As dori sa stiu, daca o femeie este insarcinata si naste in Romania, iar tatal este in strainatate (deci nu poate fi prezent la incheierea documentelor necesare), ce se poate face pentru ca acel copil sa primeasca numele de familie al tatalui? Mama copilului tocmai si-a finalizat divortul, iar pentru tatal copilului este important ca acesta sa primeasca numele lui. Am inteles ca daca tatal nu este prezent la incheierea certificatului de nastere, copilul primeste numele mamei (sau al sotului ei)
Va multumesc anticipat pentru timpul, si raspunsurile Dumneavoastra.
Intr-adevar...daca nasterea copilului a avut loc inaintea pronuntarii divortului, copilul primeste automat numele sotului mamei.
Recunoasterea copilului se face prin declaratie fãcutã la serviciul de stare civilã, , fie dupã data inregistării naşterii, recunoasterea poate fi fãcutã si prin înscris autentic sau prin testament, copilul nãscut dupã desfacerea, declararea nulitãtii sau anularea cãsãtoriei are ca tatã pe fostul sot al mamei, dacã a fost conceput în timpul cãsãtoriei si nasterea sa a avut loc înainte ca mama sa sã fi intrat într-o nouã cãsãtorie.
Se poate sa trimita un inscris autentic, pentru ca acesta sa faca dovada la noi se supralegalizeaza ori se apostileaza dupa caz... dar e cam mult sa ceri asta unei femei care abia a nascut...
Chiar vrea un om sa-si recunoasca pruncul, dar nu poate veni in tara macar o zi? Nu poate sau cum?
Oricum, se poate si ulterior pe cale judecatoreasca. Dar e termen pentru asta. Si chiar trebuie sa vina in tara pentru test ADN.
Prietenii mei (cuplul in cauza) stau amandoi in Spania, viitoarea mama a venit in Romania pentru a finaliza divortul, iar apoi a aflat ca fostul ei sot poate face apel pentru custodie (ea are si un copil din casatoria anterioara), motiv pentru care a fost nevoita sa stea inca o luna in Romania. Tatal copilului care e in Spania, lucreaza acolo si este destul de dificil - cel putin din perspectiva financiara - sa vina in Romania, de aceea as fi dorit sa aflu daca exista vreo metoda ca el sa isi recunoasca fiul, daca e in Spania in momentul in care se naste.
Ati putea sa imi dati cateva detalii despre declaratia pe care o poate trimite, sau aceasta metoda este mai putin recomandata?