunsul lor "nu se poate retine din salar, vii cu bani de acasa".
Nu ar fi fost normal sa se desfasoare o cercetare disciplinara car sa constate sau nu vinovatia mea si apoi poprire pe salar? Mai ales ca sunt in perioada de proba, unitatea nu detine sistem de alarma, paza, buton de panica sau si mai grav camere de supraveghere.
In cazul in care va avea loc acea cercetare disciplinara si tot eu voi fi gasit vinovat, exista posibilitatea de a contesta in instanta decizia angajatorului? Mai mult am fost certat si avertizat ca vor eista urmari pentru faptul ca am sunat la 112, ca nu trebuia sa fac acest lucru.(politia a avertizat unitatea angajatoare ca daca nu monteaza cel putin camere si alarma la urmatoare fapta de genul acesta vor fi sancionati)
Art. 269 - (1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 270 si urmatoarele.
Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 275. - In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.