In privinta executarii silite a unui apartament detinut de societate comerciala SRL cu datorii la stat, asa dori sa aflu urmatoarele:
- sechestrul asigurator este fizic (sigilarea spatiului) sau doar scriptic (blocarea Cartii funciare)?
- ce cale de atac (contestare) a sechestrului exista? sau ce demersuri se pot face pentru intarzierea / impiedicarea sechestrului? Se mai poate face, inainte de sechestru, cerere de amanare sau reesalonare a datoriilor?
- care este termenul (minim si maxim) legal de mentinere a sechestrului inainte de demararea procedurilor de valorificare?
As aprecia indicarea actelor normative care stipuleaza aceste aspecte.
Multumesc.
daca datoriile catre stat sunt exigibile, sechestrul nu este asiguratoriu, este executoriu si constituie ipoteca legala, cf art. 154, alin 6 din codul de procedura fiscala.
organul fiscal poate opta si pentru sigilarea bunului imobil sechestrat, dar de obicei acesta este lasat in administrarea debitorului sau se numeste un administrator sechestru, care administreaza bunul sechestrat - veniturile si cheltuielile.
impotriva pv de sechestru se poate introduce contestatie la judecatorie, in termen de 15 zile de la comunicare sau luare la cunostinta.
daca in termen de 15 zile de la incheierea pv sechestru nu se achita sumele inscrise in titlurile executorii, se procedeaza la valorificarea bunurilor - art. 159 cod procedura fiscala.
daca bunul sechestrat este liber de sarcini, puteti veni cu acesta in garantie si sa solicitati amanarea la plata a obligatiilor fiscale pe o perioada de 6 luni, in conformitate cu prevederile OUG nr. 92/2009 aprobata cu modificari de Legea nr. 363/2009 (amanarea la plata se acorda pana la 20 decembrie, deci in cazul dvs. ar fi mai putin de 6 luni)
conditii ce trebuiesc indeplinite pt amanarea la plata:
- toate declaratiile depuse la zi
- sa nu existe fapte inscrise in cazierul fiscal
- sa nu se fi atras raspunderea in conditiile legii insolventei sau art. 27-28 din codul de procedura fiscala
- in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei de amanare la plata, contribuabilul trebuie sa garanteze cu un bun liber de sarcini, evaluat pe cheltuiala acestuia de un evaluator anevar, care sa acopere cel putin 40% din suma amanata + accesoriile calculate pana la sfarsitul perioadei de amanare.
- pentru a mentine aceasta inlesnire, obligatiile fiscale scadente dupa data acordarii amanarii, trebuiesc achitate in termen de maxim 30 de zile de la scadenta.