avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Factura care nu este a mea, Cum pot sa dovedesc ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Factura care nu este a mea, Cum pot sa dovedesc ?

Buna ziua !

In anul 2004 o vecina din bloc m-a rugat sa-i fac abonament la una din agentiile de telefonie mobila, pe numele meu, pentru ca ea nu avea inca 18 ani. Motivul pentru care parintii ei nu faceau abonamentul nu mi-l aduc aminte. Nu am fost de acord, dar mama mea a insistat spunand ca e o fata cuminte si nu vom avea probleme.

Insa problema a apaut in luna mai 2007 cand am primit o instiintare ca am o factura restanta, de 600 RON, la care s-au adaugat penalitati de 100% pentru neplata. Factura era neplatita din decembrie 2006.

Am luat legatura cu fata respectiva, pentru ca este acum in alt oras si mi-a spus ca a uitat ca mai are de platit, dar va plati. Pana la data scadenta , 31 mai nu a platit. Am primit o alta instiintare, in care scrie ca daca nu platesc pana la data de 28 iunie cazul meu o sa fie trimis mai departe la un birou de avocatura, si este precizat cabinetul.

A trecut si aceasta data, am insistat mult ca fata sa plateasca, dar imi tot spune ca trebuie sa termine sesiunea, ca nu are timp si alte motive.

Singura mea dovada ca factura neplatita nu este a mea cred ca este adresa (ei) la care au fost trimise facturile timp de 2 ani de zile. Si conversatiile noastre de pe internet in care precizez clar ca ea are de platit si ca factura este a ei si ea spune ca va plati cand va avea timp si bani.

Sunt acestea dovezi suficiente ca ea datoreaza banii ? Si credeti ca as putea sa ma duc la firma respectiva sa cer sa mi se dea, pe o foaie semnata, adresa la care au fost trimise facturile ?
Prima data cand am fost sa verific numarul de telefon mi s-a spus ca nu mai exista contul respectiv.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adri02 , utilizator 17:38, 2 Iulie 2007
:-/ nu stie nimeni sau nu am incadrat eu subiectul la cea mai buna sectiune ?
Nu poti folosi aceste dovezi impotriva societatii de telefonie mobila, deoarece contractul este pe numele dvs.
Curios este cum de a primit facturile pe adresa ei#-o
Copia dupa actul de proprietate pe locuinta pe numele cui este?:O
E bine incadrat subiectul... Doar ca ne gandim :)

Singura idee care imi vine in minte momentan este o actiune in constatarea simulatiei...

In fapt, avem 2 acte juridice (contracte): unul public, cel prin care Dvs. incheiati un contract cu compania de telefonie, si unul secret, intervenit intre Dvs. si beneficiara reala a contractului, prin care stabiliti ca ea este cea care se obliga fata de compania de telefonie si nu Dvs. Juridic vorbind, suntem in prezenta simulatiei prin interpunere de persoane.

Dvs. puteti porni o actiune in justitie impotriva vecinei prin care sa solicitati instantei sa constate simulatia. Efectele acestei actiuni sunt, printre altele, recunoasterea actului secret si, deci, temeiul pentru care sa o puteti obliga sa-si plateasca facturile restante.

Va marturisesc faptul ca sansele nu sunt tare mari, avand in vedere ca nu prea aveti cum sa dovediti existenta actului secret... Si chiar daca actiunea ar avea succes deplin, ar mai fi problema executarii silite, in sensul ca ma indoiesc de faptul ca vecina Dvs. ar avea bunuri care sa poata fi urmarite.

Concluzia e ca cel mai simplu si mai ieftin ar fi sa incercati sa rezolvati problema pe cale amiabila sau, daca nu se poate, sa platiti factura.

P.S. Daca asteptati pana cand compania de telefonie demareaza procedurile de somatie de plata respectiv executare silita, singurul "castig" este ca veti fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, deci probabil dublarea sumei pe care o veti avea de achitat :(

P.P.S. Chiar si daca reusiti sa dovediti existenta actului secret, acesta nu are niciun efect asupra dreptului companiei de telefonie de a va actiona in judecata. Acesta ar putea, in cel mai bun caz, sa se constituie intr-un temei pentru care sa o chemati in judecata pe vecina Dvs si sa-i cereti sa achite contravaloarea facturilor.

Sfatul meu este sa mergeti la compania de telefonie, sa le explicati care e situatia si sa incercati sa cadeti la o intelegere cat mai favorabila pt. ambele parti. Oricum, cea mai buna solutie e sa platiti facturile si mai apoi sa incercati sa recuperati banii de la vecina dvs. pe ce cale credeti de cuviinta...
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2007
bortosc, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.

"Curios este cum de a primit facturile pe adresa ei" Primele 2-3 luni facturile au venit pe adresa mea. Apoi am presups ca s-a dus ea si a schimbat adresa. lucru care nu m-a deranjat. Probabil ca primele instiintari pentru neplata tot la ea s-au dus , dar ea neaga acest lucru.

"Copia dupa actul de proprietate pe locuinta pe numele cui este?" al mamei mele :(

Ea spne sa stau linistita, saptamana viitoare vine in oras si va merge cu mine sa plateasca. Mie imi este teama ca saptamana viitoare este deja prea tarziu si cazul a fost deja predat cabinetului de avocatura.

Sper doar sa reusesc sa o sperii ca sunt dovezii bune ca ea este cea datoare si sa-mi dea banii sa platesc. Chiar si pe cei care vor fii adaugati de avocat. Singurul meu venit este bursa de student in valoare de 100 Ron din care nu-mi pot permite sa platesc factura.

Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2007
adri02, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate recuperari creante c79 c79 Bunaziua , am si eu o problema cu cei de la eosksi . Am avut un abonament la Orange incheiat in anul 2004 , iar in anul 2005 imi amintesc ca mi-au inchis ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie de catre societatea de cablu d4m4g3 d4m4g3 Buna ziua! Acesta este primul meu post in acest forum si imi doresc sa fie un inceput bun. Am o problema, sau mai multe: 1. Am fost abonat la internet al ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu societatea de cablu tv upc gaskoe gaskoe Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta. Acum 10 ani locuiam cu chirie, mai multe familii in aceeasi curte. Unul dintre chiriasi avea incheiat un ... (vezi toată discuția)