avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ ASUPRA UNUI IMOBIL AFLAT IN PROPRIETATE,DAR CU ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ ASUPRA UNUI IMOBIL AFLAT IN PROPRIETATE,DAR CU CLAUZA DE ABITATIE VIAGERA

Buna.
Am o rugaminte mare. Puteti sa imi spuneti daca se poate partaja un apartament in care sunt inscrisa ca proprietar,dar care are clauza de abitatie viagera pe numele socrului meu?
Sa siu mai explicita. Sotul meu a introdus actiune de divort,care inca nu s-a finalizat.Avem de impartit mai mult datorii la banci decat bunuri.In anul 2005 socrul meu a vandut apartamentul lui si cu acei bani a cumparat un apartament pentru noi.In actul de vanzare cumparare este scris ceva de genul :,,....ctr de vanzare cumparare intre X si Y(sotul meu) ,casatorit cu Z(adica eu)......si cu drept de abitatie viagera socrul meu,fara alte clauze. Tot in act se mentioneaza ca banii cu care s-a achitat apartamentul provin de la dansul. Nu pot da mai multe referinte legate de act,deoarece sotul meu a luat din casa toate actele,inclusiv cele ale unui fost apartament pe care l-am avut in proprietate,actele unei masini pe care am dobandit-o de la tatal meu prin ctr de vanzare cumparare.Cred ca nici acest lucru nu este in regula,nu-i asa? Acum doua zile a parasit si domiciliul,mutandu-se in apartamentul despre care v-am scris mai sus.Am vreun drept asupra acestuia sau pot sa cer sa intre si acesta la partaj,V-as ruga sa-mi raspundeti si sa ma lamuriti,poate chiar ptr toate cauzele expuse in acest subiect.
Va multumesc anticipat.:(
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:22, 13 Septembrie 2010
Ce pot sa va spun este faptul ca bunul (apartamentul) este un bun dobandit in timpul casatoriei, deci este un bun comun, chiar daca a fost cumparat cu banii socrului dvs. pentru ca suma data de acesta se considera o donatie.
Deci , fiecare dintre soti aveti o cota de 1/2 din apartament.
In ceea ce priveste dr. de abitatie viagera al socrului dvs. acesta impiedica vanzarea apartamentului daca acesta nu este de acord sa renunte la acest dept sau daca nu se va gasi un cumparator sa cumpere apartamentul cu aceasta clauza a dreptului de a locui pe tot timpul vietii acestuia.
Cu privire la masina pe care ati dobandit-o de la tatal dvs. prinactul de vanz-cump..... sotul nu poate sa vi-l instraineze....
Concluzie: aveti dreptul la acest apartament in cota de 1/2 dintr-un intreg , adica din 1:1
Va multumesc ptr raspuns domnule avocat,dar tot nu sunt lamurita.Am dreptul la jumatate din apartament dupa 5 ani de la incheierea actului de vanzare cumparare sau dupa 5 ani de la casatorie?Si revin cu intrebarea :daca sotul meu a luat din casa actele acelui apartament ,ale masinii este legal sau nu?Ce pot face eu in aceasta situatie?Are o amanta pe care o duce in fiecare dimineata cu masina noastra la Bucuresti,unde este avocata.Cred ca pe asta mizeaza,eu nu am mijloacele necesare din punct de vedere financiar de a-mi angaja un avocat.Va rog dati-mi niste sfaturi,de ce probe am nevoie in instanta ca sa il pot si eu ataca pe el.
Sunteti co-proprietar devalmas cu sotul din momentul cumpararii.
Nu exista acest termen de 5 ani, nu inteleg de ce circula asemenea "legende", dar nu sunt adevarate.

Nu aveti nevoie de probe pt a-l ataca in instanta, pur si simplu cereti partajul. Aveti dreptul la jumatate din toate bunurile achizitionate in timpul casniciei. Daca exista si bunuri proprii, acestea raman fiecaruia ( de ex. ati spus ca "ati avut in proprietate" apartamentul, ce s-a intamplat cu el? ca daca sotul locuieste acolo, probabil ca nu s-a intamplat nimic).

Imobilul cu abitatia se partajeaza, dar se pastreaza dreptul de abitatie pana la decesul socrului.

Chiar daca a luat actele, puteti obtine duplicate dupa toate, extrase de carte funciara, etc. Dar daca introduceti actiunea de partaj e obligat sa le aduca la dosar.

Recomandarea mea este sa faceti un efort financiar ( care nu este prea mare) si angajati-va un avocat urgent.
Cum v-a recomandat si d-ra adutescu...luati legatura cu un avocat....nu se pot pune in practica sfaturile pe care vi le dam noi daca nu sunteti de profesie jurist....este foarte greu sa va descurcati singura....Probele se constituie in functie de fiecare caz..., plus ca pentru promvarea unei astfel de actiuni trebuie sa timbrati la valoarea bunurilor mobile si mobile....sunt multe de spus....si chiar va costa.....probabil pe asta mizeaza si sotul...ca nu dispuneti de bani epntru a sustine un astfel de demers judiciar....
Cu privire le cei 5 ani..d-ra adutescu bine spune:"legende"=D>
Succes!
Multumesc ptr sfaturi,domnule avocat. Cu siguranta pe acest lucru mizeaza,sotul meu.Lipsa banilor este o problema,dar sper sa pot trece peste toate acestea. Nu stiu cum......

Alte discuții în legătură

Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Partajarea unui apartament ContSters234442 ContSters234442 cum se face partajul in cazul unui apartament cu act de vanzare cumparare cu abitatie viagera , a unui credit in urma caruia a fost achizitionata o masina ... (vezi toată discuția)
Partaj sskk sskk Buna ziua. De 6luni sunt casatorit dar am obs ca actul resp schimba persoana de langa mina.Pe scurt am un apartament dobandit prin contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)