avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna seara,o singura intrebare am,nu se poate face ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna seara,o singura intrebare am,nu se poate face copii dupa ce te separi de un barbat?

mam separat de fostul barbat,intre timp am avut o relatie cun un barbat am ramas insarcinata si am un copil,acum mi se spune ca copilul este al fostului barbat,dar in certificatul de nastere nu este trecut nimeni la tata.copilul este al meu,copilul este nascut in spania,dupa divort miam schimbat numele si automat si numele la copil,de unde legile din tara te obliga sa pui copilul din afara casatoriei pe numele la fostul barbat?in hotarirea de divort este scris clar ca sint separata de fostul sot din 2003 si nu am mai avut contact cu el.legile de aici nu recunoaste casatoria romana ,am actele de spania dar nu vor sa imi dea certificatul rominesc de nastere,pt ca mi se spune ca e copilul fostului barbat.daca nu e recunoscut de tata cum cum sa il trec pe numele lui,astept orice raspuns sau sfat [Editat - multumesc pentru intelegere].va multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:32, 23 Decembrie 2011
Ca sa il recunoasca trebuie sa ii deschideti actiune in instanta. Mi se pare totusi aberant sa il recunosca si poate dovedi ca nu este al lui cu un test de paternitate. Ar trebui sa va interesati mai bine de legile statului spaniol.... poate sunt similare si trebuie sa introduceti o actiune in instanta sa fie recunoscut de tatal natural de acolo.
Copilul din casatorie are ca tata pe sotul mamei indiferent ca e facut cu prietenul sotului sau cu vecinul. Care este data nasterii copilului si care este data la care ati divortat dvs. data din sentinta de divort definitiva si irevocabila?
Daca in urma divortului ati revenit la numele de fata, iar copilul l-ati nascut la 9 luni dupa divort este firesc sa poarte doar numele dvs. iar la rubrica tata sa nu aiba pe nimeni atata timp cat nu l-a recunoscut nici un tata. Dar daca se presupunem ca ati divortat la 5 luni de la conceperea copilului se presupune ca acesta a fost conceput in casatorie si trebuie sa poarte numele sotului. Asa sunt legile. Dar nu e o problema ca exsotul face tagada iar cel care pretindeti dvs. ca este tatal natural face recunoasterea. Asa sunt legile la noi si sunt legi bune. Recunoasterea o poate face concubinul la starea civila.
Daca copilul a fost creat (spermatozoidul s-a intalnit cu ovulul) in timp de dvs. erati casatorit se aplica prezumtia legala care spune ca tatal copilului este sotul mamei.
Fiecare dintre raspunsurile precedenti au un aspect edificator, desi initiatoara n-a vreut pana acum sa specifice clarificarile pec are se li au cerut. O colega din comunitatea avocatnet mi-a trezit cu problema acest, din cauza ce e legat de drept spaniol, stiind ce mi-am format acolo ca avocat. Desi de acum trei luni sunt Intr-o vremea ce nu pot sa acord mai multe atentia la intrebarile din forum, deoarece sunt intr-o lucrarile care imi absorbe tot timpul, dat fiind ce raspunsurile sunt destul de bune, cred ce eu doar va dau o latura spaniola, la un foro romanesc, dat fiind ce sunt multi romani acolo in Spania cu probleme legate de drept.

Casatoria este o stare civila. la fel ce filiatia. Filiatia, dupa cod civil spaniol, arts.113 si 114, se dovedeste prin inscrierea la Registrul civil (in romana, Registrul de evidenta populatiei, de starea civila), prin actul sau sentinta care o constata legal, prin prezumtia de paternitate matrimoniala, si in lipsa de cele spuse, prin posesia de starea (un fel de prescriptia a o situatia de fapt). Tot in conformitatea cu legea registrului civil. Aceasta legea este una specifica in Spania care este un fel de norme metodologice despre modul in care se defasoara activitatea de evidenta de a tuturor stare civile a persoanei.

Orice modificarea a stari civile nu este valida pana ce ceea care este inscrisa nu este rectificata, printr-un proces administrativ la oficier de la starea civila, sau prin instanta judecatoreasca. Dar sentinta, hotararea judecatoreasca spaniola, trebuie sa fie direct legat de subiectul, sau se declare fapte dovedite intrun proces penal legat de uz de fals. Nu se declara printr-o sentinta de divort filiatia copilului. Modificarea cere o actiunea drept adresata la subiect a modifica.

Care sunt presumtiile de paternitatea matrimoniala in Spania?.

Norma generala: Artículo 116 Cod civil (C.c.): Sunt prezumate copii sotului, cele nascute dupa ceremonia nuntei si pana 300 de zile dupa divortul. (divort, despartire spaniola, sau nulitate).

Situatiile speciale: Art. 117 C.c.: Nascut copilul pana 180 zile dupa nunta, ar putea sotului ataca presumtia de paternitatea printr-o constatarea notariala contrara, adica manifestand in fata notar ce nu o recunoaste, daca declaratia autentica o va face pana 6 luni dupa nasterea. Fara se atinga faptul ce s-a recunoscut deja paternitate, expresa sau implicit, sau a cunoscut sarcina femei inainte a nuntei, in afara cazurilor ce acta notariala s-a facut inainte sau dupa nuntei, dar pana cele sase luni dupa nastere copilului. Art. 118. Insa in lipsa de presumtia de paternitate a sotului din cauza despartirea legala sau de fapt, ar putea sa se inscrieze filiatia ca matrimoniala daca exista consimtamantul a amondouri sotii.

Acest ultim articol in urma pare ce va da dreptate. Si asa este dar cu un dar. Puteti manifesta si dovedi prin sentinta mentionata, si alte declaratiile sau inscrisurile, pe care o dati in fata registrului, ce el nu este tata copilului, printr-o procedura de rectificare registrala. Trebuie sa inainteze la registrul civil o cererea si s-a anexez copii autentice a sentinte si alti documentele doveditoare daca o va cere. Pana atunci asa cum ti-am zis, orice modificarea a starei civila nu este valida pana ce ceea care este inscrisa nu este rectificata.

Rezumand. Atunci cand ati facut inscrierea filiatia copilului trebuie sa manifestez ce nu sotul este tatal. Nu ce nu este cunoscut tatal pentru ce in acest caz opereaza presumtia de paternitate. Acuma doar cu o procedura de rectificare puteti s-o dovedesc, este in sarcina ta sa spargi prezumtiile, ce nu el este tatal.

Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Pentru a clarifica situatia, ar trebui mai intai sa raspundeti la cateva intrebari:
1. in ce an a fost pronuntat divortul?
2. in ce an s-a nascut copilul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)
Divort, certificat de nastere minor neagualina neagualina Buna ziua.am divortat la notar in bucuresti anul trecut.In timpul casatoriei Am dat nastere unui baietel in anul 2009 in spania copilul nu are tata biologic a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)