avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna seara,am o nelamurire referitor la deschiderea succesiunii.Soacra mea a cumparat in 1993 un apartament ,in act este trecuta singur proprietar dar era casatorita.In 2007 socrul meu a decedat,de atunci am incercat zadarnic sa o convingem sa ne interesam daca trebuie deschisa succesiune tinand cont ca a achizitionat apartamentul cind era casatorita.Intrebarile mele sunt:1.daca este in contract doar ea trecuta ca proprietar (nu si sotul ei)mai trebuie facuta succesiune in urma decesului socrului meu.2.succesiunea poate fi deschisa doar de ea sau pot solicita si copii acest lucru.3.tinand cont ca au trecut 3 ani de la decesul socrului meu cam la ce suma sa ne asteptam ca avem de cheltuit pt succesiune?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:21, 2 Iulie 2010
nu conteaza ca era doar ea trecuta pe act ci ca era in timpul casatoriei;succesiunea poate fi deschisa si de copii;in ceea ce priveste pretul depinde ..,daca se deschide pe instanta sau notariat,dar pe instanta e mai ieftin
Chiar daca e trecuta doar ea, daca era casatorita, imobilul e bun comun. Deci trebuie dezbatuta succesiunea dupa socru, in masa succesorala intra 1/2 din imobil ( partea lui ca bun comun).
Bineinteles ca trebuie sa vina la mostenire si copiii, care pot incepe procedura, la notar daca se inteleg toti amiabil, sau in instanta daca nu se inteleg.
Aveti ceva de cheltuit, pt ca ati depasit 2 ani, termen dupa care trebuie platit si impozit.
1. Trebuie facuta successiune dupa socrul dvs.; bunul este supus regimului comun de bunuri, fiind dobandit in timpul casatoriei, indiferent cine este trecut in acte;
2. Oricare dintre mostenitori poate solicita deschiderea succesiunii la un birou notarial in circumscriptia caruia a avut ultimul domiciliu defunctul, asta insemnand ca si copiii;
3. Tarifele-s mai mici daca succesiunea se face in termenul de optiune succesorala prevazut de art.700 alin.2 Cod civil( 6 luni); taxele notariale in acest domeniu difera in functie de mai multe criterii, insa cel mai bine ar fi sa mergeti sa discutati cu un notar, pt. a va lamuri asupra cuantumului lor; nu cred sa va taxeze pt. asta.
Cu respect,
Minodora Sorian
nu exista intelegere amiabila din pacate,soacra vrea sa deschidem succesiunea doar daca suportam noi cheltuielile si cu conditia ca sotul meu si cumnatul meu sa renunte la partea lor in favoarea ei.problema este ca am investit in 17 ani in apartament si nu cred ca este prea corect sa ajungem in strada cand i se nazare ei sau i se pare ca ne uitam urat,tinand cont ca mai are un apartament in care locuieste ea si pt care sotul meu a facut acte de renuntare la orice mostenire
Procedura succesorala notariala se desfasoara doar cand mostenitorii sunt de-acord cu formarea loturilor si rezolva totul pe cale amiabila. Daca nu, atunci instanta de judecata este cea care desfasoara procedura. Deschideti actiune in instanta. Cum a renuntat la mostenire, cand soacra e in viata? Acel apartament este bun propriu al ei( ma refer la cel de-al doilea)? O astfel de renuntare este prohibita de lege.

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Eroare, sau nu, a notarului public elisabeta propszt elisabeta propszt Acum un an mi-a murit soacra, lasand un testament in favoarea mea si a sotului. actele de intabulare au fost facute pe soacra 1/1 parte. Socrul a murit in ... (vezi toată discuția)
Succesiune feliciaion feliciaion buna ziua. va fac un rezumat la ceea ce vreau sa stiu. apartamentul in care lucuim este pe numele socruluicare din nefericire acum pe 6 februarie a decedat . ... (vezi toată discuția)