As dori sa stiu, daca o femeie este insarcinata si naste in Romania, iar tatal este in strainatate (deci nu poate fi prezent la incheierea documentelor necesare), ce se poate face pentru ca acel copil sa primeasca numele de familie al tatalui? Mama copilului tocmai si-a finalizat divortul, iar pentru tatal copilului este important ca acesta sa primeasca numele lui. Am inteles ca daca tatal nu este prezent la incheierea certificatului de nastere, copilul primeste numele mamei (sau al sotului ei)
Va multumesc anticipat pentru timpul, si raspunsurile Dumneavoastra.
Puteti intreba si la COMPARTIMENTUL STARE CIVILA din cadrul Primariei care sunt actele necesare pentru eliberarea certificatului de nastere. Explicandu-le situatia va vor spune care sunt posibilitatile de a va elibera certificatul completat la rubrica tatal copilului cu numele tatalui aflat in Spania.
Avantajul este ca ei va spun toate posibilitatile care exista si dv alegeti pe cea care vi se potriveste.
Da... Avand in vedere ca foarte clar, spun eu, dreea a prezentat inainte de raspunsul meu anterior ce nume ia copilul in diverse situatii, nu am reluat ideea.
Nu stiu cat de bine ati prezentat situatia, insa din ultimul dv. post eu spun ca nu exista posibilitatea ca acel copil sa ia alt nume decat al fostu;ui sot. Daca se naste foarte repede dupa definitivarea divortului.
Divortul se termina atunci cand hotararea ramane definitiva, adica ori nu e atacata cu apel, ori e atacata si s-a rezolvat si apelul. Nu stiu exact in ce saptamana e prietena dv., insa inteleg ca nu mai are mult pana la nasterea copilului. In acest caz, tata va fi fostul sot.
Daca la stare civila minte si spune ca nu e casatorita (in fapt ea e pana la ramanerea definitiva a sentintei/hotararii), poate trece alt barbat ca tata. Asta inseamna insa declaratii false... incalcarea legii. Prin urmare, ca sanse legale... vad ca, desi tata va fi trecut fostul sot, ulterior mama putand sa faca o contestare a paternitatii. Sau fostul sot. Sau tatal biologic.
Asta in Romania.