nu se poate acuza cineva fara probe, iar 1 martor nu este suficient ca sa se dovedeasca ca s-a produs un santaj/amenintare. 1 martor chiar daca face o declaratie, marturia lui trebuie coloborata cu alte probe si indicii ca sa se dovedeasca savarsirea unei infractiuni.
Un singur martor nu poate contitui o proba intr-un proces,fara ca declaratia acestuia sa fie coroborata cu alte probe.
Exista si principiul de drept:"vox unus,vox nulus",conform caruia o singura"voce este egala cu zero"
In situatia dvs,in mod normal trebuiesc audiati cel putin doi martori,iar declaratiile acestora se coroboreaza cu alte probe,de exemplu,cu acte,interogatoriu,alte probe acceptate de lege.
Oricum,daca ati detalia mai mult situatia ar fi mai bine
ldem est non esse aut non probari" (absenţa unei probe este egală cu absenţa dreptului).
În art.63 alineatul 2 Cod procedură penală, se prevede că ” probele nu au valoare dinainte stabilită”. Aprecierea fiecărei probe se face de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată în urma examinării tuturor probelor administrate, în scopul aflării adevărului.Potrivit principiului liberei aprecieri a probelor, declaraţiile martorilor au aceeaşi forţă probantă ca şi celelalte mijloace de porbă cu deosebirea că în timp ce declaraţiile învinuitului sau ale inculpatului precum şi cele ale părţilor pot servi la aflarea adevărului numai în măsura în care sunt coraborate cu alte probe (art.69 şi art.75 Cod procedură penală.) Declaraţiile martorilor pot servi la aflarea adevărului în mod necondiţionat. Aceasta conduce la ideea că în situaţia în care într-o cauză penală există un singur martor, organele judiciare îşi pot întemeia soluţia pe declaraţia acestuia dacă produce încredere deplină că relatează adevărul. Declaraţia unui singur martor considerată sinceră poate fi suficientă pentru condamnarea inculpatului dacă confirmă cu fermitate vinovăţia acestuia.
Declaraţiile martorilor au un caracter relativ, concluzie desprinsă din îndelungata experienţă judiciară. Mărturia care prin ea însăşi produce forţa probantă, trebuie examinată atât în raport cu persoana, cu sursa din care provine, cu faptul la care se referă, cu datele şi informaţiile furnizate.
legally are dreptate. probele nu au o valoare dinainte stabilita, aprecierea probelor revenind organului de urmarire penala sau instantei de judecata, de aceea ar fi bine sa va pregatiti atent apararea. este bine de stiut ca in cazul in care exista probe de vinovatie, inculpatul are dreptul sa probeze lipsa lor de temeinicie.
din pacate, interogatoriul este un mijloc de proba specific dreptului civil si nu se regaseste in dreptul penal. partea vatamata poate da cel mult declaratie, insa nu este obligata sa faca acest lucru
1) pe de-o parte AR trebui sa semnez o hartie pentru tulburarea linistii publice si huliganism redactata de avocatul meu pt o discoteca, pentru care am obtinut confirmare scrisa de la organul de control al primariei ca are depasiri de zgomot (au venit doi reprezentanti ai primariei cu sonometru si am primit si scris) -- dar oare am motiv sa NU doresc sa scriu chiar eu incadrarea juridica in plangerea care se baga direct la procuratura, CI sa o faca organul de urmarire penala, eu "spalandu-ma pe maini" si cerand doar simpla incadrarea juridica pentru constatarea facuta cu sonometru de catre institutia primariei (noaptea, inopinat) adica depasirea si doar simpla incadrare juridica si absolut nimic mai mult
si
2) de de alta parte nu as vrea sa ma trezesc din partea discotecii nici cu denunt calomnios, in cazul in care as pierde prin absurd
si
3) nici sa ma trezesc in paralel cu procesul penal introdus de mine si familia mea pt disconfortul fonic cu un alt proces penal pe numele meu , de data asta, pentru un asa zis "santaj" sau "amenintare" inventata, dar pentru care administratorul firmei ar putea sa vina cu jurist-consultul lui sau cu angajati ai firmei, care sa zica scurt, de exemplu - ca "l-am injurat o data" si dupa aceea am plecat repede.
Ei pana in prezent nu au reclamat nimic in scris nicaieri
dar oare nu pot sa o faca din urma in scris ? de ex: face o petitie la politie ca acum 4 luni "l-am injurat o data si am plecat " ? multumesc
iar 4
cum sa merg pe penal sa scriu numele administratorului sau nu?
eu reclam discoteca, nu?
dar nu ii face dosar penal discotecii?
noul cod penal va incrimina persoana juridica, ceea ce e un compromis bun zic eu, ca sa nu se intoarca importiva mea
( am si expertiza personala semnata de administrator cu depasiri)
si 5)
varianta pe penal este pentru a nu plati taxa de timbru pe civil pentru prejudiciul adus in 2 ani de discoteca noaptea, mai ales in weekend
si 6) ei au oferit niste bani..... problema e ca banii nu rezolva problema....de fond