avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariu

in situatia in care nu s-a intocmit nota de lichidare in ultima zi a preavizului de 20 de zile lucratoare, pentru disponibilizare, dar nu exista datorii ale fostului angajat, acesta poate fi un motiv si exista vreun temei legal pentru ca o firma sa "blocheze" salariul?
Cel mai recent răspuns: Florentina Ragalie , Consilier juridic 23:51, 1 Iulie 2010
Este stabilit prin regulamentul de ordine interioara, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca la nivel de unitate (daca exista) cum inceteaza un contract individual de munca si ca fisa de lichidare este un act necesar la incetarea raporturilor de munca? Daca raspunsul este afirmativ, atunci firma poate sa nu va achite salariul pana nu va indepliniti aceasta obligatie....
nu, in contractul individual nu exista, contract colectiv nu exista chiar daca firma are peste 3000 de angajati, si din regulamentul intern de care eu am luat cunostinta nu exista o asemenea prevedere. Eu am lucrat la hr si pana acum nu s-a intamplat sa existe un asemenea precedent. Din cate stiu eu nu exista nicio prevedere legala prin care un angajator poate bloca salariul unui angajat, chiar daca are daune de recuperat, suma nu poate depasi 1/3 din salariul net mai ales daca acest salariu constituie de fapt plata celor 20 de zile de preaviz .Cei de la inspectia muncii intotdeauna au spus ca orice bani avem de recuperat, in afara concediului necuvenit, se recupereaza doar in instanta.
am si gasit temeiul legal : Art. 164. Codul muncii [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Angajatorul nu are dreptul sa va blocheze salariul fara a avea o hotarare definitiva si irevocabila, indiferent daca i-ati produs sau nu daune, motiv pentru care va sfatuiesc sa il notificati in scris cu privire la retinerea nelegala pe care a operat-o si sa il anuntati ca in cazul in care nu va vireaza drepturile salariale la zi (ii dati si o data limita), veti sesiza ITM/veti proceda la recuperarea banilor pe cale judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare salarii pikker pikker am o datorie la anf mia blocat salariu 1,3 la suta acuma a trimis iaras o blocare de salariu tot o datorie pentru o firma sant angajat cu doua ore cand plec an ... (vezi toată discuția)
Prioritate la poprirea pe salariu eugenio74 eugenio74 Am 3 popriri pe salariu, dar in acelasi timp trebuie sa platesc si pensie alimentara pentru copil, care a ramas la fosta sotie, care este suma ce imi poate fi ... (vezi toată discuția)
Cuantum poprire ContSters98540 ContSters98540 Firma noastra a primit o infiintare poprire creanta, prin care e obligata sa indisponibilizeze \"sumele de bani din incasarile viitoare pana la achitarea ... (vezi toată discuția)