avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... debit, pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

debit, pensie de urmas

Buna ziua.Am si eu o intrebare.Fratele meu are 25 ani este persoana cu handicap de gr II avand indemnizatie de handicap.In perioada 2007-2010 a beneficiat de pensie de urmas dupa tata decedat din 2003 fratele meu fiind student in accea perioada(2007-2010).Din 2008 pana in 2009 sa angajat cumuland pensia de urmas cu salariu.A primit recent o notificare de la casa de pensii pt a restitui pensia de urmas aferenta perioadei 2008-2010, insa tot in 2009 in decembrie, incetandui-se contractul individual de munca. Fiind persoana cu handicap de gr II avea dreptul sa cumuleze pensia de urmas cu salariu? Ce spune legea in acest caz? Va rog sa imi spuneti, astept raspunsul dvs referitor la aceasta problema, astept prin emaill la adresa:cristi_jel@yahoo.com.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:25, 4 Iulie 2010
Legea nr. 19/2000 nu distinge dupa cum beneficiarul pensiei de urmas este sau nu incadrat in grad de handicap. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie (art. 94, alin. 2 din Legea nr. 19/2000).

Pentru perioada 2008-2009, fratele dvs. trebuie sa restituie banii primiti cu titlu de pensie de urmas. Pentru anul 2010 trebuie sa clarifice situatia. In acest sens, va merge la casa teritoriala de pensii cu documente din care sa rezulte ca in decembrie 2009 i-au incetat raporturile de munca.

Banii primiti necuvenit in perioada 2008-2009 ii va restitui esalonat, in baza unui angajament de plata pe care il va semna la casa de pensii.
Va multumesc pt raspunsul dvs.Dar legea 329/2009art 17 precizeaza ca cei care au lucrat in institutiii cu capital majoritar de stat pot cumula pensia cu salariu cu condititia sa nu depaseasca salariu mediu brut stabilit pe anul in curs.Iar art 3 alin 1 printre pensionarii cumularzi care pot cumula pensia cu salariu sant inclusi si beneficiarii pensiei de urmas .Precizez ca fratele meu a fost angajat al primariei din Hd cu contract colectiv de munca exact cum prevede legea amintita mai sus.Mentionez ca salariu cumulat cu pensia de urmas nu depasea salariu mediu brut.Datorita acestei legi nu se schimba situatia,deoarece aceasta lege e mai recenta si precizeaza mai clar conditiile in care se poate cumula pensia cu salariu?
Nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 329/2009. Acest act normativ nu modifica prevederile Legii nr. 19/2000, prevederi la care am facut referire in mesajul anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas bmihai bmihai Buna ziua ! Daca vreau sa ma angajez cu CM sau sa lucrez ca PFA mi-as putea pastra pensia de urmas, de 443 RON ? Exista vreun prag minim de salariu care ... (vezi toată discuția)
Legea 392/2009 este aplicabila in cazul meu ? camimura camimura Pe scurt, beneficiez de o pensie de urmas ( 350 lei ) dupa sotul meu decedat ,pentru intretinerea fiicei mele pana la 7 ani.La o luna dupa primirea deciziei ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu alecramm alecramm sunt pensionar mapn cu pensie partial anticipata si angajat functionar public se pot cumula sau nu avand in vedere lg 164 / 2001, lg ... (vezi toată discuția)