avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna seara,am o nelamurire referitor la deschiderea succesiunii.Soacra mea a cumparat in 1993 un apartament ,in act este trecuta singur proprietar dar era casatorita.In 2007 socrul meu a decedat,de atunci am incercat zadarnic sa o convingem sa ne interesam daca trebuie deschisa succesiune tinand cont ca a achizitionat apartamentul cind era casatorita.Intrebarile mele sunt:1.daca este in contract doar ea trecuta ca proprietar (nu si sotul ei)mai trebuie facuta succesiune in urma decesului socrului meu.2.succesiunea poate fi deschisa doar de ea sau pot solicita si copii acest lucru.3.tinand cont ca au trecut 3 ani de la decesul socrului meu cam la ce suma sa ne asteptam ca avem de cheltuit pt succesiune?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:21, 2 Iulie 2010
situatia e cam asa,in 1993 socrii mei au cumparat 2 apartamente cu 4 camere unde locuiau ei si cumnatul meu si altul cu 2 camere unde ne-am mutat eu si sotul.Intelegerea a fost ca cel care locuieste cu ei si ii ingrijeste sa primesca apartamentul cu 4 camere,urmand ca sa se faca acte de mostenire pt apartamente cat socrii sunt in viata iar fratii sa dea declaratie la notar ca accepta intelegerea si nu au alte pretentii,fiecare se multumeste cu ce primeste.Sotul meu a declarat (e adevarat ca nu au apucat sa legalizeze la notar declaratia) ca nu are nici un fel de pretentie din apartamentul cu 4 camere si ca accepta sa fie primit de fratele lui.Totul a fost clar ,stabilit,am facut imprumuturi la banci si tot ce am avut am investit in casa,insa de ceva vreme soacra a inceput sa viseze la vile la curte si vrea sa vanda apartamentele spunand ca sunt ale ei si putem veni sa ne cerem drepturile dupa moartea ei.Nu m-au interesat prea mult actele pana acum dar de curand am trecut prin momente grele ,era sa imi pierd sotul,a fost operat pe cord si la spital cand medicii ne-au spus ca nu cred ca are sanse de supravietuire singurul lucru pe care mi l-a spus a fost"nu te las pe drumuri o sa ii dau nepoatei(fetitei mele) o garsoniera cand ajunge la majorat',atunci m-am gandit ca eu de 5 ani platesc rate la banca si mai am 9 ani pt ceva ce nu e al meu.
Cel mai bine ar fi sa clarificati lucrurile din punct de vedere legal. Deschideti succesiunea in instanta. Se pare ca ambele apartamente sunt bunuri comune; soacra va primi mai intai 1/2, partea ei din indiviziune, iar cealalta parte de 1/2 va fi impartita astfel: 1/4 soacra si 3/4 copiii. Nu mai asteptati deoarece timpul scurs va ingreuna demersurile.
Totusi, pentru procedura si siguranta, este recomandabila angajarea unui avocat.
De acord cu @minodora_sorian
si as dori sa completez ca soacra nu poate vinde nimic fara sa se dezbata succesiunea dupa sotul ei, asa ca puteti sa stati linistita.
Puteti chiar sa asteptati sa decedeze si ea, sa dezbateti ambele succesiuni, chiar nu mai conteaza acum, ca tot platiti impozit pt mostenirea dupa socru.
Foarte bine ca nu a apucat sotul dvs. sa dea declaratia la notar, vedeti cum se schimba lucrurile

Acum puteti sa va ganditi si sa luati o decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Eroare, sau nu, a notarului public elisabeta propszt elisabeta propszt Acum un an mi-a murit soacra, lasand un testament in favoarea mea si a sotului. actele de intabulare au fost facute pe soacra 1/1 parte. Socrul a murit in ... (vezi toată discuția)
Succesiune feliciaion feliciaion buna ziua. va fac un rezumat la ceea ce vreau sa stiu. apartamentul in care lucuim este pe numele socruluicare din nefericire acum pe 6 februarie a decedat . ... (vezi toată discuția)