avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act ptrmostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act ptrmostenire

din casatoria parintilor mei am rezultat eu. dar tata amaifost casatorit cualte doua femei cu care are alti doi copii un copil cu fiecare nevasta. as vrea sa stiu ceacte se pot face ca doareu sa mostenesc apartamentul parintilor mei.daca se poate ataca ininstanta de catre fratiimei. multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 10:40, 2 Iulie 2010
Bineinteles ca acestia au drept de mostenire alaturi de dvs. la bunurile tatalui . Nu am inteles daca tatal dvs. mai traieste sau este decedat. Daca apt.in care locuiti este doar al mamei atunci sunteti unic mostenitor (doar atunci cand mama nu va mai fi). Daca este cumparat de ambii parinti in timpul casatoriei lor, cota de 1/2 ce ii revine tatalui se va imparti intre voi, cei trei frati, ca mostenitori ai lui, dar evident, numai dupa moartea tatalui.
Daca tata traieste ambii parinti va pot face act de vanzare-cumparare pentru siguranta dvs. (nu donatie fiindca poate fi atacata)
pp ca parintii sunt inca in viata.
ar trebui sa va faca un contract de intretinere.
buna ziua.
situatia difera dupa cum tatal dvs. mai traieste sau nu.
in cazul in care dansul nu a decedat inca, se poate incheia in mod valabil un act de intretinere intre dvs. si parinti .
actul de intretinere sa fie autentificat la notar. de asemenea, parintii sa obtina certificat medical care sa ateste faptul ca sunt in deplinatatea facultatilor mentale.
iar ulterior contractului de intretinere, dvs. aveti grija sa va respectati obligatiile contractuale si sa pastrati toate dovezile care certifica faptul indeplinirii acestor obligatii . ( chitante, facturi, etc. )
Trebuie sa plecati de la ideea ca, copii tatalui dvs din alte casatorii, respectiv fratii dvs cosangvini, au aceleasi drepturi ca si dvs, fiind copii rezultati din casatorie.
Asa cum a precizat rembler.rose, trebuie stiut din ce anume se va compune masa succesorala, respectiv din intregul apartament, sau numai jumatate din acesta, in functie de momentul dobandirii apartamentului, inainte sau dupa casatoria cu mama dvs.
Apoi, trebuie stiut si faptul ca descendentii, respectiv fratii dvs, sunt mostenitori rezervatari, iar pe cale de consecinta, chiar daca tatal dvs i-ar dezmostenii, acestia tot vor culege rezerva succesorala, respectiv o cota de 1/2 din ceea ce li s-ar fi cuvenit ca si mostenitori legali.
Este posibila vanzarea apartamentului catre dvs, dar si acest act, ca mai toate actele juridice, pot fi atacate pentru multe motive.
Donatia, este de asemenea atacabila, supusa reductiunii si raportului.
Av. Mihai Vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donație teren Nick 3791 Nick 3791 Tatăl meu a moștenit o suprafață de teren (decedați ambii părinții) fiind unicul moștenitor.Din prima căsătorie a lui ,am rezultat trei copii,din a ... (vezi toată discuția)
Mama vitrega este ascendent privilegiat ? bms bms Am urmatoarea speta: În urma decesului soțului au rămas 3 copii din prima căsătorie al acestuia S-a finalizat succesiunea după soț Ulterior ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)