avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Perchezitie ilegala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Perchezitie ilegala?

am o problema ,......, acum catva timp ma trezesc c-un telefon de la mama mea, care-i singura , tatal meu a decedat anul trecut si locuim in localitati diferite, dar destul de apropiate,........., era speriata de nu se putea,....., s-a trezit la poarta c-un echipaj de politie(5 persoane) care invocau sa-i faca o perchezitie ! va dati seama ,......., ea fiind la 72 de ani n-a stiut ce si cum este cu acest lucru , mai ales ca oamenii legii i-au aratat un mandat de perchezitie pe adresa respectiva dar pe numele altei persoane care de fapt si de drept n-are nici o legatura cu familia noastra.
mi-a telefonat si m-am intors de urgenta la ea !
cand ce sa vedeti , oamenii legii aveau intr-adevar mandat pe adresa respectiva dar pe numele altuia , persoana total necunoscuta si mie de fapt.
cand m-am ratoit la ei si le-am spus sa-l caute in alta parte , cum de-si permit sa nu verifice mai intai domicilui paratului(la evidenta populatiei) si cer mandate la judecator fara acoperire, s-au mai inmuiat dar totusi m-au rugat sa-i las sa execute perchezitia pe domiciliul respectiv,........., i-am lasat , bineinteles ca n-au gasit la mama ceva ( va dati seama), mai ales ca intre timp mi-au aratat mandatul , am notat toate datele de pe el(nr.dosar penal, numele paratului, numele judecatorului care a emis mandatul,..., etc),......., era vorba de un traficant de tigari.
au intocmit P.V.-ul respectiv dar in maniera lor , adica n-au specificat in clar ca acolo n-au gasit persoana respectiva ci doar pe mama mea si pe mine .Chestia asta iar m-a deranjat dar ei, stiti cum sunt ,m-au intors si mi-au zis sa stau linistit ca e bine asa si n-or mai face ceva in sensul , ca nu o vor mai deranja pe mama pe viitor.
Am stat de vorba cu cineva din politie(un prieten bun) si mi-a zis sa stau linistit si sa nu-i reclam pt. acest abuz pt.ca in afara de scuze ,altceva mama n-o sa primeasca dar, in schimb ii pot face sicane pe viitor c-a avut tupeul sa-i reclame.
Chiar asa sa fie ?! oare suntem cu totii la ceremul acestor oameni ai legii (platiti din buzunarele noastre de fapt), daca n-avem cat de cat "spate politic" eventual asigurat ?
ce ziceti de acest lucru ? vreun sfat ceva ,....., ca totusi n-as lasa-o moarta chiar asa !

Cel mai recent răspuns: ContSters153080 , utilizator 20:00, 4 Iulie 2010
in primul si in primul rand daca aveau mandat de perchezitie nu aveati ce sa faceti sa impiadicati executarea lui. ba daca ati fi fost mai vehement v-ati fi ales si cu, macar o amenda. pe de alta parte, nu inteleg de ce a fost nevoie sa notati datele de pe mandatul de perchezitie, in conditiile in care cei ce executau mandatul erau obligati sa va inmaneze o copie pe care sa o v-o si lase. acelasi lucru si cu procesul verbal, trebuiau sa va dea o copie de pe el. aici se vede necesitatea de a avea o relatie cu un avocat. el ar fi putut sa faca mai multe.
nu numai ca o sa primiti mai mult decat scuze daca o sa faceti o reclamatie impotriva mandatului de perchezitie si impotriva celor ce l-au solicitat dar mai mult ca sigur nu trebuie sa o lasati asa!
elementul principal al unei autorizatii de perchezitie este locatia si aceasta trebuie luata in considerare in principal de oraganele care o pun in executare...poate acei politisti nu aveau de unde sa stie ce pot gasi la domiciliul dumneavoastra...nu e obligatoriu ca infractorii sa si locuiasca acolo unde au domiciliul pe buletin...adica nu este nimic ilegal daca locatia de perchezitionat nu este si domiciliul suspectului...atata timp cat o instanta de judecata a considerat intemeiata efectuarea unei perchezitii in acea locatie organele de executare nu mai au alta posibilitate
perfect adevarat, dar daca s-a dovedit ca mandatul de perchezitie s-a dat in mod nejustificat, si asta se prezuma prin insasi faptul ca in urma perchezitiei nu s-a gasit nimic din ceea ce s-a cautat, atunci persoana lezat intr-unul din cele mai sfinte drepturi grantate de constitutie este in drept de a face plangere impotriva celor ce au solicitat, nu neaparat si impotriva instantei care a aprobat, mandatul.
Fiind o comunitate mica si eu cred ca exista unele probleme,dar puteti formula o actiune civila prin care sa solicitati daune morale impotriva celor care au emis mandatul,fara o verificare prealabila .
cos_ionel a scris:

in primul si in primul rand daca aveau mandat de perchezitie nu aveati ce sa faceti sa impiadicati executarea lui. ba daca ati fi fost mai vehement v-ati fi ales si cu, macar o amenda. pe de alta parte, nu inteleg de ce a fost nevoie sa notati datele de pe mandatul de perchezitie, in conditiile in care cei ce executau mandatul erau obligati sa va inmaneze o copie pe care sa o v-o si lase. acelasi lucru si cu procesul verbal, trebuiau sa va dea o copie de pe el. aici se vede necesitatea de a avea o relatie cu un avocat. el ar fi putut sa faca mai multe.
nu numai ca o sa primiti mai mult decat scuze daca o sa faceti o reclamatie impotriva mandatului de perchezitie si impotriva celor ce l-au solicitat dar mai mult ca sigur nu trebuie sa o lasati asa!

asa am gandit si eu la vremea respectiva , vazand mandatul de perchezitie pe adresa mamei, mi-am zis ca mai bine ii las sa faca perchezitia decat sa ma pun in gura cu ei mai vehement , ca nu se stia exact ce prevede legea in acest sens.
in ceea ce priveste copia dupa mandat , efectiv n-au vrut sa-mi dea,......, nici macar nu m-au lasat sa-mi fac una xerox(aveam posibilitatea asta) cu greu mi l-au lasat sa-mi scriu cateva date dupa el pe o hartie.
copie dupa P.V.-ul constatator mi-au dat in schimb.
deci in concluzie , sa fac totusi o reclamatie impotriva acestui mandat , care inca odata va spun , mi s-a parut abuziv !
va multumesc pentru raspuns !

Alte discuții în legătură

Infractiuni informatice mariuscostel mariuscostel Buna ziua. Am si eu o mare problema,dar si cateva dileme in acelasi timp. Pe data de 11 mai 2016,la ora 06.10,am avut \"onoarea\" de a primi in locuinta pe ... (vezi toată discuția)
Perchezitie domiciliara ilegala? DrAGoS80 DrAGoS80 Buna ziua! Am apelat la acest forum in speranta ca voi gasi un raspuns care o sa-mi fie de ajutor in urmatoarea problema: Acum 2 zile, s-au prezentat 2 ... (vezi toată discuția)
Ordin perchezitie antonanemari antonanemari Pana in martie 2009 am lucrat la o societate careia, dupa 6 luni de la plecarea mea i s-a spart seiful. Conducerea acestei societati m-au indicat pe mine drept ... (vezi toată discuția)