avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... primaria a improprietarit alta persoana cu o parte din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

primaria a improprietarit alta persoana cu o parte din terenul meu

Detin in proprietate un teren forestier, retrocedat in anul 1995, conform legii 18/1991 pe vechiul amplasament, pentru care detin titlu de proprietate emis in anul 1997.
In anul 2004, cu ocazia altor retrocedari, primaria a improprietarit o alta persoana cu o suprafata de 1ha langa terenul meu, unde exista o rezerva a primariei, dar pentru a-i completa suprafata de 1ha a luat de la mine aproximativ 2300mp. Aceasta persoana nu are titlu de proprietate emis, dar are proces verbal de punere in posesie, care reprezinta tot un fel de titlu.
Intrucat eu nu locuiesc in acea localitate nu am aflat de acest lucru decat acum, cu ocazia taierii unor arbori.
Reprezentantul primariei nu-si recunoaste greseala si sustine ca diiferenta de suprafata in cauza o am in alta parte. Felul cum sunt trecute vecinatatile in titlul meu imi dau dreptate mie, dar cel de la primarie sustine ca e trecut gresit in titlul meu. Vecinii de hotar sustin la fel ca mine, iar unul din ei a fost de fata la punerea in posesie in anul 1995, dar comisia de atunci nu mai lucreaza acum in primarie ca sa confirme.

Ce fel de actiune pot formula in justitie, pentru a-mi recupera suprafata de teren pierduta?
Ar merge pe contencios administrativ, sa oblige primaria sa rectifice procesul verbal de punere in posesie a persoanei respective? Si daca da, care este termenul in care pot face actiunea? Am depus deja o cerere la primarie pentru rezolvarea situatiei si acum astept raspunsul.
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
flaviusghita, utilizator
Cel mai recent răspuns: flaviusghita , utilizator 17:24, 6 Iulie 2010
Toate actiunile care deriva din aplicarea legilor funciare sunt de competenta judecatoriilor in raza carora se afla situat terenul. Instanta de contencios administrativ nu mai are nici un fel de competenta in aceasta materie.
Asadar va trebui sa va adresati judecatoriei cu o cerere de revendicare prin care sa solicitati vecinului sa va lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul ocupat abuziv, asta pentru ca titlul dumneavoastra nu este atacat si va confera toate drepturile ce deriva din proprietate.
Dar si persoana care mi-a ocupat terenul il detine in baza procesului verbal de punere in posesie emis de primarie, deci are si ea titlu. La o adica si ea poate face acceasi actiune impotriva mea, instanta cui va da dreptate, mie caci am fost primul caruia i s-a emis titlul?
Logic ar fi ca instanta sa oblige primaria sa indrepte situatia caci e greseala ei. Daca primaria nu are nici o raspundere in cazul asta, ar putea peste cativa ani sa mai improprietareasca si o a treia persoana cu acelasi teren.
M-am interesat l-a comisia judeteana, care a emis titlul meu, despre aceasta situatie si mi-au raspuns ca primaria din localitate are competenta sa stabileasca daca situatia din titlu corespunde cu cea de la fata locului, deci am sanse mari sa fie titlul meu gresit.
Daca va fi asa, instanta ma poate obliga sa platesc pretul lemnelor taiate de mine de pe terenul in litigiu, sau se va aplica principiul bunei credinte, deoarece am taiat conform cu titlul meu, care nu a fost atacat pana atunci?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseala a comisiei locale a primariei ContSters253530 ContSters253530 Comisia locala a primariei cand a facut procesul verbal a uitatat sa treaca un teren intravilan de 2000 mp pe care se afla situata casa mea,deci a emis titlul ... (vezi toată discuția)
Cum obtin dreptul de proprietate Morozan Maria Morozan Maria Detinem a suprafata de pamant pentru care nu exista titlu de proprietate si dorim sa intabulam aceasta suprafata .Suprafata de teren a fost dintotdeauna ... (vezi toată discuția)
Arborii unei paduri sunt considerati fructe? flaviusghita flaviusghita Daca am taiat cativa metri cubi de lemn dintr-un teren forestier, in calitate de posesor de buna credinta, proprietarul terenului poate cere contravaloarea ... (vezi toată discuția)