Lucrez la o firma privata din Ilfov.
In data de 21.06.2010 am instiintat verbal angajatorul ca sunt insarcinata si i-am spus ca in cel mai scurt timp ii voi face si instiintarea scrisa asa cum prevede legea.Mi-a urat "sa fie intr-un ceas bun".Suntem f putini angajati deci stia cine sunt.
Sarcina fiind mica la acel moment am fost sfatuita de ginecolog sa mai astept 5 zile pt a se vedea la ecograf.Zis si facut. Insa in data de 23.06.2010 am fost chemate cele 3 colege sa dam test de evaluare.In urma testului de evaluare, pe data de 28.06.2010 am primit preavizul cu motiv de desfiintare post si rezultate slabe la evaluare(un test de evaluare care bine-inteles a fost conceput cu spete tinta).In sedinta cu toti colegii mi s-a inmanat preavizul , eu atunci amintindu-i directorului, care a si recunoscut de fata cu colegii ca stia deja, ca sunt insarcinata.M-a facut astfel sa imi pierd confidentialitatea starii mele de graviditate.In data de 28.06.2010 i-am adus de la ginecolog dovada.Am depus instiintare scrisa cu nr. de inregistrare.In plus pe 23 iunie am facut si analize de sange.Pe 25 iunie directorul mi-a semnat si o adeverinta de salariat pt medicul de familie si cel de specialitate.
Intrebare: mai are voie sa ma concedieze?trebuie sa imi comunice decizia lui finala daca raman sau nu in continuare in preaviz?
sa ma adresez ITM cu sesizari?
multumesc pentru raspuns
viorica
Situatia ta este undeva la limita.
Conform Codului Muncii "Art. 60. - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;"
In concluzie, avand in vedere faptul ca instiintarea ta cu privire la sarcina a avut loc in data de 28.06 iar angajatorul ti-a comunicat decizia de concediere tot in data de 28.06 - este greu de spus care dintre aceste fapte s-a petrecut primul. Eventual pe baza numarului de inregistrare s-ar putea spune daca la momentul concedierii avea cunostinta de faptul ca esti insarcinata.
Este greu de evaluat sansele de reusita in cazul unui evetual litigiu.