Am urmatoarea speta: o salariata a fost concediata conf. art.61 lit a din Codul Muncii pentru o abatere disciplinara grava. In perioada cercetarii disciplinare a solicitat concediu de odihna , care i-a fost aprobat (1-15 mai). Decizia de concediere este datata 16 mai, iar data de desfacere a CIM - 17 mai. In data de 16 mai, salariata a fost invitata telefonic la firma. Intrebata fiind de ce nu s-a prezentat la ora 8, cum era normal, aceasta a replicat cum ca a incurcat datele si a crezut ca inca e in CO, dar pentru a nu fi nemotivata isi va lua concediu medical (de fata cu martori). I s-a inmanat un exemplar din decizia de concediere ( desi unul a fost trimis si prin posta), dar a refuzat sa semneze de primire, repetand ca va veni cu concediu medical.
Carnetul de munca a fost inchis si prezentat la ITM pentru viza. La sfarsitul lunii mai am primit prin posta de la doamna 2 certificate de concediu medical, pe perioada 16-31 mai, respectiv 1-7 iunie, cu diagnostic "hemoragie la debutul sarcinii" !. Data acordarii certificatelor: 17 mai .... I-am trimis ceritificatele medicale inapoi, cu mentiunea ca la data efectuarii consultatiei nu mai era angajata societatii. Dar....la finele lunii iunie am primit un alt certificat de concediu medical , pe perioada 08-30 iunie cu PRENATAL !
Acum suntem in litigiu de munca, doamna sustinand ca a fost concediata pe perioada de concediu medical , insarcinata fiind ! (mentionez ca nu a adus la cunostinta angajatorului despre starea ei, in aprilie a avut un concediu medical pentru pneumonie virala ( pe bucati, fiecare de luni pana vineri), primul act care mentioneaza ca este insarcinata este acel certificat medical trimis dupa desfacerea CIM).
M-ar interesa parerea Dvs in legatura cu aceasta situatie. Ce sanse sunt sa castige dansa procesul? Se poate ca instanta sa nu tina cont de faptul ca data la care s-a prezentat la consultatie era data la care CIM era desfacut? In plus, daca o salariata savarseste o abatere disciplinara grava ( dovedita in urma cercetarii discplinare) nu poate fi concediata daca este insarcinata?!
Multumesc anticipat.
ai multe sanse daca aduni toate actele ce fac dovada safarsirii faptei, aplicarii sanctiuniii , decizie de desfacere.... sper ca s-a respectat procedura cu convocare, cercetare disciplinara, decizie desfacere..
cat despre faptul ca este insarcinata asta nu o absolva de vina ca a savarsit abaterea si i se aplica in mod corespunzator,
nu are statut aparte atat vreme cat nu a adus la cunostinta de situiatia de graviditate.
Buna, eu la orice medical ( stiind cum poti sa-l obtii ) cer anexarea a unei dovezi, fie copia de pe reteta, copia de pe foaia de internare, etc. in plus vizarea certificatului medical de medicina muncii.
Da, doamna respectiva are un privilegiu - sarcina; dar nu cred ca " sarcina " permite incalcarea legislativa. (Mai ales ca s-a efectuat procedura completa privind abaterea disciplinara si e un fact doveditor.)
Nu poate avea castig de cauza atata timp cat desfacerea CIM a intervenit fara a va aduce la cunostiinta starea dumneaei, şi, chiar dacă v-ar fi înştiinţat dinainte, abaterea disciplinara grava se aplica oricarui angajat, chiar daca este vorba de o femeie insarcinata
Multumesc pentru raspunsuri:)
As avea nevoie de pareri si in ceea ce priveste concediul medical obtinut in 17 mai (data incetarii activitatii), dar cu retroactivitate de 24 ore( adica din 16 mai), cand doamna mai era angajata societatii. Se poate ca instanta sa considere ca persoana avea CIM suspendat pe motive medicale si sa anuleze decizia de desfacere a contractului?#-o
daca vrei sa ai un atuu in plus incearca sa dovedesti ca salariata intrase in posesia deciziei din data de 16.
Pe viitor, cand imanezi o decizie sa iei dovada imanarii, se poate face simplu, un martor consemnaza pe decizia manata salariatei ca nu doreste sa semneze de luare la cunostinta, sau inspectorul poate se semneze si sa puna parafa cu data inmanarii, si fa copii de pa acesta , in plic pui aceasta copie si o timiti cu confirmare de primire, nu o copie care nu are inscrierea. Doar decizia se contesta in termen de 30 zile de la comunicare, asa ca data comunicarii este importanta.;)
Acum ar fi foarte bine daca ai fi pastrat plicul cu copii ale medicalelor, pt. a arata data la care au fost primite.
Deasemenea ar fi fost ideal daca ar fi fost pontata absent nemotivat si ar fi fost trimisa o adresa in acest sens salariatei.