avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... eliminare comision de risc din credit ipotecar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

eliminare comision de risc din credit ipotecar

Am contractat in anul 2008 un credit ipotecar, pe 25 de ani, in franci elvetieni. Cand am studiat contractul de credit si desfasuratorul ratelor am observat ca aveam de platit si un comision de risc. Vazand ca acest comision este destul de "consistent", am cerut informatii suplimentare. Ni s-a raspuns ceva destul de confuz (cum ca ar avea legatura cu DAE), oricum nu am inteles nimic. Creditul l-am contractat pentru ca nu aveam alta solutie la momentul respectiv si existau totusi si unele avantaje.
Dupa intrarea in vigoare a OUG nr.50/2010, am mers la banca sa platim rata si am intrebat daca se mai plateste si acel comision de risc. Bineinteles ca nu aveau cum sa ne lamureasca, am achitat rata, dar peste cateva zile am depus la banca o cerere prin care solicitam intreruperea platii acelui comision, conform legii, si o alta cerere in care solicitam explicarea, in scris, a respectivului comision. Nu au fost prea incantati, dar ne-au primit cererile. De data asta au balmajit ceva, precum ca acel comision de risc este acelasi lucru cu comisionul de administrare.
Precizez ca am studiat contractul de credit si asa-zisele explicatii primite nu au nicio legatura cu ce scrie in contract. Adica: DAE este trecuta separat, comisionul de administrare la fel. Ca sa nu mai spun ca aproape toate comisioanele nu sunt explicate, ci doar este trecut modul lor de calcul. De exemplu: in dreptul comisionului de risc scrie doar ca este 0,22% si se calculeaza lunar la sold.
Ce parere aveti? Ne poate lamuri cineva sau sa ne sfatuiasca in vreun fel?
Cursul francului a crescut deja foarte mult, veniturile noastre vor scadea din luna august si va dati seama ca nu ar fi de neglijat o scadere a ratei lunare prin eliminarea acestui comision de risc. (rata lunara este in jur de 400 CHF, din care comisionul de risc depaseste 100 CHF).
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 21:25, 10 Iulie 2010
Buna ziua !
Avand in vedere cele prezentate, precum si dispozitiile O.U.G. 50 / 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, art. 85, alin.(1), sesizati Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor .
Cu stima !
Conform noului act normativ comisionul de risc nu mai poate fi perceput....Avem insa o problema cu principiul neretroactivitatii legii, in sensul ca O.U.G. nr. 50/2010 se aplica si contractelor semnate inainte de intrarea in vigoare a acesteia. Cu siguranta va fi un adevarat razboi in instanta intre ANPC si banci.
Pentru ca va aflati in situatia asta, va sugerez urmatoarele:
-formulati o cerere in scris catre banca solicitand ca aceasta sa va modifice graficul de rambursare in sensul eliminarii comisionului de risc;
-cu raspunsul bancii (in cazul in care este negativ si mai mult ca sigur va fi astfel) va adresati Comisariatului pentru Protectia Consumatorului din judetul dumneavoastra cu o reclamatie in care solicitati sanctionarea bancii si obligarea la eliminarea comisionului din contract; cu acest raspuns al bancii castigati timp pentru ca astfel este posibil ca cei de la protectia consumatorilor sa va spuna ca bancile au 3 luni pentru a se conforma ordonantei.
Va urez succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision risc banca catalin vlad catalin vlad ma numesc vlad catalin si am si eu un credit la wolksbank in chf si am comisionul de risc ,as vrea sa stiu daca pot scapa de el ?si cum ? (vezi toată discuția)
Comision de risc banca ILIE SMARANDACHE ILIE SMARANDACHE Am un imprumut din 2008 unde mi se percepe un comision de risc de 0.22 din suma ramasa de rambursat. Conf. noii ordonante, 50/2010 acest comision mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma lamuriti cu privire la prevederile oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si cu privire la prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca fox123 fox123 As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale ... (vezi toată discuția)