avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010?

:help::ban:
Indemnizatiile pentru concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010 la personalul din invatamant (si la toti bugetarii) se reduc cu 25%, cum prevede Legea 118 / 30.06.2010?
Cum se aplica atunci art.145(alin.1-3) din Codul Muncii? #-o
Va rugam mult sa ne luminati :-/ pentru a sti cum sa ne aparam drepturile la Finante.:hammer:
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 17:04, 9 Martie 2011
Codul muncii
Art. 298
(2) Pe data intrarii în vigoare a prezentului cod se abroga:
...
- orice alte dispozitii contrare.
Va lamuresc eu,stimata doamna : evident,e un abuz al angajatorului (indemnizatia de concediu in invatamant are acelasi statut ca pensia...omul contribuie tot anul pentru aceasta indemnizatie,oricum,diminuata fata de salariul curent...).Nu trebuia supusa Legii "austeritatii",stimata doamna....Va dau,insa,un sfat: nu mai asteptati balbaielile sindicatului de care apartineti sau ale acelora din afara sistemului.Actionati in instanta,stimata doamna !
luxentiu a scris:

Va lamuresc eu,stimata doamna : evident,e un abuz al angajatorului (indemnizatia de concediu in invatamant are acelasi statut ca pensia...omul contribuie tot anul pentru aceasta indemnizatie,oricum,diminuata fata de salariul curent...).Nu trebuia supusa Legii "austeritatii",stimata doamna....Va dau,insa,un sfat: nu mai asteptati balbaielile sindicatului de care apartineti sau ale acelora din afara sistemului.Actionati in instanta,stimata doamna !


Dle Luxentiu, indemnizatia de concediu, are acelasi statut pentru toata lumea, nu doar pentru cei din invatamant. Numai ca cei din invatamant beneficiaza de aceasta indemnizatie dupa o lege speciala, Ordinul 3251/1998 si dupa cum bine cred ca stiti, legile speciale se aplica prioritar in fata legilor generale, deoarece ele cu acest scop sunt date, pentru o anumita categorie sociala, diferita de marea masa, cum este cazul invatamantului. La art. 21 din acest ordin este specificat ce salariu se ia in calcul pentru calcularea mediei zilnice in cazul CO invatamant. Si cum sal aferent lunii iulie este diminuat de legile austeritatii ... asta este.
Si daca nu va suparati, ce va da dvs dreptul sa spuneti ca un profesor treb sa primeasca aceasta indemnizatie de CO, nediminuata, iar un bugetar oarecare care nu si-a luat concediu pana in luna iulie, nu ? Cam asa reiese din postarea dvs. Daca ma insel, imi cer scuze.
Stimata doamna,in invatamant,lunile de concediu sunt considerate lunile IULIE si AUGUST.Conform Statului Cadrelor Didactice (neabrogat),aceasta indemnizatie se acorda cu 5 zile inainte de inceperea concediului,adica pe 24 iunie...Legea de care vorbiti dvs si-a intrat in drepturi incepand cu 5 iulie.Intarzierea unei plati nu inseamna ca acesta va fi diminuata...Deduc,insa,ca dvs sunteti in afara sistemului de invatamant si nu stapaniti toate actele normative...Profesorii au tot dreptul sa ceara in instanta recuperarea sumelor.Unii au si demarat acest lucru si,mai mult ca sigur,vor avea castig de cauza,desi e vorba de un proces de durata.Altminteri,va doresc multa sanatate.Cu respect,Luxentiu.
luxentiu a scris:

.....,in invatamant,lunile de concediu sunt considerate lunile IULIE si AUGUST.....Deduc,insa,ca dvs sunteti in afara sistemului de invatamant si nu stapaniti toate actele normative...Profesorii au tot dreptul sa ceara in instanta recuperarea sumelor. ...Cu respect,Luxentiu.


Ma intrebam de ce numai dascalii au dreptul la o indemnizatie de concediu nediminuata si nu toti bugetarii...

Unde se prevede in Lege anr. 118/2010 (exact: art., alin,) ca eu nu vad nici unul.

Numai cuantumul brut al salariilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 şi ale O.U.G. nr. 1/2010, se diminuează cu 25%, toate celelalte drepturi prevăzute de alte acte normative nu suferă această reducere, deoarece în textul Legii nr. 118/2010 nu se prevede expres diminuarea lor.
Legiuitorul a reţinut corect nediminaurea indemnizaţiei de concediu nu numai pentru finaliatea acesteia - efectuarea concediului de odihnă când cheltuielile ocazionate de acesta sunt mai mari -, ci şi datorită faptului că s-a ajunge la o nedreptate faţă de angajaţii care şi-au efectuat concedeiul de odihnă anterior intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010.
Chiar dacă legea prevede în articolul 1 că se reduc indemnizaţii şi alte drepturi salariale, Legea 118/2010 nu se referă la indemnizaţia de concediu, ci la alte tipuri de idemnizaţii care sunt prevăzute de Legii-cadru nr. 330/2009 şi ale O.U.G. nr. 1/2010, adică de indemnizaţia pe care o primeşte primarul, viceprimarul şi alte catergorii de bugetari. Dacă legiuitorul ar fi avut în vedere şi reducerea indemnizaţiei de concediu, atunci ar fi prevazut-o în art. 2 al legii ş.u. unde sunt prevăzute şi alte drepturi de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare al acestora şi care se reduc, fie cu 25% fie cu 15%.
Indemnizaţia de concediu de odihnă este prevazută de Codul muncii, nu de către Legea 330/2009 sau OUG nr. 1/2010, iar calculul indemnizaţiei se face potrivit pct. 54 alin. (2) din OUG 65/2005: (2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Art. 1(1) din lege prezintă detaliat, enumerativ şi explicit componentele de natură salarială pentru care se aplică reducerea de 25% fără a se menţiona indemnizaţia de concediu. Pe cale de consecinţă, textul de lege nu priveşte plata parţială a indemnizaţiei de concediu, deci invocarea acestui act normativ nu este nici legală, nici temeinică. Cu atât mai mult cu cât concediul de odihnă este un drept anual, în timp ce, articolul care dispune penalizarea se referă la drepturile salariale cu caracter lunar.

Revin si va intreb cum i s-a calculat indemnizatia aceluia care a plecat in CO in luna noiembrie?
august, sept si oct. a avut salariul diminutat cu 25%, la care dupa unii contabili, i s-a mai diminuat un 25%.;)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
Darie Tudor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

-25% si din concediul de odihna? ralubriela ralubriela Valoarea pecuniara a concediului de odihna in invatamant se supune reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor?#-o (vezi toată discuția)
Concediu odihna scoala1baraganul scoala1baraganul Indemnizatia de concediu de odihna este afectata de diminuarea de 25%, pentru o peraoana care se afla in concediu la 1` iulie? Articolul 1 din Legea 118/2010 ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR [b] Cum procedam cand nu se aplica art.145 din Codul Muncii ? Cine ne apara drepturile ?... S-a abrogat cumva art.145 si nu stim noi ? X-( :training: Consider ... (vezi toată discuția)