avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gratar la bloc // foc deschis // pericol incendiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gratar la bloc // foc deschis // pericol incendiu

Am o mare problema cu citiva grataragii de bloc. Mai precis, in spatele blocului unde locuiesc, un vecin a ingradit accesul si isi invita saptaminal (sambata & duminica) diverse cunostinte.

De citeva luni de zile s-a instapinit obiceiul gratarelor in spatele blocului, acompaniate de urlete, tipete si trafic pe linga apartamentul meu - locuiesc la parter. La 1-3 metri de gratar se mai afla si niste tevi de gaze ale blocului. Pe linga asta, fumul gratarelor nu iti permit sa tii geamurile deschise altfel risti sa traiesti pentru ore bune, 2 zile pe saptamina, intr-un nor de fum.

Am cautat subiecte similare pe forum dar nu am observat pina acum concluzii clare asupra modului in care poti stopa gratarele de la blocuri si implicit riscul aparitiei unui incendiu - am vorbit mai sus de niste tevi de gaze.

Am facut 2 sesizari la Politie dar desi aceasta a intervenit, gratarele continua sa fie aprinse fara probleme de aceleasi persoane, in aceleasi zile.

Intrebarile mele sint urmatoarele:

1. este legal sa aprinzi gratarul linga bloc?
2. ce lege reglementeaza astfel de situatii?
3. se pot da amenzi pentru gratare/focuri deschise - linga cladiri?
4. unde trebuie sa reclami acest lucru pentru a preveni un incendiu?

Mai vin cu precizarea ca blocul nu are presedinte iar administratorul este prea batrin, neputincios si nepasator sa poate face ceva, asta daca intr-adevar ar avea acest drept.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ptar , utilizator 03:28, 14 Iulie 2010
Chiar in acest moment am terminat de discutat cu un domn politist pe care l-am invitat la locuinta mea. Acesta a precizat ca le mai atrage atentia inca odata, urmind ca data viitoare sa ii amendeze.

Sint curios daca intr-adevar poate face asta deoarece nu era prea sigur cum anume sa incadreze fapta din pct. de vedere legal.

Oricum, as aprecia raspunsurile Dumneavoastra referitoare la abordarea si solutionarea acestui tip de situatie.

Multumesc.
ptar a scris:

1. este legal sa aprinzi gratarul linga bloc?
2. ce lege reglementeaza astfel de situatii?
3. se pot da amenzi pentru gratare/focuri deschise - linga cladiri?
4. unde trebuie sa reclami acest lucru pentru a preveni un incendiu?

Mai vin cu precizarea ca blocul nu are presedinte iar administratorul este prea batrin, neputincios si nepasator sa poate face ceva, asta daca intr-adevar ar avea acest drept.

1. Nu este legal sa se aprinda focul langa bloc
2. Reglementarile si Normele PSI
3. Da, se pot da amenzi.
4. Reclamati la primarie, la seful politiei(oras, judet), la pompieri, la prefectura, la sanepid (autoritatea de sanatate publica), Garda de mediu... Gasiti adresele lor pe internet si scieti-le asa cu ati scri si aici dand adresa exacta a dumneavoastra, telefonul si locul unde se intampla aceste lucruri.

Cei din conducerea asociatie ar putea sa mai intervina dar se pare ca nu prea aveti asa ceva. Vorbiti cu administratorul, cu vecinii si faceti o adunare generala in care sa alegeti un comitet, un presedinte. Implicati-va si dumneavoastra in conducerea si administrarea asociatiei pentru ca in orice asociatie sunt multe probleme de rezolvat si un singur om nu poate rezolva problemele chiar daca ar fi tanar, total implicat si motivat.
:offtopic:Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive. Daca nu va raspuns nimeni folositi butonul de editare si continuati mesajul deja postat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2010
Adriantot, moderator
Multumesc pentru raspunsurile clare si la obiect =D>

Imi cer scuze pentru postarea celui de-al doilea mesaj - trebuia sa fiu mult mai atent dar am retinut pentru viitor.

Referitor la implicare, intr-adevar, asa stiam si eu. Este obligatia locatarilor sa aleaga un comitet, presedinte.. Insa, desi poate nu o sa imi dati dreptate, calitatea oamenilor din zona in care locuiesc lasa foarte mult de dorit. Sa spunem ca majoritatea trebuiesc evitati cu orice pret. Aici nu se poarta discutii civilizate niciodata si risc sa ajung in situatia de a raspunde cu aceeasi moneda - am cumparat locuinta de citiva ani si pot spune asta cu mina pe inima. Deci, mi se pare corect sa evit intilnirile si mai ales contactul verbal, lucruri de altfel normale in alte locuri.

Cred ca solutia sesizarilor este cea mai corecta pentru rezolvarea problemei mele desi deja aud afara injuraturile/expresiile specifice zonei.

Din nou, vreau sa va multumesc pentru clarificari.

:offtopic: sau aproape - ce bine ar fi daca toata lumea ar avea capacitatea de a intelege cele scrise la statusul Dvs. - 'Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine. ( Abraham Lincoln )'
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2010
ptar, utilizator
La urmatoarea sesizare comuncati politistului ca poate aplica amenda conform Legii 61/1991 cu modificarile ulterioare.
"art.2 - punctul 29.1) organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban;"
Daca va fi promulgat si modificat punctul 29 cel cu tulburarea linistii locatarilor, prin adaugarea intervalului13-14 atunci politistul va face poteca la dvs.

- Pe 12.07.2010 a fost promulgata Legea nr.153/2010 privind modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
La articolul 2, punctul 29 se modifică si va avea următorul cuprins:
„29) tulburarea linistii locatarilor între orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuintele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat în imediata vecinătate a acestora.”
- urmeaza publicarea in monitor.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
s.c.serv ad loc s.r.l., utilizator
Intr-adevar, vad niste mici modificari..dar sincer nu vad marea diferenta. Gratarele nu sfaraie indeajuns incit sa ne gandim la zgomote deranjante iar fumul, hm, nici atit. Si, nu stiu daca agentii de politie au timp de panda ca sa-i prinda pe cei cu muzica data la maxim sau innebuniti dupa cine stie ce tip de zgomote. Cred ca se poate minti foarte usor ca 'tocmai am miscat butonul de volum un pic in sus domnu' politist fara sa vreau..si s-a intimplat chiar cind ati sosit Dvs.!!' Mai greu e cu discutiile presarate de urlete care nu sint decit asa cum am spus..presarate.. cu asa ceva..si mai stiu eu..se pot servi multe scuze si in cazul asta.

Momentant am scapat de grataragii si cred ca pentru o foarte lunga perioada de timp. Agentul de politie cred ca se plictisise de sesizarile mele intr-atit incit sa le explice mai clar decit prima data cum stau lucrurile cu buna convietuire dintre locatarii unui imobil.

Sper sa nu o iau de la capat cu sesizarile pentru ca la fel de bine, agentul se poate satura si mai usor de sesizarile mele!! Restul vecinilor nu-s mai breji ca ceilalti. Doar arunca cite o 'vorba' celor cu gratare, nu fac sesizari. Sint singur pe front as putea spune dar momentan am invins :)

Multumesc oricum pentru instiintare. Nu e vina Dvs. ca nici macar o astfel de lege nu poate fi un pic mai cuprinzatoare. Dar, de, impresia mea este ca tocmai aceia sint problema in Romania. Pina la urma, toata lumea stie ca pestele de la cap se impute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gratar la bloc dragodado dragodado buna ziua. stau intr_un bloc care la parter are apartamente cu mici curti in care proprietarii mai nou fac gratar aproape in fiecare seara creand disconfort ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala electro74 electro74 stau intrun bloc de garsoniera, intro seara ne trezim la usa cu politia spunindcaascultam muzica prea tare.am intrebato asta vi se pare prea tare ae a zis ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc ocupata ilegal laur1313 laur1313 Buna ziua, locuiesc intr-un apartament de la ultimul etaj al unui bloc pe Bulevardul Unirii, Bucuresti. Terasa necirculabila a blocului de la scara alaturata a ... (vezi toată discuția)