Am urmatoarea speta: o salariata a fost concediata conf. art.61 lit a din Codul Muncii pentru o abatere disciplinara grava. In perioada cercetarii disciplinare a solicitat concediu de odihna , care i-a fost aprobat (1-15 mai). Decizia de concediere este datata 16 mai, iar data de desfacere a CIM - 17 mai. In data de 16 mai, salariata a fost invitata telefonic la firma. Intrebata fiind de ce nu s-a prezentat la ora 8, cum era normal, aceasta a replicat cum ca a incurcat datele si a crezut ca inca e in CO, dar pentru a nu fi nemotivata isi va lua concediu medical (de fata cu martori). I s-a inmanat un exemplar din decizia de concediere ( desi unul a fost trimis si prin posta), dar a refuzat sa semneze de primire, repetand ca va veni cu concediu medical.
Carnetul de munca a fost inchis si prezentat la ITM pentru viza. La sfarsitul lunii mai am primit prin posta de la doamna 2 certificate de concediu medical, pe perioada 16-31 mai, respectiv 1-7 iunie, cu diagnostic "hemoragie la debutul sarcinii" !. Data acordarii certificatelor: 17 mai .... I-am trimis ceritificatele medicale inapoi, cu mentiunea ca la data efectuarii consultatiei nu mai era angajata societatii. Dar....la finele lunii iunie am primit un alt certificat de concediu medical , pe perioada 08-30 iunie cu PRENATAL !
Acum suntem in litigiu de munca, doamna sustinand ca a fost concediata pe perioada de concediu medical , insarcinata fiind ! (mentionez ca nu a adus la cunostinta angajatorului despre starea ei, in aprilie a avut un concediu medical pentru pneumonie virala ( pe bucati, fiecare de luni pana vineri), primul act care mentioneaza ca este insarcinata este acel certificat medical trimis dupa desfacerea CIM).
M-ar interesa parerea Dvs in legatura cu aceasta situatie. Ce sanse sunt sa castige dansa procesul? Se poate ca instanta sa nu tina cont de faptul ca data la care s-a prezentat la consultatie era data la care CIM era desfacut? In plus, daca o salariata savarseste o abatere disciplinara grava ( dovedita in urma cercetarii discplinare) nu poate fi concediata daca este insarcinata?!
Multumesc anticipat.
daca vei face dovada ca salariata a intrat in posesia deciziei de concediere inca din data de 16,atunci faptul ca abia in data de 17 s-a prezentat la medic a fost doar pt. crearea acestei situatii.
Dovada ar fi martorii (colegii) care au fost prezenti cand a refuzat sa semneze cum ca a primit un exemplar din decizie si cand a afirmat ca isi va lua concediu medical, ca sa nu fie nemotivata in data de 16.