avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA vinovat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA vinovat

In urma cu o luna un microbuz al firmei al carei administartor sunt a fost implicata intr-un accident in care cele 2 parti nu s-au inteles si in aceste conditii oganele de politie au emis un proces verbal in care vinovat este soferul autoturismului cu care a fost implicat si amenda, iar soferului microbuzului i s-a suspendat carnetul pentru depasirea liniei continue. Firma de asiguari la care este valabila Polita RCA a celui vinovat nu vrea sa despagubeasca daunele microbuzului decat in proportie de 50 % spunand ca este culpa comuna. Cum cuvintele culpa comuna nu se regasesc in nici unul din cele 2 procese verbale incheiate de politie am cerut in scris motivarea acestei decizii. A trecut mai mult de o luna si nu am primit nici un raspuns. Cat timp poate sa tergiverseze firma de asigurari raspunsul?
Oricum microbuzul are si CASCO dar cum din procesele verbale reiese un singur vinovat trebuie sa o fac pe RCA-ul celui vinovat. Dovada de reparatie a fost valabila o luna de zile iar firma de asigurari la inceput a spus ca intr-o luna imi da raspunsul acum spune ca in 3 luni. Ce pot face in aceasta situatie? (daca este nevoie pot atasa si procesele verbale).
In PV al celui cu autoturism scrie clar ca este vinovat de accident (vinovatul a semnat la mentiuni ca "sunt de acord cu despagubirea conf. legii 136/1995" , iar la BCR Asigurari unde am depus PV original al celui vinovat si copia RCA a lui considera ca este culpa comuna (in PV-ul soferului microbuzului scrie ca a depasit linia continua ,aceasta e o incalcare a legii dar nu generat acidentul-nu face referire la accident in PV- si din aceasta cauza nici nu i-a luat polita RCA , cel cu autoturismul trebuind sa-si repare pe cheltuiala lui).
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
viocez, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 17:00, 5 Iulie 2010
Asiguratorul pentru a plati, are nevoie de documentul de vinovatie al asiguratului sau.Cum exista sanctiuni pentru ambii implicati si in p.v. nu se si specifica aceasta culpa comuna (eroare completare) insa nu a fost anulat prin cerere contraventionala, nu ramane decat:
-ori solicitati Politiei un raspuns scris privind vinovatia(precis va fi culpa comuna si nu va schimba situatia).
-ori,avand polita CASCO, folositi-o si lasati asiguratorul sa rezolve problema, eliminand "dreptul de cercetari proprii" conform norme RCA.
Nucu$ v-a dat solutia fb de a deschide dosar pe CASCO si sa-i lasati pe ei sa se judece cu celalalt asigurator. Tot acelasi lucru vi-l spun si eu ca atata timp cat ati incalcat o interdictie absoluta (linia continua) aveti partea de vina chiar daca politistul a intocmit gresit PV. Deci este categoric o culpa comuna.Eu zic sa o reparati pe CASCO si sa nu mai incercati sa va cautati dreptatea in alta parte ca nu o veti gasi. Pierdeti timp pretios si fara sorti de izbanda.
Si textul legal:
Ordin CSA 5/25.05.2010
Art. 28. - (1) În situatia în care persoana prejudiciata a contribuit din culpa la producerea accidentului sau la marirea prejudiciului, cel chemat sa raspunda va fi tinut raspunzator numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabila - culpa comuna. În astfel de situatii întinderea raspunderii fiecarei persoane va fi cea constatata prin orice mijloc de proba.
(2) În situatia în care nu se poate stabili întinderea raspunderii fiecarei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numarul partilor implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despagubire în proportia în care nu s-a facut raspunzatoare de producerea accidentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de circulatie , culpa comuna. C.C.D C.C.D Buna Ziua, In urma cu un an si ceva , mai exact pe data de 02.04.2008 am fost implicat intr-un accident de circulatie intr-o comuna din judetul TR. Ma ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar daune rca lemon28 lemon28 Buna ziua! Am fost implicat intr-o tamponare in lant.Eram oprit in coloana pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor in fata si in spatele meu fiind ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna TipOK TipOK Buna ziua, tuturor...!! Intrebare : Cum se despagubesc daunele (prin RCA) atunci cand este vorba de o culpa comuna... cand ambii conducatori auto sunt ... (vezi toată discuția)