avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli de judecata puse in plata intretinerii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli de judecata puse in plata intretinerii inainte de a se judeca dosarul

IN2008 AM ACUMULAT LA INTRETINERE 3300 LEI SI AM FOST DAT IN JUDECATA FARA SA PRIMESC VREO SOMATIE INAINTE.PLATA DOSARULUI IN VALOARE DE 500 LEI A FOST INCLUSA IN INTRETINERE INAINTE DE A SE JUDECA PROCESUL.ESTE CORECT SAU E UN ABUZ.?
Si pana la urma dosarul s-a judecat? Ati primit o hotarare definitiva?
Deobicei cheltuielile de judecata se pun pe liste dupa terminarea procesului.

Ideea e: Dv. ati abuzat de rabdarea asociatiei, neplatindu-va intretinerea si de rabdarea celorlalti proprietari care v-au platit cotele atatea si atatea luni?
Cheltuielile de judecata vor fi obtinute de asociatie in masura in care reclamantei ii va fi admisa actiunea.Cu alte cuvinte, obligarea dvs. la aceste cheltuieli inainte de a ca hotarea sa fie executorie nu este legala.
Mai mult decat atat, in situatia in care parata nu este pusa in intarziere printr-o notificare, daca la primul termen de judecata se recunosc de catre aceasta pretentiile reclamantei, aceasta nu mai poate fi obligata la plata acestor cheltuieli.
Nu ati explicat daca ati trecut de primul termen de judecata sau daca abia urmeaza, dar de principiu lucrurile asa stau vis-a vis de obligarea la cheltuielile de judecata..;)
~ Conținut șters la cerere ~
In legea 230/2007 si normele de aplicare se precizeaza ca se poate apela la instanta de judecata dupa 90 de zile de la data scadentei platii. Nu se specifica nicaieri obligatia asociatiei, a conducerii acesteia sa trimita notificari, somatii... inainte de a intenta actiunea in instanta. Practica insa ne-a demonstrat ca este mai bine sa notificam debitorul. De ce? Pentru ca in multe cazuri evitam un proces deoarece restantierul vine si plateste. Apoi si in instanta, asa cum spunea d-na avocat @simoneta, putem sa avem surpriza ca debitorul recunoaste datoria si plateste imediat, instanta nu mai are ce judeca, iar asociatia a muncit, a facut actiunea, cu acte, calcule, cu avocat sau fara...

Cheltuielilor de judecata se suporta firesc din fondurile asociatie, se consemneaza in evidentele asociatiei pe numele debitorului. Acestea se consemneaza in listele de plata pe rubrica separat de cheltuielile de intretinere, reparatii, penalizari, fonduri. In momentul cand se introduce cererea in instanta de judecata, pe langa alte documente, se ataseaza si ultima lista de plata. Aceasta lista de plata nu are cum sa contina pe ea cheltuieli de judecata sau onorariu avocat, din simplul motiv ca nu s-au facut asemnenea cheltuieli pana la introducerea actiunii. In actiune se solicita instantei ca debitorul sa fie obligat a plati sumele conform listei de plata dar si cheltuielile ocazionate de procesul de judecata care deocamdata nu se stie cat vor fi (acestea pot cuprinde, onorariu avocat, onorariu expert stabilit de instanta, alte cheltuieli stabilite de instanta)
De abia pe lista si/sau listele urmatoare apar aceste sume pe masura ce se fac asemenea cheltuieli. In final instanta da o hotarare si poate sa-l oblige pe debitor la plata integrala a debitului si/sau penalizarilor, la plata integrala si/sau partiala a cheltuielilor de judecata solicitate de asociatie.

@SOLTANDIANA,
Daca sunteti inca in proces aduceti acest lucru la cunostinta instantei. Oricum, indiferent de ce spun cei din conducerea asociatie, de cat solicita acestia cheltuieli de judecata, daca sunt sau nu consemnate pe lista de plata, tot instanta hotaraste daca, cat si cine suporta aceste cheltuieli.
Va rog sa veniti cu lamuriri la intrebarile puse de ceilalti utilizartori si sa folositi literele mici in postarile dv.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pe rol seceleanugina seceleanugina Buna ziua, Anul trecut am fost data in judecata de administratia de proprietari iar procesul este inca in derulare. Administratorul s-a schimbat intre timp ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu judecata restantierilor costachel costachel Buna dimineata. La noi in bloc sunt 3 restantieri la intretinere care de cca 5 ani care au in prezent datorii cam de 6-7000 lei pe apartament ( numai ... (vezi toată discuția)
Restantier obligat sa plateasca onorariul avocatului desi procesul a fost suspendat gryg84 gryg84 Buna.Sunt proprietar de apartament si in urma unor probleme financiare am ramas restant la intrtinere (1500lei) si am fost dat in judecata de asociatie care ... (vezi toată discuția)