Copilul din casatorie are ca tata pe sotul mamei indiferent ca e facut cu prietenul sotului sau cu vecinul. Care este data nasterii copilului si care este data la care ati divortat dvs. data din sentinta de divort definitiva si irevocabila?
Daca in urma divortului ati revenit la numele de fata, iar copilul l-ati nascut la 9 luni dupa divort este firesc sa poarte doar numele dvs. iar la rubrica tata sa nu aiba pe nimeni atata timp cat nu l-a recunoscut nici un tata. Dar daca se presupunem ca ati divortat la 5 luni de la conceperea copilului se presupune ca acesta a fost conceput in casatorie si trebuie sa poarte numele sotului. Asa sunt legile. Dar nu e o problema ca exsotul face tagada iar cel care pretindeti dvs. ca este tatal natural face recunoasterea. Asa sunt legile la noi si sunt legi bune. Recunoasterea o poate face concubinul la starea civila.
Fiecare dintre raspunsurile precedenti au un aspect edificator, desi initiatoara n-a vreut pana acum sa specifice clarificarile pec are se li au cerut. O colega din comunitatea avocatnet mi-a trezit cu problema acest, din cauza ce e legat de drept spaniol, stiind ce mi-am format acolo ca avocat. Desi de acum trei luni sunt Intr-o vremea ce nu pot sa acord mai multe atentia la intrebarile din forum, deoarece sunt intr-o lucrarile care imi absorbe tot timpul, dat fiind ce raspunsurile sunt destul de bune, cred ce eu doar va dau o latura spaniola, la un foro romanesc, dat fiind ce sunt multi romani acolo in Spania cu probleme legate de drept.
Casatoria este o stare civila. la fel ce filiatia. Filiatia, dupa cod civil spaniol, arts.113 si 114, se dovedeste prin inscrierea la Registrul civil (in romana, Registrul de evidenta populatiei, de starea civila), prin actul sau sentinta care o constata legal, prin prezumtia de paternitate matrimoniala, si in lipsa de cele spuse, prin posesia de starea (un fel de prescriptia a o situatia de fapt). Tot in conformitatea cu legea registrului civil. Aceasta legea este una specifica in Spania care este un fel de norme metodologice despre modul in care se defasoara activitatea de evidenta de a tuturor stare civile a persoanei.
Orice modificarea a stari civile nu este valida pana ce ceea care este inscrisa nu este rectificata, printr-un proces administrativ la oficier de la starea civila, sau prin instanta judecatoreasca. Dar sentinta, hotararea judecatoreasca spaniola, trebuie sa fie direct legat de subiectul, sau se declare fapte dovedite intrun proces penal legat de uz de fals. Nu se declara printr-o sentinta de divort filiatia copilului. Modificarea cere o actiunea drept adresata la subiect a modifica.
Care sunt presumtiile de paternitatea matrimoniala in Spania?.
Norma generala: Artículo 116 Cod civil (C.c.): Sunt prezumate copii sotului, cele nascute dupa ceremonia nuntei si pana 300 de zile dupa divortul. (divort, despartire spaniola, sau nulitate).
Situatiile speciale: Art. 117 C.c.: Nascut copilul pana 180 zile dupa nunta, ar putea sotului ataca presumtia de paternitatea printr-o constatarea notariala contrara, adica manifestand in fata notar ce nu o recunoaste, daca declaratia autentica o va face pana 6 luni dupa nasterea. Fara se atinga faptul ce s-a recunoscut deja paternitate, expresa sau implicit, sau a cunoscut sarcina femei inainte a nuntei, in afara cazurilor ce acta notariala s-a facut inainte sau dupa nuntei, dar pana cele sase luni dupa nastere copilului. Art. 118. Insa in lipsa de presumtia de paternitate a sotului din cauza despartirea legala sau de fapt, ar putea sa se inscrieze filiatia ca matrimoniala daca exista consimtamantul a amondouri sotii.
Acest ultim articol in urma pare ce va da dreptate. Si asa este dar cu un dar. Puteti manifesta si dovedi prin sentinta mentionata, si alte declaratiile sau inscrisurile, pe care o dati in fata registrului, ce el nu este tata copilului, printr-o procedura de rectificare registrala. Trebuie sa inainteze la registrul civil o cererea si s-a anexez copii autentice a sentinte si alti documentele doveditoare daca o va cere. Pana atunci asa cum ti-am zis, orice modificarea a starei civila nu este valida pana ce ceea care este inscrisa nu este rectificata.
Rezumand. Atunci cand ati facut inscrierea filiatia copilului trebuie sa manifestez ce nu sotul este tatal. Nu ce nu este cunoscut tatal pentru ce in acest caz opereaza presumtia de paternitate. Acuma doar cu o procedura de rectificare puteti s-o dovedesc, este in sarcina ta sa spargi prezumtiile, ce nu el este tatal.